изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:52 EET
САМОДЕЙЦИ ОТ КОЛАРЦИ ПРЕСЪЗДАДОХА РИТУАЛА ПО ЗАЖЪНВАНЕ    
КултураПървият жътвен ден е много важен за стопаните, защото след цяла година чакане прибират плодовете на своя труд. Рано сутрин по изгрев слънце, стопанката приготвя хляб и храна за нивата, което се състои главно от по-леки ястия заради силната жега. Най-много се тачи жътварският таратор (сърбанак - по нашия край).


Когато всичко вече е готово (бъкелите, пълни с вода, сърповете- наточени и паламарките приготвени), всички дружно тръгват (кой пеш, кой с каруци) към най-плодородната нива, за да е на берекет жътвата. Най-старата жътварка прави първия сноп и го изправя пред стопанина с думите: “Да ти роди жито като дренки, да изкараш големи добиви и догодина пак нас да повикаш да ти жънем“. След това отвързва своята престилка, където стопанинът поставя везана кърпа с жълтици и на свой ред отговаря: „Да е хаирлия трудът ви, че да има за нас, за вас и за всички по тая земя! Спорна работа жътвари!“.
Всички жътвари се нареждат в редица и с припяване започват да жънат. По пладне стопанката, докато ниже ръкойка след ръкойка, привиква жътварите на обяд. Докато обядват се припяват различни песни, за настроение и за да не усещат умората. Когато обядът приключи жътвата продължава до залез слънце. По време на пътя към дома, жътварите пеят и други песни.
Този обичай пресъздадоха самодейците от НЧ „Пробуда-1940 г.“ с. Коларци на 30 юни, както и в миналото, когато жътвата започва след Петровден, съобщават от Община Тервел. НДТ
 


Сходни връзки

САМОДЕЙЦИ ОТ КОЛАРЦИ ПРЕСЪЗДАДОХА РИТУАЛА ПО ЗАЖЪНВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди