изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:55 EEST
ПРОКУРОРИ ОТ "АНТИКОРУПЦИЯ" РАЗПИТВАТ СВИДЕТЕЛИ В ДОБРИЧ ПО РАЗСЛЕДВАНЕ СРЕЩУ ДЕПУТАТА ЖИВКО МАРТИНОВ    
Интервюта

Това съобщи пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, която също е в града, както и екип на Бюрото по защита на свидетелите




-         Г-жо Арнаудова, какво се случва в момента?

-         В момента спецзвено „Антикорупция“ провежда процесуално-следствени действия. Разпитваме свидетели. Заедно с тримата прокурори, които наблюдават разследването и извършват действията, с нас са десет служители на Бюрото по защита на свидетелите, които - освен че обезпечават извършването на процесуално-следствените действия, осигуряват незабавна защита на всеки от свидетелите, който посочи, че има нужда от такава защита. Помолихме главния прокурор и той разпореди Бюрото по защита да дойде заедно с прокурорите тук, тъй като имаше индикации за упражняване на натиск по отношение на лицата, които подадоха сигнал, разказаха пред наблюдаващия прокурор, който лично ги изслуша, преди започване на разследването, че могат да им се случат сравнително неблагоприятни неща. Налице е и съвпадение на събития, може би, което се възприема от свидетелите като натиск, което ни даде основание да поискаме помощ от Бюрото по защита.

-         Колко свидетели се разпитват?

-         В момента се разпитват трима. Трима вече са разпитани. Продължаваме да разпитваме свидетели. Имаме информация, че ще дойдат и други лица, така че сме на линия и ще разпитваме до момента, в който хората имат желание да говорят.

-         Съвпаденията за натиск в какво се изразяват?

-         Имаме информация за това, че са започнали масирани проверки по отношение на бизнеса на някои от свидетелите от различни институции. Може и да е напълно нормално. Но е по-скоро резултат от действията на прокуратурата. Ние също по този начин го оценяваме. Още повече, че има случай, в който е затворена пицария от директора на Областната дирекция по безопасност на храните, заповедта на този директор е отменена от Административния съд в Добрич като незаконосъобразна. Така че това е също индикация за упражняване на натиск, извън споделеното от свидетелите, че им се отправят и заплахи.  

-         Всичко това е във връзка с обвиненията срещу народния представител Живко Мартинов?

-         Това е свързано с всички онези престъпления, за които ние сме образували досъдебно производство. Само да припомня, че, извън това, което стана най-публично известно и е изнудването на едно от разпитаните вече лица, ние разследваме престъпления против правосъдието, против реда на държавното управление, разследваме престъпления против личността. Общо за пет престъпления в момента се събират доказателства с помощта на Бюрото по защита.

-         Казвате фирми. А, има ли физически лица, които се разпитват в момента?

-         В момента разпитваме физически лица. Разбира се, те имат качество и на търговци. Натискът по отношение на част от свидетелите е за лична саморазправа, но за други натискът се изразява в това, че ще им се попречи на бизнеса.

-         Разпитвате ли самия Живко Мартинов? Къде е той?

-         В момента не знаем къде е той. Ще получи призовка, за да се яви в качеството си на обвиняем - в момента, в който ние съберем достатъчно доказателства. В момента разпитваме свидетелите и изискваме документи.

-         Други обвиняеми около Живко Мартинов?

-         Много е рано да се каже.

-         Защо един от свидетелите говори за друг човек, който му е съсипал бизнеса и какво общо има той с Живко Мартинов?

-         Задавате ми въпрос, на който няма как да отговоря, защото на първо време не знаем такъв свидетел. Но, вижте, разследването има за цел да установи всички обстоятелства и всички престъпления. Ако има замесени и други лица, дори и в качеството на помагачи или други съучастници, нямайте съмнения, че Спецзвеното ще повдигне обвинение и на тях.

-         Ще успеете ли да приключите в рамките на днешния ден или…?

-         Не, предвидили сме действия и за утре, в случай, че не смогнем и има необходимост от още разпити, продължаваме, докато си свършим работата на територията на Добрич.

-         Казахте престъпление против правосъдната система. Може ли малко повече - в какво се изразява това?

-         Това е престъпление, което в теорията се нарича лично укривателство. Всъщност, това са действия, които са насочени срещу различни органи. В частния конкретен случай против прокуратурата и срещу длъжностни лица от МВР, за да се прикрие и да се даде възможност на едно лице, извършило престъпление да не бъде съдено и да не бъде наказвано.

-         Говорите за случая със заместник-министъра ли?

-         Да, с уточнението, че той е бил във финансовото министерство. Красимир Катев е предизвикал пътно-транспортно произшествие през 2012 година, за което има присъда на първоинстанционния – Добричкия окръжен съд, който наложи наказание 4 години лишаване от свобода. А, Апелативен съд – Варна намали наказанието, но остави ефективно наказание лишаване от свобода от три години и шест месеца за извършителя на престъплението.

-         Прецедент ли е Спецзвеното да излиза в командировка за такива разследвания?

-         Би могло да се каже, че е прецедент участието на Бюрото по защита. Спецзвеното е ходило и на други места, когато има необходимост да се извършат следствени действия, когато наистина искаме максимално бързо да съберем доказателствата, предпочитаме екипът да се изнесе, за да бъде по-близо до свидетелите.

-         От колко време прокуратурата знае за деянията на Живко Мартинов?

-         Прокуратурата беше сезирана май месец от един жалбоподател. Наблюдаващият прокурор извърши лична проверка, т.е. не някоя друга служба, а лично прокурорът снемаше  писмени обяснения, така че, можем да приемем, че това са обяснения, разкрити от прокурор.

-         Можете ли да кажете кое е престъплението срещу реда за държавно управление?

-         По отношение на едно длъжностно лице, ще спестя името на лицето, е упражнен натиск, за да наруши свои служебни задължения. Това е престъпление по чл. 269 от Наказателния кодекс. По отношение на това лице се упражнява принуда, за да се извършат действия по служба, изразяващи се, от една страна, в манипулиране на доказателства, така че да се достигне до оневиняване на лице. В друг случай е да се анулира фиш на шофьора на Живко Мартинов, който е управлявал фирмената му кола. В трети случай, престъплението против реда на управлението е било да се изпълни желанието на Живко Мартинов и да бъдат притискани с проверки и досъдебни производства, включително и да бъдат задържани, определени лица, част от които са били в договорни отношения с Живко Мартинов и той е смятал, че те му дължат пари. Т.е. – за да бъдат притиснати тези търговци да платят определена парична сума, той е поръчвал на определени длъжностни лица от МВР да ги притискат, да им образуват дела, да ги задържат.

-         В тази връзка, има ли подведени под отговорност такива длъжностни лица?

-         Тези длъжностни лица, голяма част от тях вече не са в системата на МВР, точно защото не са се поддали на натиск. По същия начин, натискът, който е бил упражнен за „оправянето“ на делото на Красимир Катев не е успял, независимо от упражненото влияние, принуда и заплахи, както по отношение на МВР, така и по отношение на окръжния прокурор на Добрич.

-         Има ли свидетели, които са пожелали защита?

-         Въпреки  опасенията, които споделят тези хора за здравето и живота си, до момента никой от тях не е поискал защита нито от Бюрото по защита, нито от МВР. Независимо от това, във всеки един момент, ако тези лица пожелаят, Бюрото за защита на свидетелите ще бъде на разположение и ще се задейства.

-         Звено „Антикорупция“ разследва ли друг народен представител, включително и бивш от Добрич?

-         Нека дадат отговор доказателствата. Когато съберем такива доказателства и, ако има такива, ще ви уведомим.

-         Окръжният прокурор разпитван ли е?

-         Не, в момента не се разпитва окръжният прокурор. Той е потвърдил сведенията. Ще го разпитаме допълнително. Той в  момента е в отпуск. Така че, следващата седмица сме планирали разпита му.        

 


Сходни връзки

ПРОКУРОРИ ОТ "АНТИКОРУПЦИЯ" РАЗПИТВАТ СВИДЕТЕЛИ В ДОБРИЧ ПО РАЗСЛЕДВАНЕ СРЕЩУ ДЕПУТАТА ЖИВКО МАРТИНОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди