изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:53 EEST
Добрич: Има пострадали сред протестиращите пред сградата на Община Балчик    
Новини Балчик. Има пострадали сред протестиращите пред сградата на Община Балчик. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна един от протестиращите Виктор Лучанов, който е и част от Гражданската инициатива „Да спасим Добруджа“. „Има окървавени хора. Жандармерията пази престъпниците еколози“, заяви Виктор Лучанов. По думите му са пострадали две жени и един мъж. На място пред сградата на община Балчик има десетки хора от общините Каварна, Шабла и Балчик, които протестират срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа, въведена със заповед на министъра на околната среда и водите, и настояват за нейната отмяна.

Протестът продължава и в момента. Виктор Лучанов заяви, че сградата остава блокирана и няма да допуснат провеждането на обществено обсъждане във връзка с разработването на Интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра”. 

Добрич. Не може със заповед от защитена зона по НАТУРА 2000 комплекс "Калиакра" да се превърне в национален резерват. Това заяви за Радио „Фокус“ – Варна кметът на Община Балчик Николай Ангелов във връзка с протестите на жители на общините Каварна, Шабла и Балчик срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа, въведена със заповед на министъра на околната среда и водите. Кметът допълни, че малка част от територията на община Балчик попада в защитена зона „Комплекс Калиакра”, но това се отразява не тези, които имат имоти там. "Не може със заповед за статут на защитена зона по НАТУРА 2000 да се превърне в национален резерват. Фактически с тази заповед се прекратява всяка човешка дейност на територията на защитената зона, което не е забранено според правилата на НАТУРА 2000. Надяваме се, че това ще бъде променено в този правилник за управление. Не може мерките да са толкова строги и рестриктивни", каза още кметът на Община Балчик Николай Ангелов.

Добрич. Община Каварна е направила много срещи с жители по повод заповедта, налагаща забрани за земеделие и строителство в района. Това заяви кметът на Каварна Нина Ставрева, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Морската община е получила писмо от Министерството на околната среда и водите, с което е уведомена за заповедта от 27 юли тази година. По думите на Нина Ставрева хората са много притеснени от последствията на тази заповед. „Разбира се, не мога да скрия, че съм благодарна на екоминистъра Нено Димов за положените усилия да не се разрушава вече построеното върху въпросните земи. Това не е малко в никакъв случай, но не е достатъчно, защото хората тук наистина се борят за поминъка си, който може да бъде отнет или ограничен“, каза Нина Ставрева. Тя определи днешния протест на гражданите като „сериозен“. Пред протестиращите кметът на морската община е заявила, че администрацията е за спазване на европейското законодателство, за намиране на баланс между природата и хората, но този баланс не бива да е за сметка на гражданите. Според Нина Ставрева е недопустимо в най-бедната страна на ЕС и то в регион, който се обезлюдява масово поради невъзможността за поминък, да се отнема възможността на хората за физическо оцеляване. Със новите забрани се засягат три сфери на работа – земеделие, туризъм и рибарство, а именно това са секторите, които осигуряват поминъка на каварненци и жителите на Приморска Добруджа. "Желанието на местната администрацията и на хората от района е да бъде направена международна експертиза, да бъдат проведени срещи по проблемите и реални във времето дискусии преди да бъдат взети подобни ограничителни решения", каза кметът на Каварна. Нина Ставрева съобщи, че протестът продължава утре на общинския път от село Българево в посока нос Калиакра. "Обявеното за днес обсъждане на проекта за Интегриран план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра” в Каварна не се е състояло", посочи кметът на морския град.
http://www.focus-news.net

Кръв в Балчик! Масово меле заради "престъпниците еколози“

Сблъсък между органите на реда и протестиращи в Балчик, има пострадали. "Има окървавени хора. Жандармерията пази престъпниците еколози“, заяви Виктор Лучанов, , който е и част от Гражданската инициатива „Да спасим Добруджа“, цитиран от Агенция "Фокус". По думите му са пострадали две жени и един мъж. На място пред сградата на община Балчик има десетки хора от общините Каварна, Шабла и Балчик, които протестират срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа, въведена със заповед на министъра на околната среда и водите, и настояват за нейната отмяна. Протестът продължава и в момента. Виктор Лучанов заяви, че сградата остава блокирана и няма да допуснат провеждането на обществено обсъждане във връзка с разработването на Интегрирания план за управление на защитена зона "Комплекс Калиакра”.

https://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Добрич: Има пострадали сред протестиращите пред сградата на Община Балчик | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди