изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:02 EEST
РИБАРСКИТЕ ПРИСТАНИЩЕ ПО СЕВЕРНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ОЩЕ СА В БЪДЕЩЕТО    
Лов и риболов "Рибарските пристанища са големият Х за Северна България, казва пред „Капитал“ кметът на Шабла Мариян Жечев. Не е ясно нужни ли са изобщо, колко да бъдат, каква да е инфраструктурата им. Освен това българското законодателство в тази сфера е преписано буквално от европейското, без ни най- малко да е съобразено с условията у нас." Според Жечев, който е и председател на Местната инициативна рибарска група "Шабла – Каварна – Балчик", в момента се разработва стратегия за развитие на сектора по Северното Черноморие, която трябва да стане основа при проектирането на рибарски пристанища в тази част на страната.

От предшественичката на Жечев Райна Бърдарева Дуранкулак е наследил проекта "Възстановка на тракийско рибарско селище "Брия" – I етап".
Проверка на място показва, че заслонът с широка тераса високо над буната в северната част на града е отдавна изоставен. Следи от живот все пак има – сателитна чиния, непочистено барбекю, малко разпилян ресторантски инвентар... Но "тракийско рибарско селище" - няма. Според информационната табела на обекта, неговата стойност е близо 131 хил. лв. с ДДС, а изпълнител на "възстановката" е била варненската фирма "ССС инженеринг". Южно от фара в Шабла са струпани двадесетина паянтови бараки и лодки, които, по всичко личи, от десетилетия чакат "стратегия". Другото са смокини, асми, ръжда и купища стари мрежи в онази занемара, в която могат да бъдат открити навсякъде по Черноморието.
"Цялата политика на Европейския съюз сега е насочена към това рибарите да станат туроператори, лодките им – лодки за разходка на туристи, а рибата да си стои в морето, за да се пази природата, казва Мариян Жечев. Производството на риба трябва да бъде изнесено в съоръжения на сушата. Вероятно с тази идея в другото рибарско селище в Шабла - "Кария", северно от фара, пак с европейско финансиране е реализиран проект за създаване на "зона за почивка на рибарите и гостите на града". Той е на стойност 84 хил. лв., но резултатът от тяхното усвояване буди по-скоро недоумение. Най-впечатляващата част от проекта са т.нар. енергийни пирамиди и сложната конструкция от въжета и кристални глобуси, които пречупват слънчевата светлина. Заради очевидно пропиляното финансиране през лятото на миналата година прокуратурата започна проверка. "Това е безобразие и то се вижда, каза по повод започналата проверка окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. Вместо буна или друго морско съоръжение, за което местните рибари мечтаят от години, се е построило това неясно нещо, от което никой няма нужда.
В Каварна двете буни, ограждащи малкия градски плаж, са поделени от "големите и малките риби". Големите – десетина добре оборудвани корабчета, са заели места по северната. Малките рибарски лодки – южната.
В района на Балчик има около 50 рибарски лодки. Те домуват в базата на бившето военно пристанище. През 2013 г. в близост до крайбрежния площад бяха поставени 12 обитаеми контейнера на стойност 283 хил. лв. Всеки от тях е с по три помещения. "Проектът има и втори етап – за изграждане на стоянки за лодки и съоръжение за спускането им във водата, но той все още е на етап съгласуване", каза зам.-кметът на Балчик Димитър Димитров. НДТ
 


Сходни връзки

РИБАРСКИТЕ ПРИСТАНИЩЕ ПО СЕВЕРНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ОЩЕ СА В БЪДЕЩЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди