изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:52 EEST
Напрежението расте, САЩ готвят да ударят Китай със санкции    
Китай Водещите съветници на американския президент Доналд Тръмп обсъждат въвеждането на санкции срещу Китай, съобщава „Политико“ (Politico), позовавайки се на два различни източника от администрацията във Вашингтон. През уикенда е проведена извънредна среща по въпроса, като днес обсъждането му ще продължи. Окончателното решение трябва да бъде взето още тази седмица.


Разглежда се широк набор от възможности, включително ограничения в сферата на търговията и икономически санкции. Засега Тръмп не е решил какъв точно да е пакетът от наказателни мерки.

Американският президент е убеден, че Китай не прави достатъчно, за да принуди КНДР да се откаже от своята ядрена програма и ракетни изпитания. Напрежението се засили след като в петък Северна Корея отново изстреля балистична ракета, а в отговор САЩ пратиха два стратегически бомбардировача, охранявани от ескадрили изтребители над Корейския полуостров.

Междувременно Китай проведе най-големия военен парад от две години насам, показвайки най-новите си оръжия. Това обаче не стана в Пекин, а във военна база близо до пустинята Гоби в отдалечената провинция Вътрешна Монголия.

„Аз твърдо вярвам, че нашата галантна армия има и увереността и способността да победи всеки нахлул враг”, заяви в обръщение по време на парада китайският президент Си Дзинпин.

Едно от ключовите обещания в предизборната кампания на Тръмп през миналата година беше въвеждането на мерки срещу нелоялните търговски и валутни практики на китайците.

„Много съм разочарован от Китай. Нашите глупави предходни лидери им позволяваха да правят стотици милиарди долари годишно от търговията, а те не правят нищо за нас със Северна Корея, само говорят. Няма да позволим това да продължи. Китай лесно можеше да реши този проблем!”, написа Тръмп в „Туитър” през уикенда.

Той разказа през април пред „Уолстрийт джърнъл“ (The Wall Street Journal), че по време на срещата си във Флорида с китайския лидер Си Цзинпин е предложил да направи отстъпки в търговската политика в замяна на прекратяване на ядрената и ракетна програма на КНДР.

Някои от основните съветници на американския президент, като Стивън Милър, главният стратег Стивън Банън и отговарящият за търговията Питър Наваро, отдавна настояват за по-твърда политика срещу Китай.  https://www.vesti.bg
 


Сходни връзки

Напрежението расте, САЩ готвят да ударят Китай със санкции | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.20 секунди