изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:33 EET
ДОБРУДЖА ВЪСТАНА В ЗАЩИТА НА ПРЕПИТАНИЕТО СИ, СТИГНА СЕ ДО КЪРВАВА РАЗПРАВА /ВИДЕО/    
Общество Около 500 души протестираха в Каварна. В Шабла гражданите напуснаха обсъждането, представителите на БАН и МОСВ дошли неподготвени да отговарят компетентно на въпросите им. В Балчик се стигна до сблъсъци между протестиращи и жандармерия



Около 500 души от общините Шабла, Каварна и Балчик, така и от Южното Черноморие, се събраха пред общината в Каварна в петък, на протест срещу заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов от края на юли, забраняваща строителството и земеделието в защитената зона „Калиакра“. Те бяха обединени в гражданската инициатива "Да спасим Добруджа".

Те се събраха пред сградата на Община Каварна, където трябваше да се състои общественото обсъждане във връзка с разработването на Интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитени зони „Калиакра” и „Белите скали” за опазване на дивите птици. Те настояваха за отмяна на забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа, въведена със заповед на министъра на околната среда и водите. Според протестиращите, с тази заповед населението в трите общини се обрича на мизерия.
Протестиращите пред общината в Каварна възпрепятстваха общественото обсъждане на проекта, който трябваше да се проведе в сградата на общинската администрация. С лозунгите "Добруджа ви храни, вие я предадохте", "Да на екологията, не на рекета и отнетите права" протестиращите настояват за ревизия на екологичната мрежа "Натура-2000" като се направи нова карта на трите защитени зони. Според недоволните земеделски стопани, собственици на имоти, предприемачи в строителния бранш с интегрирания план се унищожава поминъкът на хората в Приморска Добруджа. Протестиращите твърдяха, че с режима на забрани и ограничения ще бъдат засегнати 23 000 декара земя и 440 квадратни километра морска акватория, като собствениците на 1800 лодки в трите общини ще бъдат възпрепятствани да ловят риба.
Иван Кръстев, агроном на работа в Добруджа, заяви, че протестира, защото ако това е европейско решение, то е против хората , а ако е решение на наши представители, тези хора са или невежи, или подкупни или български предатели. Стоян Воденичаров, бивш кмет на Каварна и съдружник във фирма „Агроспектър“, обработваща 50 000 дка земя, посочи, че  заповедта на министър всъщност обрича 80 процента от земята на национализация, защото тя престава да бъде средство за производство и препитание на населението. Изпълнителният директор на „БГ-фиш“ д-р Йордан Господинов изрази притесненията на рибарите от разширението на зоната на „Натура 2000“ в морето. Според него разписването на документите ще ограничи всякакъв вид тралиращи и драгиращи дейности в морето, а това ще доведе до рестрикции в бизнеса им, те няма да бъдат повече конкурентноспособни на международния пазар.

Сред протестиращите в Каварна бе и народният представител от „Обединени патриоти” Йордан Апостолов.
За кратко в петък бе блокиран международният път Дуранкулак-Варна.
В Шабла в петък следобед също трябваше да се проведе обществено обсъждане на скандалния Интегриран план за управление на защитена зона за местообитанията „Комплекс Калиакра" и защитени зони за птиците „Калиакра" и „Белите скали" от екологична мрежа „Натура 2000". Гражданите, които са влезли, за да чуят аргументите на представителите на БАН и МОСВ обаче са напуснали демонстративно, разочаровани от факта, че „експертите“, които са се изправили пред тях са били крайно неподготвени да отговарят на въпросите им относно забраните за селскостопанска дейност, риболов и други, което поставя под въпрос препитанието на хиляди добруджанци.
Това, което бе наречено обществено обсъждане в Шабла, би следвало да е обикновена среща за обсъждане на интегрирания план, тъй като, според обявлението, обществено обсъждане трябваше да има само в Каварна в 10 ч. Едва след това в обявлението бяха включени Балчик и Шабла, но без да е спазен срокът за това, коментира кметът на Шабла Мариян Жечев. Той също бе разочарован от това, че експертите от МОСВ са се оказали по-незапознати с проекта от гражданите, които са им задавали въпроси.
По думите му екипът е трябвало първо да се срещне с гражданите и различните браншови организации – рибари, земеделски производители, собственици на имоти в зоната, за да им обясни каква ще бъде компенсацията и какви ще бъдат забраните. Едва тогава да се стигне до обществено обсъждане и приемане на плана. Според Мариян Жечев неинформираността на гражданите позволява те да бъдат манипулирани.Хората не знаят какво точно е описано и в заповедта на министъра, и в Интегрирания план за управление на защитена зона „Калиакра”. Говори се за забрана за риболова. Такава забрана в този план за управление няма. Има забрана за дънно тралене. Кметът се опасява, че има манипулиране на общественото мнение с някаква цел, като не се предоставя достатъчна информация по казуса.
По отношение на община Шабла подготвяните забрани касаят основно част от землището на село Тюленово т.нар. стари лозя, както и два инвестиционни проекта, които са стартирали, един от които на „Шабла голф”.
В Балчик обаче се стигна до стълкновение между протестиращите и жандармеристите. Две жени и мъж са били удряни от униформените, които охраняваха протестиращите граждани пред община Балчик, разказаха те във видеоклип, публикуван в социалната мрежа. Мъжът дори показва окървавена превръзка. По думите на една от жените, униформен я е ударил в корема, а на друга е скъсал синджира от врата. Десетки протестиращи са обградили сградата на общината в Балчик.

Сградата на Община Балчик се превърна в арена на масов сблъсък между полиция и протестиращи в петък. В залата на Общинския съвет за 15.00 ч. бе насрочено обществено обсъждане на плана за управление на защитена зона "Калиакра". Министерството забранява строителството и земеделието в района и това провокира хората да излязат на протест. По-рано днес такъв се състоя пред Общината в Каварна. 
„Половин час преди 15.00 ч. стотици хора започнаха да се събират пред кметството в Балчик, а по-късно и блокираха достъпа на еко-чиновниците до залата. Минути преди насрочената среща повече от 30 полицаи опитаха да пробият блокадата на протестиращите във фоайето на Общината, сред които бе собственикът на голф игрището "Лайтхаус" Георги Чуклев. Последва физически сблъсък с протестиращите, натрошиха се витрини, разбита бе и вратата на заседателната зала.
По-късно в сградата дойде шефът на областната дирекция на полицията Николай Спасов, който разпореди натиска на полицията да спре. След като представителите на министерството напуснаха сградата, полицаите задържаха всички присъстващи във фоайето. 40 минути след атаката последва нова заповед, според която униформените напуснаха сградата и продължиха да охраняват навън. Така протестиращите успяха да напуснат кметството”, съобщи „Балчик инфо”.
„Трябва да сме коректни и да кажем ,че полицията от РПУ -Балчик и Каварна се държаха акуратно и професионално,нямаше нищо счупено или пострадал гражданин,за жалост някой изпрати жандармерия от Добрич,тези момчета са срам за униформата ,абсолютно необосновано се хвърлиха върху хората и започнаха безразборно да бият,позор за онзи служител на МВР ,който си позволява да вдигне ръка срещу възрастни жени и мъже”, заяви Виктор Лучиянов от гражданска инициатива „Да спасим крайморска Добруджа”.
„Целта на протеста е да се наруши процедурата, за да се спре това безумие да стане закон, коментира  общинският съветник от Балчик Виктор Лучиянов. Той посочи, че основното искане на протестиращите е да бъде направена нова карта на защитените територии. „Надяваме се политиците в София да ни чуят, да направят ревизия на това, което е определено като защитени територии, да се помисли малко и за онзи човек, който гледа дини, пъпеши, лозе и др. Затова че той оттук нататък няма да може един морков да сложи в собствената си земя и само, защото някой зад едно бюро в София, е решил, че това ще бъде някаква парк, защитено местообитание на животни и т.н.”, посочи още Виктор Лучиянов. По думите му хората на Добруджа не са против това да има екология, а са за това защитените територии да бъдат направени да бъде разумно. Той  посочи, че, според интегрирания план, в защитената зона попада дори действащото летище на Балчик. По думите, защитената зона е определена абсолютно некомпетентно. Затова протестиращите настояват тя да бъде направена по нов начин – да бъде заедно с хората, а не на гърба на местните.

Не може със заповед от защитена зона по НАТУРА 2000 комплекс "Калиакра" да се превърне в национален резерват. Това заяви за Радио „Фокус“ – Варна кметът на Община Балчик Николай Ангелов във връзка с протестите на жители на общините Каварна, Шабла и Балчик срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа, въведена със заповед на министъра на околната среда и водите. Кметът допълни, че малка част от територията на община Балчик попада в защитена зона „Комплекс Калиакра”, но това се отразява не тези, които имат имоти там. "Не може със заповед за статут на защитена зона по НАТУРА 2000 да се превърне в национален резерват. Фактически с тази заповед се прекратява всяка човешка дейност на територията на защитената зона, което не е забранено според правилата на НАТУРА 2000. Надяваме се, че това ще бъде променено в този правилник за управление. Не може мерките да са толкова строги и рестриктивни", каза още кметът на Община Балчик Николай Ангелов.
В събота над 300 протестиращи от Шабла, Каварна и Балчик  блокираха пътя за нос Калиакра. Протестът продължи повече от три часа. Той бе прекратен едва, когато стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил отмяна на заповедта. НДТ
 


Сходни връзки

ДОБРУДЖА ВЪСТАНА В ЗАЩИТА НА ПРЕПИТАНИЕТО СИ, СТИГНА СЕ ДО КЪРВАВА РАЗПРАВА /ВИДЕО/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди