изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-30 @ 19:43 EEST
Прокуратурата повдигна 6 обвинения срещу ексдепутата от ГЕРБ Живко Мартинов    
Ред и сигурност Специализирано звено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура повдигна 6 обвинения срещу бившия народен представител от  ГЕРБ в 44-то Народно събрание Живко Мартинов. Мартинов е обвинен за 6 отделни престъпления.


Първото обвинение - упражнена принуда спрямо А.П. с цел последният да се разпореди със сумата от 15 500 лв. За подобно деяние законът предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 5 до 15 години, както и глоба в размер от 5 до 10 хил. лв.

Второто обвинение
- отправена закана за убийство, за което законът предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок до 6 години.

Третото обвинение срещу бившия депутат на ГЕРБ е за това, че той е упражнил принуда спрямо А.П. и то в условията на продължаващо престъпление. В периода от началото на 2012 г. до началото на 2013 г. в град Добрич Мартинов е заплашвал А.П., че той ще бъде арестуван. Мартинов заплашил А.П. и с това, че ще повика данъчни инспектори да проверят дружествата му, за да му "смачка бизнеса". Мартинов изнудвал А. П. и го принудил да се разпореди безвъзмездно с общо 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско и 60 килограма филе елена и телешка пастърма.

Четвъртото обвинение - Живко Мартинов е привлечен към наказателна отговорност и за това, че през 2014 г. е направил опит да спомогне на лице да бъде осуетено спрямо него наказателното преследване и лицето да остане ненаказано. Извършеното престъпление от въпросното лице било двойно убийство по непредпазливост след пътнотранспортно произшествие. По това обвинение Мартинов може да получи наказание "лишаване от свобода" за срок до 5 години.

Петото обвинение - през 2015 г. Мартинов заплашвал и принуждавал органи на властта да извършат действия по служба - заместник-директор на ОДМВР - Добрич и Началник на РУ на МВР - Балчик. За това деяние законът предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок до 6 години.

Шестото обвинение - през 2017 година Мартинов направил опит да принуди Директора на ВИК - Добрич да извърши нещо противно на волята му. Директорът на дружеството бил заставен да уволни конкретен служител, както и да спре назначения и уволнения в дружеството за известен период от време. По този начин бившият депутата от Добрич злоупотребил с предоставената му власт като народен представител. За това престъпление законът предвижда наказание затвор за срок до шест години.

Спрямо Живко Мартинов е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 45 000 лева, вносима в 10 - дневен срок.

В хода на разследването срещу Мартинов прокурорите от Специализирано звено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура са събрали доказателства за извършени престъпления по служба и спрямо директора на Областна дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова. Брайкова също е привлечена към наказателна отговорност. Тя е обвинена за това, че на 13 юли тази година, в качеството си на директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич Брайкова е нарушила служебните си задължения като издала Заповед за спиране на експлоатация на обект на дружество, с цел да причини вреда. Дружеството е собственост на лицето, което е сигнализирало прокуратурата за извършената престъпна дейност на Мартинов. Спрямо този сигнал започнало и разследването срещу бившия депутат. Въпросното лице е и основен свидетел по делото. Заповедта на Брайкова била издадена без да са налице доказателства за нарушения на стандартите и храната, предлагана в обекта на свидетеля. В резултат на заповедта за спиране експлоатацията на обекта били причинени вредни имуществени и неимуществени последици за дружеството, изразяващи се във финансови загуби и пропуснати ползи за периода, в който обектът не е работил. За извършеното от Брайкова деяние законът предвижда наказание "лишаване от свобода" за период от 1 до 8 години.

Спрямо Брайкова също е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5 000 лева, вносима в 10 - дневен срок.
https://news.bg/

 


Сходни връзки

Прокуратурата повдигна 6 обвинения срещу ексдепутата от ГЕРБ Живко Мартинов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди