изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:38 EET
Министър Нено Димов отменя заповедта за защитена зона „Комплекс Калиакра“    
Новини София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов отменя заповед РД-526 от 21 юли 2017 г., с която въведе забрани за определени дейности в рамките на разпространение на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона „Комплекс Калиакра“, част от европейската мрежа Натура 2000. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Заповедта се отменя след разпореждане на премиера Бойко Борисов и с оглед възникналото напрежение сред гражданите в района на общините Каварна, Шабла и Балчик.


Заповедта е издадена след преговори на министър Димов с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз (ЕС) срещу България по казуса Калиакра. Целта на преговорите с Европейската комисия (ЕК) е била да се ограничат максимално щетите от недалновидни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. Постигнатото споразумение с ЕК е, за да не се налагат финансови санкции и милиони загуби за България, включително чрез премахване на съществуващи обекти.
"Още с встъпването си в длъжност министър Димов обяви, че ще търси баланс между икономическото развитие и опазването на околната среда в името на повишаване на качеството на живот на гражданите. Възникналото напрежение на Калиакра, показа нарушаване на този баланс. Стана ясно, че макар и намаляващо загубите за България, споразумението с ЕК, ги разпределя по несправедлив начин, като прехвърля основната тежест на тези, които най-малко могат да я понесат. Затова министър Димов е решен да води диалог до намирането на решения, които да защитят гражданите и тяхната частната собственост, която има еднаква тежест независимо дали е голяма или малка", посочват още от МОСВ.
В тази връзка утре министър Димов ще се срещне с кметовете на населените места в района на Калиакра, с представители на инициативния комитет „Да спасим Добруджа“ и със засегнатите браншови организации. Целта е да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след решението на Съда на Европейския съюз и да се постигне възможно най-правилното решение за всички страни и за държавата, след причинената огромна щета от предишни управления.
Министър Димов ще разговаря с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и ще го покани, заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по Натура 2000, с представителите на потърпевшите частни собственици, браншови организации и други засегнати страни в района на Калиакра да дискутират различните позиции и да се търсят решения и намиране на възможния баланс. http://www.focus-news.net

ВАШИТЕ ЗОДИИ И ХОРОСКОПИ "ДОБРУДЖАНЦИ" ГРУПА РИБОЛОВ ФЕЙСБУК-ГРУПА "БЪЛГАРИЯ-КИТАЙ"   МУЗИКА ЗА ДУШАТА - ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ   "БЪЛГАРИТЕ" "ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА"

 


Сходни връзки

Министър Нено Димов отменя заповедта за защитена зона „Комплекс Калиакра“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди