изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-02-29 @ 22:29 EET
ПРЕМИЕРЪТ НАПРАВИ ВЕЛИКО ОТКРИТИЕ: ОТ РАЗБОЙНИЧЕСКАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ БЪЛГАРИЯ ГУБЕЛА МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ    
Коментари Прозвуча като подигравка заглавието ми. Не съм целял това. Но на практика премиерът Бойко Борисов изрече ключова фраза, която мнозинството българи повтарят от 10 ноември 1989 г. до днес. Цели 28 години. И затова днес аз съм по-скоро песимист, отколкото оптимист, че нещо съществено ще се случи в България. Просто не вярвам, че тези, които разграбиха страната, ще получат справедливо наказание. Че ще върнат в държавната хазна милиарди и милиарди левове.

Грабежът нанесе невъзвратими щети. Може силно да звучи, може да е пристрастно, може да е нереалистично от партийна гледна точка на управляващите през тридесетилетието, но лично смятам, че България не просто изгуби и губи милиарди. Смятам, че България вече е в спиралата на своя държавнически край и с всеки ден се превръща в една територия, в която народът се трансформира в население, безпомощно да се справи с упадъка, с липсата на идеи и идеология… Застаряващо население без енергия, без вяра в добро бъдеще… Превръща се в оцеляваща всекидневно маса хора, тъжно гледащи раковото образование на един грабителски преход от социализъм към варварски капитализъм.

Такъв е животът!
Краен песимизъм, породен и от факта, че по върховите етажи на партийните структури от цялата политическа палитра има достатъчно на брой могъщи приватизатори, които няма да позволят да се реализира идеята на премиера за справедливост. Справедливост поне в близките десетилетия е невъзможна, защото мнозинството от кадрите, които трябва да трасират пътя й и да я изведат до успешен край не само не желаят това, но явно или тайно работят организирано това да не се случи.
Идеята на премиера изисква революция. Днес и утре, поне в обозримото бъдеще, революция /не говоря за въоръжен преврат, нито за идеи, наложени със силата на оръжието/ не може да се случи. Защото днес хората, които ограбиха България, имат достатъчно голяма икономическа мощ, а и опит и задгранична подкрепа, за да продължи процесът на варварско първоначално натрупване на капитал. Има още много национално богатство, което би могло да се приватизира – болници, пътища, училища, държавна и общинска земя, железници, атомна електроцентрала, пристанища, летища, печеливши промишлени предприятия, водоснабдяване, цели села… Има още много за доограбване… Още не е завършил процесът на приватизиране на човешкия капитал, но над това банковият капитал старателно работи и завзема територии не само чрез кредите с непоносимо високи лихви, но чрез собствено подпомагане с вложенията на хора и фирми.
Такъв е животът!
В Добричка област станахме свидетели как след политически дарения бяха разграбени промишленост, животновъдство и какво ли не… А след това ликвидирани от същите тези некадърници, които даваха обещания да ги развиват, да запазват и създават нови работни места. Тези хора работиха за личното си и партийно облагодетелстване и днес са във всички структури на властта. И съвсем не с държавническо мислене. Те просто са генетично увредени да не мислят държавнически. Младите хора са свидетели на всичко това. Едни усвоиха примера на приватизаторите, други не вярват изобщо на политиците. Поне защото сме малка държава и малък народ и нищо не остава скрито-покрито.
Нова сграда върху прогнили основи не се издига!
Такъв е животът!
Днес никой не гледа държавата, защото тя вече не е държава, а машина за задоволяване на лични интереси. Днес всеки си гледа живота – едни как да си купят хляб, други как да приватизират това или онова, а защо не и държавата!
Такъв е животът!
Думите на Левски „Ако губя - губя само себе си, ако спечеля – печели цял народ!“ днес имат нов житейски прочит – „Ако губя – губи държавата, ако спечеля – печеля само аз!“
Не е радостен факт, но…
Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

ПРЕМИЕРЪТ НАПРАВИ ВЕЛИКО ОТКРИТИЕ: ОТ РАЗБОЙНИЧЕСКАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ БЪЛГАРИЯ ГУБЕЛА МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди