изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:44 EEST
ДОБРУДЖАНЦИ ВЪСТАНАХА СРЕЩУ ДИКТАТА НА БРЮКСЕЛ    
Коментари Добруджанци напомниха на чиновническа София и на самозабравил се Брюксел, че тук все още живеят хора, които искат да работят и да развиват родния си край, да получават по-високи доходи. Защо ни е Европейски съюз, който обмислено или не обезлюдява Златна Добруджа с помощта на подлоги от висшите етажи на властта по жълтите павета.
Някои анални еколози, политици и журналисти ще възроптаят срещу тез думи. Оцелелите добруджанци по Северното Черноморие ще им отговорят грубо: Да го духат! Искаме си Добруджа за нас и за държавата България!



Да напомним на управляващите днес България, на тези, които я вкараха в Европейския съюз без референдум и с тайно подписани договори, както и на Европейската комисия в Брюксел, че Добруджа бе удавена в кръв през юли 1900 година заради връщането на десятъка. Нека отидат и да се поклонят пред паметниците на жертвите, паднали по време на Дуранкулашките бунтове. И да попитат местните хора как се е стигнало земята ни да прогизне от кръвта на свободолюбивите и работливи селяни. Да отидат министри, депутати и евродепутати, политици, защо не премиер и президент, председател на Народното събрание, главен прокурор, върховни съдии… Нали те са държавата! Да отидат и продажниците-еколози, които да дойдат тук да си изкарват честно и с труд хляба от пустеещи степи, а не да си ветреят задниците по плажове и площадите в столицата.
Нека припомним 1940 година и възвръщането на Добруджа към България, когато се оземляват хиляди изгонени от Северна Добруджа българи и които с черен труд възстановяват семействата си, а с това укрепват и държавата.
Да припомним и кооперирането на земята в първите години след Девети септември 1944 г.  А заедно с това и реката от политически речи срещу социализма в първите години след преврата на 10 ноември 1989 г. Да припомним на политиците обещанията им за могъща икономика в  Добруджа. Да припомним на същите тези, позволявам си да кажа, бездържавници в политиката и властта, които обещаваха и се аргументгираха за благоденствие на народа в Европейския съюз.
Ало, народът на България не живее само в София! Нито в Пловдив, Варна или Бургас…  Ало, не вдигайте оръжие срещу хора, които искат да сеят земите си, да прибират от тях реколта, които искат да развиват туризъм, които искат достойно да живеят тук, а не да избягат зад граница и оттам да пустосват – има и други думи, да псуват и кълнат държавата и управата й, цели 3 милиона българи!
Такъв е животът!
Каква държава е България, когато не може да защити интересите, собствените си интереси пред чиновниците в Брюксел, колкото и високопоставени да са те? Не буди ли надежди все повече фактът, че Великобритания напуска Европейския съюз. А ако прибавим и думите на лорд Палмерстън /1784-1865/ „Англия няма вечни врагове или вечни приятели, а само вечни интереси!”… Може би много неща от съвременната политика ще ни бъдат ясни. Или поне на тези, които искат да останат в една силна България, държава с достоен начин на живот за народа си.
Както искате, така наричайте събитията от 4-6 август т.г. в трите общини – Балчик, Каварна, Шабла. За едни са протест, за други са бунт, за трети са едно малко въстание срещу София и Брюксел, които пряко засягат интересите на добруджанци и практически обричат родния ни край на продължаващо обезлюдяване и затъване в блатото на нищетата.  Тази е истината, а не речите и обещанията. Едно са стратегиите, друга е реалността – пустеещи обезлюдени села, в които дори престъпници вече не влизат, защото няма какво да се доограбва.
Какво липсваше тези три дни. Липсваше подкрепата на още добруджанци от съседните общини, липсваше подкрепата на българи от цяла България. Липсваше защитата на обединените патриоти, които произнасяха съвсем други речи преди последните парламентарни избори. Лисваха лидерите на партиите, които твърдят, че работят и дори воюват за интересите на българския народ. Може би са по плажовете, може би щастливо почиват някъде извън страната… Може би нарочно средата на лятото бе избрана за толкова съществено „навеждане” пред Брюксел?...
Имаше брожение за Натура 2000. Тези дни брожението прерасна в протест, бунт или микровъстание… След микроинсулт обикновено последва рано или късно много по-сериозна травма, понякога летална, смъртоносна – казана по народному.
Някога много сериозно изучавахме Шекспир и неговите думи, преминали през вековете – „Има нещо гнило в Дания.”  Мирише на гнило днес в Добруджа, в България!
Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

ДОБРУДЖАНЦИ ВЪСТАНАХА СРЕЩУ ДИКТАТА НА БРЮКСЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди