изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-11-24 @ 15:00 EET
ПРИЕТ БЕ НОВИЯТ ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА ДОБРИЧ    
НовиниОбщина Добрич вече има нов общ устройствен план, който дава перспектива за развитието на града през следващите няколко десетилетия. Той бе приет на заседанието на Общинския съвет вчера.


Припомняме,  документът бе разработен след решение на общинските съветници от 2013 година. След проведена обществена поръчка Община град Добрич възложи проектирането на колектив от Националния център по териториално развитие. Вчера документът бе представен лично от ръководителя на проектантския екип – арх. Иван Димчев.
Акцент в проекта е предложението на територията на бившето военно летище да бъде изграден интермодален терминал, като своеобразен "локомотив" на комбинираните превози. Модерният терминал с транспортно-складови площи може да се развие на терен от 390 хектара, като се осигури обслужване от три вида транспорт - автомобилен, железопътен и авио-, поясни ръководителят на екипа, подготвил ОУП, архитект Иван Димчев. Според него, има всички дадености този терен да стане логистична зона от висок ранг. Освен това е на 42 минути от пристанището във Варна, на 1 час и 5 минути до Силистра, и на по-малко от час до граничните пунктове Йовково и Дуранкулак. Арх. Димчев счита, че Община Добрич трябва да продължи да настоява държавата да й предостави терена на бившето летище, защото с тази най-мащабна промяна в индустриалните територии на Добрич ще се осигурят много нови работни места и икономиката ще се съживи.
Нови територии влизат в регулацията на града с новия общ устройствен план на Добрич. Днес се проведе обществено обсъждане на предварителният му проект, представен от ръководителя на екипа, изготвил проекта арх Иван Димчев. Последният Общ устройствен план на града и землището му е от 1997  г. Новият дава перспектива за следващите три десетилетия.
В центъра се въвежда режим Ц, който дава възможност за по-плътно застрояване. С предложеното устройствено решение Северната и Западната производствени зони разширяват своя обхват, като към тях се включват нови територии, които се включват в регулация, както и терени, разположени  в северната и  североизточната част на квартал «Изгрев», на терена до соларния парк и др. Заложено е и усвояване на терени за жилищно застрояване, заключени от «Околовръстен път», ул.»Стефан Стамболов», ж.к. «Дружба 4» и бул. «Добруджа». С проекта се предлага обособяване на зона за вилно строителство  на  територии в местностите „Гаази Баба“ и „Лозята“ с площ от 205,74 ха.
Районът на „Лозята“ не бе влязъл в регулация с предишния план. Сега се предлага да бъде като селищно образувание в режим на вилна зона, което означава по-ниски показатели на застрояване, обясни арх. Димчев. Там предстои да се направят подробни устройствени планове, които да решат проблемите с уличната мрежа, с водоснабдяване, електричеството и т.н.
Арх. Димчев предлага да спре продаването на терени в района на околовръстното, тъй като черноземът тук е много ценен. Според него, изнесеният на такива терени бизнес трябва да се върне в реновираните стари индустриални зони.
Новият ОУП е документ за управление. С влизането му в сила се отваря възможност за изработване на подборни устройствени планове, по които да се извършват процедурите оттук-нататък. НДТ


 


Сходни връзки

ПРИЕТ БЕ НОВИЯТ ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди