изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:36 EET
„Взгляд“: Полша се впусна в много опасна игра с Германия    
Коментари Варшава. Според мнението на Министъра на отбраната на Полша Антоний Мачеревич, Берлин дължи на Варшава военни репарации от времето на Втората световна война. Скандалното заявление е част от разразилата се конфронтация между двете страни. Полските власти са обхванати от жажда за имперски реванш, но фирмената полска арогантност ще осигури на правителството, а и на цяла Полша, големи неприятности, пише руското издание „Взгляд“.


В рамките на последното изостряне на отношенията между Полша и ЕС, поляците предприеха следния ход: В ефира на полска телевизия, Военният министър заяви, че Германия трябва да плати на Полша репарации за нанесените щети и извършените престъпления по време на Втората световна война. Той използва крайно агресивна реторика, която със сигурност е прозвучала доста обидно за Германия.
Заявлението му, се явява продължение на конфликта, който бушува вече повече от една година и е свидетелство за все по-нарастващото напрежение между Варшава и Брюксел, а също и Берлин, като доминиращата европейска сила.
Конфликтът се води на много нива и по разнообразни теми, включително и за, провеждащото се в Полша, обезлесяване на Беловежката гора.
Преди няколко дни ЕК стартира санкционна процедура срещу Полша, заради съдебната реформа в страната, която противоречи на законодателството на ЕС. Този ход стана логично продължение на действията на Европа, която е недоволна от политиката на управляващата партия в Полша „Право и справедливост“. Според Брюксел тя проявява авторитарни тенденции, урязва правата на съда и отнема свободата на пресата.
На свой ред Варшава не остава длъжна и си позволява крайно резки изказвания против ЕС, като цяло и срещу Германия в частност.
Изглежда, че главната причина за събитията, се корени в съчетаването на новата геополитическа реалност и текущите тенденции в ЕС, силно омешани с явния стремеж на Полша за геополитически (даже, може да се каже, исторически) реванш.
На първо място – Полша много болезнено и негативно възприема последните събития в ЕС и по-специално прехода към концепцията „Европа на различни скорости“. Причината е очевидна: от „новите“ членове на ЕС, именно Полша получи (и продължава да получава) най-сериозните преференции и най-големите субсидии от общността. Концепцията предполага отрязване на Варшава от голяма част от получаваните в момента блага и като цяло, понижение на статута ѝ в ЕС, което би означавало преместване в геополитическата периферия. Това ще доведе до сериозни загуби, както на символически, така и на материални блага, с които Полша разполага в последното, малко повече от, десетилетие.
На второ място, именно Полша стана опорната геополитическа база на САЩ за Европа, което в последните години среща съриозна съпротива от страна на Стара Европа.
Няма да е вярно да се твърди, че Варшава се явява безропотен сателит на Вашингтон, който безусловно изпълнява неговата воля. По-скоро Съединените щати се явяват, за полските власти – националисти, жадуващи за имперски реванш – удобен чадър за достигането на собствените цели, включително в съперничеството с Берлин и Москва.
На трето място, трансформацията на цялата световна геополитическа система представлява шанс за достигането на поставените цели и повишението на статуса на държавата, така че е много лесно да бъде разбрано полското правителство, което се опитва да се възползва от този шанс.
В следствие от горепосоченото, политиката на Варшава, в последно време, се отличава с резки, на границата на скандала, заявления и ходове: от опитите да торпилират „Северен поток 2“, до последните заявления за репарации от Германия.В тази ситуация може и да не се споменава за множеството антируски ходове.
Може би, главният проблем на Варшава в дадената ситуация, се корени в това, което е прието да се нарича „полска амбиция“, която кара поляците да не оценяват адекватно ситуацията и да престъпват „червени линии“. Заради тази особеност, полските елити, вече нееднократно са докарвали на страната си тежки, а по-някога и катастрофални, последствия.
По-скоро, полските власти се държат рязко и оскърбително с Германия и ЕС, надявайки се на поддръжката и прикритието от САЩ, но американците са известни с умението си да защитават собствените си интереси грамотно и да оставят на произвола на съдбата своите съюзници, а Германия няма да изчезне никъде и едва ли ще забрави текущите действия на Варшава против нея. http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

„Взгляд“: Полша се впусна в много опасна игра с Германия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди