изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:43 EEST
ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ЩЕ ИМА ОКОЛО 4-6 ИЛИ 18-20 СЕПТЕМВРИ. ВЕРОЯТНО    
Коментари Вчера геологът проф. Ангел Гюров хвърли бомбата: „Местата, където е възможно да се случат земетресения, са известни на сеизмолозите. Това са около Велинград и Гоце Делчев. И ако има повишена сеизмична активност в България е много вероятно това да е около 4-6 или 18-20 септември. Не казвам, че това ще стане, но вероятността е по-голяма на тези дати - около новолуние и пълнолуние.”
Аз съм от това поколение журналисти, което беше учено да не всява паника сред населението. Защото паниката нанася повече щети, отколкото реалната действителност. Сега максимата е да се създаде сензация, защото тя прави неизвестния известен.


А ако не се случи, какво от това. Българският език е изключително богат по отношение на извинения и оправдания. Достатъчно е само да следите най-голямата финансова афера в новата история на България – фалита на Кооперативна търговска банка. Едно случило се или не земетресение във Велинград или Гоце Делчев е толкова дребна работа, колкото доли Димитър Дуков – т.е. аз, е завлякъл или не КТБ с 13 лева. Обичам числото 13 и съм ужасно изненадан, че земетресение няма да стане около 13 септември. И че не ще е в Добрич, тъй като щетите просто ще се изгубят в катастрофата, обхванала един от най-богатите райони на България.

Такъв е животът!
Спомням си шегите около наистина най-голямото земетресение, което помни моето поколение – 21 ч. 20 мин. На 4 март 1977 г.
Шофьор от Албена се удивил колко палава била жена му под него, та чак паднал полюлеят в гарсониерата.
Синдикална активистка разказа кал съпругът е изхвърлил семето си от страх, излязъл и залегнал гол на балкона. Резултатът бил – щастлив. След 9 месеца се родило първото дете в семейството.
Пред 8-ми блок в кв. „Христо Ботев“ в Добрич, където живеех аз, от банята без изхвръкнала гола голеничка съседка, която си криеше онази работа със старинен часовник с камбанки. Донесоха й одеало от първия етаж.
Пак пред входовете на същия 8-етажен блок се бяхме струпали десетки хора и с уплаха гледахме дали той няма да се срути, вместо да избягаме далеч от него.
След ден-два срутиха джамията в центъра на Добрич, защото бе паднала „тенекиената й шапка“.
Сега по-сериозно. Много щети причини тогава земетресението. Най-сериозни от тях бяха в психиката на хора. Стресът разболя мнозина. Едни си отидоха по-рано от този свят. Други и днес изпадат в паника, когато ни люшне земетресение.
Всичко ново трудно си пробива път. Така е и с прогнозите за земетресенията. Но има и една подробност. Докато наистина науката започне да предсказва мястото, поне и деня на земетресението, то нека не се всява паника в хората. Слухове и догадки носят жестоки финансови щети н това несигурно време. А могат и „да изгорят бушоните“ на някои хора с по-слаба нервна система.
При тези прогнози мнозина би трябвало да напуснат района на Гоце Делчев и Велинград. Пълен крах за туризма и търговията. А има ли някой право да задържи работниците и служителите, които биха искали да не са под развалините на общинските съвети, съда, търговските обекти?... Не би ли трябвало да бъдат евакуирани болните от здравните заведения? А въпросът с училищата и стотиците деца в тях, с детските градини, с родителите им по-лек ли ще бъде за решаване?
Представяте ли си всеки ден до 4-20 септември пресата, радиата, телевизиите, социалните мрежи да гърмят, че предстои земетресение, а то да не се случи тогава, а да люшне на 25 септември, примерно?
Бях чел, може би и вие сте чели, че тук и там по света се водят тежки дела за причинени щети поради несбъднали се прогнози. Не ми иска срещу професора да текнат такива дела. Първо – това ще бъде жесток удар срещу науката. Второ – проф. Ангел Гюров не би могъл да изплати евентуални щети и ще бъде обречен на жалко съществуване до края на живота си. Трето – винаги има мошеници, престъпници, дори мародери, които се възползват от такива събития… Има и четвърто, и пето, и…
Научните работници не бива да се учат от политиците да говорят публично с догадки и предположения за съдбовни събития. Все още хора вярват на учените повече, дори много повече, отколкото на политиците.
Що се отнася до секса и земетресенията – следете внимателно кога ще има пълнолуние.
Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ЩЕ ИМА ОКОЛО 4-6 ИЛИ 18-20 СЕПТЕМВРИ. ВЕРОЯТНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.96 секунди