изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:18 EEST
МИНИСТЪР ДИМОВ: БЕЗ ЗАБРАНА ЗА СТРОЕЖИТЕ НА КАЛИАКРА, ДЪРЖАВАТА ЩЕ ЗАГУБИ СТОТИЦИ МИЛИОНИ    
Новини Ако българската държава не беше издала забранителна заповед за строежи в зона "Калиакра", преминавахме към наказателна фаза, което означава ефективна еднократна санкция в размер на няколко милиона евро. Това каза министърът на околната среда Нено Димов на извънредна пресконференция в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.


Срещата бе по повод на протестите на жителите на региона срещу забраната за ново строителство в защитена зона "Калиакра".
Димов посочи, че санкцията, която може да бъде наложена на страната ни, се определя по формула и не може да каже колко точно ще бъде тя, но допълни, че има и ежедневна санкция в размер на 20 000 евро до момента, до който България не предприеме изискуемите от нея мерки.
Според него съществува реалният риск да се изиска и събаряне на къщи, вилни селища, хотели, ветрогенератори, инфраструктура, както и да бъдат възстановявани хабитатите.
Министър Димов посочи, че е имал разговори с представителите на ЕК и са постигнали споразумение, ако се изпълнят настоящите искания на Комисията, да се счита, че сме изпълнили задълженията си и България ще излезе от наказателната процедура. Мерките, които са договорени, не предвиждат каквото и да било събаряне, каза министърът.
С решение на Съда на ЕС от 14 януари 2016 г., България е била осъдена за нарушение на европейското законодателство за девет проекта за ветрогенератори и един за голф игрище. Три от тях не са реализирани. Съдебното решение се отнася до реално съществуващи шест вятърни генератора и голф игрище. В резултат на постигнатите договорености те ще продължат да съществуват и няма да се наложи премахването им.
С издадената заповед на министъра по Закона за биологичното разнообразие се забранява издаване на разрешения за строеж и всякакво строителство на територията на Калиакра, както и разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения.
Предстои да бъде обявена защитена зона "Комплекс Калиакра", която се намира в землищата на с. Тюленово, община Шабла, с. Камен бряг, с. Свети Никола, с. Българево, Каварна, с. Божурец, с. Топола, община Каварна и Балчик, община Балчик, с обща площ 483 362, 770 дка, от които 437, 272 кв. км морски пространства.
НДТ
 


Сходни връзки

МИНИСТЪР ДИМОВ: БЕЗ ЗАБРАНА ЗА СТРОЕЖИТЕ НА КАЛИАКРА, ДЪРЖАВАТА ЩЕ ЗАГУБИ СТОТИЦИ МИЛИОНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди