изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:33 EEST
ИНТЕРАКТИВЕН МУЗЕЙ В БАЛЧИК ЩЕ ПРЕДСТАВЯ ХРАМА НА КИБЕЛА И АНТИЧНА КРЕПОСТ    
КултураИнтерактивен музей, който ще разполага и с площи на открито,ще представя археологическите открития в храма на Кибела и късноантичната и ранносредновековна крепост в Балчик, обявени за паметници на културата, съобщават от общината. В бъдещата многофункционална сграда ще има и детски музей, а всеки посетител чрез интерактивна анимация ще може да се превъплати в древен жител на морския град, информира БТА.

В духовния център на Кибела, който се смята за най-добре запазения елинистичен храм в България, археолозите откриха при аварийни разкопки през 2007 година множество статуи на богинята, монети от времето на император Валенс, мраморни релефи и други. Античната сграда е функционирала без прекъсване повече от 700 години.Бъдещата интерактивна експозиция ще представя и старините, открити в късноантичната и ранносредновековна крепост в квартал "Хоризонт", която е била сред най-мащабните укрепителни съоръжения във Византийската империя.
Новият музей, който ще има застроена площ не по-малко от 1000 квадратни метра,ще разполага и със зала за културни събития,мултимедийни презентации, исторически възстановки. Децата ще могат да се занимават в ателиета за грънчарство, обработка на кост, да изучават епиграфски паметници.В музея ще отвори врати и 4D кинозала.
Община Балчик вече обяви обществена поръчка за концепция за визуализация на двата археологически обекта и за идеен проект за музеите. Офертите на кандидатите ще бъдат отворени на 24 юли. Общината ще търси финансова подкрепа за начинанието по оперативната програма "Региони в растеж". НДТ


 


Сходни връзки

ИНТЕРАКТИВЕН МУЗЕЙ В БАЛЧИК ЩЕ ПРЕДСТАВЯ ХРАМА НА КИБЕЛА И АНТИЧНА КРЕПОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди