изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:01 EEST
Премиерът Бойко Борисов разпореди да спре изпълнението на заповедта за забрана на всякакви дейности в района на Балчик, Каварна    
Общество София. Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, с която се забраняват всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в „Натура 2000“. Министър-председателят възложи на министър Димов и екипа му утре да проведат среща с кметовете на трите общини и с представители на инициативните комитети, за да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след решението на Съда на Европейския съюз, и заедно с тях да бъде търсено най-правилното решение за всички страни и за държавата след причинената огромна щета от предишни управления. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Решението на премиера е взето след детайлен анализ на случващото се в района на Добруджа и невъзможността на хората да приемат ситуацията, чието сегашно развитие е резултат от недалновидни и неправилни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров.
Борисов възложи на министър Димов да осъществи контакт с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по „Натура 2000“, да бъде поканен да посети района и на място да се запознае с различните гледни точки.
На следващото заседание на Европейския съвет министър-председателят ще постави въпроса пред председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще разговаря с него за стотиците милиони, които България ще трябва да плати като глоба в резултат на осъждането.
Премиерът призовава всички да се върнат отново към обществено обсъждане на проблема, да се разгледа работата по случая през годините, за да се минимизират щетите, които трябва да плати българския данъкоплатец.
Припомняме, че през 2006 г. правителството на премиера Сергей Станишев възложи определянето на зоните по "Натура 2000" на екоорганизации, а не на научни институти, както е направено в останалите страни от ЕС. През 2008 г. са заведени две дела срещу България. Сигналът е за 600 проекта - сред тях има къщи за гости, ниви, ветрогенератори и други. През 2014 г. България е осъдена от ЕК. Последният спусък на тази бомба със закъснител е от март месец 2017 г., когато служебното правителство поема ангажимент да издаде тази заповед до 31 март, но не го прави.

Добрич. Премиерът Бойко Борисов разбира проблемите на добруджанци, утре няма да протестираме. Това заяви Виктор Лучиянов от Гражданска инициатива „Да спасим Добруджа“, след като проведе телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Лучиянов заяви на протестиращите, че премиерът в поел ангажимент утре да се проведе среща с кметовете на трите общини – Каварна, Балчик и Шабла и с представители на инициативните комитети, за да се чуят притесненията на хората и да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след решението на Съда на Европейския съюз, и заедно с тях да бъде търсено най-правилното решение за всички страни и за държавата след причинената огромна щета от предишни управления. Представители на „Гражданска инициатива да спасим Добруджа“ също ще участват в утрешната среща.
Протестът на гражданите на трите общини е преустановен, а движението по пътя Българево – Калиакра е възстановеон. Лучиянов допълни, че премиерът е дал обещание този път Натура 2000 да бъде разгледа с хората индивидуално.


Добрич. След разговор с премиера Бойко Борисов протестиращите освободиха пътя Българево – Калиакра, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Премиерът е поел ангажимент за среща с кметовете на Общините Каварна, Балчик и Шабла по повод на Интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра“. Премиерът Борисов е разговарял и с Виктор Лучиянов от Гражданската инициатива „Да спасим Добруджа“. Рано сутринта жители на трите общини блокираха пътя Българево – Калиакра в знак на протест срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа.


Каварна. Държавата незабавно трябва да вземе разумно решение по отношение на стартиране на нова процедура за защитена зона „Калиакра“. Това заяви кметът на Община Каварна Нина Ставрева, която е сред протестиращите, блокирали пътя Българево – Калиакра, предаде репортер на Радио "Фокус"-Варна. По думите й втори ден напрежението ескалира и хората наистина приемат, че им се отнема хлябът.  „Несправедливо е. Това е заради грешка, допусната от чиновници в Министерството на околната среда и водите, които сега нямат смелост да признаят тази грешка. Ние настояваме за нова процедура“, допълни Нина Ставрева. Тя обясни, че вчера Община Каварна е получила уведомление от Гражданска инициатива „Да спасим Крайморска Добруджа“ за организирането на днешния протест, а днес се очаква уведомление за предстоящите действия утре. Според Ставрева хората са категорични и ще защитават интересите си на собственици докрай. Тя коментира, че те са били поставени пред свършен факт и всички разговори, планувани вчера е трябвало да се случат преди много време, още преди обособяването на защитените зони, регламентирани в момента. „Затова искаме да стартираме отново процедурата. Да, това се дълъг и труден процес, но ще имаме конкретно и ясно очертание на тези зони“, допълни Нина Ставрева. Другият проблем, който кметът на Каварна открои е, че няма ясни компенсаторни мерки.  Протестът се провежда мирно. Той продължава и в момента.


София. Беше заложена бомба със закъснител и тя избухна. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия във връзка с протестите срещу забраната на Министерството на околната среда и водите за икономически дейности в защитена зона „Комплекс Калиакра“, които попадат в Натура 2000.
По думите му в защитената зона „Комплекс Калиакра“ през 2006-2007 г. е била заложена бомба със закъснител от правителството на Тройната коалиция. Министър Димов поясни, че тогава правителството на Тройната коалиция е заложила на зелени организации да направят картирането на земите, които ще попаднат в „Натура“. „Обикновено другите страни членки са възлагали на реномирани научни организации това нещо“, каза министър Нено Димов. Той поясни, че районът е очертан от екоорганизациите по възложение на правителството и е приет с решение на Министерски съвет през 2007 г. и е даден на ЕК като очертан район тогава. „Още на следващата година по сигнал на зелените, ЕК завежда две дела - през юни 2008 г. и през късната есен на 2008 г. по неспазване на района като „Натура““, обясни министърът. Той коментира, че последната част на тази бомба със закъснител е март месец тази година. „Служебното правителство, отново на БСП, поема ангажимента да издаде тази заповед като спешна мярка, за да не преминем към ефективни санкции. Когато аз поех поста и отидох в Брюксел, това обещание не беше изпълнено. Аз рискувах и трябваше да избирам между две – да прехвърля върху цялото общество стотици милиони санкции и дейности, които трябва да бъдат предприети в района или да издам заповед и да започна да се опитвам да минимизирам щети“, допълни министърът. Димов поясни, че той е трябвало да се намеси след като бомбата е била гръмнала. Министър Нено Димов уточни, че заповедта, която е издадена не третира по никакъв начин акваторията на Черно море и няма забрани за рибарството. „Самата заповед обхваща района, в който има понтосарматски степи. Това е един малък район, но е факт и аз не мога да не се солидаризирам с притесненията и ясното чувство за несправедливост на хората, които протестират в момента“, допълни министърът и посочи, че не е забранена изцяло земеделска дейност, а само на територията, където има подобни степи.


Добрич. Земеделието, туризмът и риболовът са основен поминък на хората в региона. Това каза пред журналисти кметът на Каварна Нина Ставрева във връзка с протеста на жители от Каварна, Балчик и Шабла срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.
В момента движението по пътя Българево – Калиакра все още е блокирано. Кметът Нина Ставрева заяви, че Общината категорично подкрепя протестиращите. „Това, към което се стремим е започване на нова процедура с екип от международна експертиза за реално и конкретно очертаване на границите на защитените зони. След като бъдат проведени срещи със собствениците, ползвателите на земеделски земи, на имоти в организирани територии, при отчитане начина на трайно ползване на тези местообитания, срещи с местна администрация, с местните общности и всички засегнати страни – предварителни разговори и ясно очертани местообитания“.
Според нея в хората остава убеждението, че се отнема поминъкът им. „ В заповедта издадена на 21 юли и влязла в сила на 28 юли ясно и категорично се слагат ограничения за всякакви строителни дейности, за разораване на ниви, а земеделието туризмът и риболовът са основен поминък на хората в региона“, допълни Ставрева.

Добрич. Жители на общините Каварна, Балчик и Шабла блокираха пътя Българево – Калиакра в знак на протест срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Протестиращите раздават български знамена, издигнали са плакати, които гласят „Да на екологията, не на рекета и отнетите права“, „Натура за вас, мизерия за нас“, „Отменете смъртната присъда на Крайморска Добруджа“. Протестът протича мирно. Засилено е полицейското присъствие е района. В подкрепа на протестиращите присъства и кметът на Каварна Нина Ставрева.

 


Сходни връзки

Премиерът Бойко Борисов разпореди да спре изпълнението на заповедта за забрана на всякакви дейности в района на Балчик, Каварна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди