изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:30 EET
ХАРАКИРИ С… ХАРАКТЕРИСТИКА    
Коментари Тези дни ексдепутатът от ГЕРБ Живко Мартинов бе обвинен в 6 престъпления. Едно от тях обаче е повече от смешно. Написал бил характеристика за назначаването на /буди удивление фактът, че не се споменава името на назначения или назначената/ - нека приемем абревиатурата XXL, за висш чиновник. Все пак Ж. Мартинов бе лидер на ГЕРБ – Добрич, депутат, а освен това и често оставян лично от областния екслидер на ГЕРБ и бивш член на Изпълнителната комисия на партията Румен Иванов да се справя с областни задачи, най-малко поради факта, че Р. Иванов вече живее в София.
Аз лично се съмнявам, че зад назначаването на който и да е ръководител на държавна институция не стои поне една характеристика.


Защото съм бил пряк свидетел на това как управляващите партийни централи /още по време на социализма, а и след историческото „демократично сваляне на Тодор Живков и БКП от власт/ изискват от местните лидери на партиите да им посочат личности и да искат характеристики, за да ги назначат като шефове на институции на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, включително и на обществени медии.
Проблемът не е, че трябва да има характеристика - описание на характера, изтъкване на отличителните черти, писмен документ, отзив за качествата, достойнствата на някого… Проблемът е написаното да е достоверно. А още повече, написалият го – личност или колектив, да носи отговорност за препоръката.
По време на социализма една такава характеристика изгори служебните столове на няколко висши служители в тогавашното Окръжно управление на МВР, след като майор Христо Димитров уби касиерките на универсалния магазин в Добрич, една сервитьорка и още двама души, един от които му бе личен приятел.
Според мен, след всеки сменен поради неудачи или престъпления висш държавен служител, отговорност трябва да носи и всеки, който го е препоръчал. В противен случай характеристиката би трябвало да има стойността на носна кърпичка, та дори и на къс тоалетна хартия.
Убеден съм, че обществото – данъкоплатци и избиратели, би трябвало да знаят имената, които стоят зад всяка значимо назначение, а не да се носят слухове кой стои зад новоназначения във „ВиК“, болници, съдилища, атомна централа, министерства, областни дирекции и т.н.
Тогава всъщност писането на характеристики и изпращането им с личен подпис нагоре по стълбицата на властта, ще наподобява на харакири и ще изисква отговорност. Може би по този начин народът ни ще се отърве от престъпниците и некадърниците във висшите етажи на властта, може би това е изходът от епидемията на корупцията, от упадъка на държавността. И като че ли е наложително, защото управляващите ни от три десетилетия докараха нещата до там, че Брюксел да ни дава /в настояще време или в близко бъдеще/ характеристика българи ли да живеят в България, да има ли държава България.
Такъв е животът!
Някога тази характеристика е идвала от самосебе си. Печелиш битки, печелиш територии, народът ти живее по-добре, могъщ и един е – значи си способен да управляващ държава и народ. По това време сме били дори империя, която е всявала респект и уважение. Съобразявали са се с нас.
Такъв е животът!
Днес характеристики ни дават Европейска комисия, международни банки и агенции, чужди служби за сигурност, чужди правителства… Всеки от своята камбанария. Всеки в свой интерес. И нещо все не върви и не върви в тази държава. И по отношение на демографската криза. И по отношение на увеличаващата се бедност. И по отношение на затъпяващото ни население. И по отношение на влошеното здраве на хората. И по… И по… И по…
Станахме държава и народ с блестящи характеристики, но изпаднали в кома, макар и все още в будна кома!
Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

ХАРАКИРИ С… ХАРАКТЕРИСТИКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди