изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 12:10 EEST
Премиерът за „Комплекс Калиакра”: Мога да успея в Брюксел, само ако демонстрираме единство /ОБЗОР/    
Новини София. Винаги се съобразяваме и с тези, които искат да бранят делфините, мидите, коралите. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Не можем да оставим на отделно ведомство ситуация, в която жандармерията стои между хората. Всичко друго мога да понеса, такова нещо не мога. Опасенията на хората са в следното – във всеки град в Гърция имат рибна борса. Половин България плажува там и всеки ден ползва продукти от морето. Същото е в Хърватия. Понеже ми е много интересно да гледам рибите и винаги гледам да ходя по борсите. Винаги се съобразяваме и с тези, които искат да бранят делфините, мидите, коралите. Балансът е много труден, но именно затова са тези институти, които да намират баланса. Вече построихме много пречиствателни станции, заводи за преработка на отпадъци“, заяви Борисов. По думите му най-важното е да приведат в план това, което е по Черноморието.
„Умолявам ви да смекчим и да направим тона нормален, защото е много тежко да балансираш между различните интереси и то не на олигарси, а вашите, зад които вие заставате с имената и бизнеса си. Сигурно има олигарси, но те не са предмет на нашия разговор. Започвате от днес, утре по плана, залив по залив. Страхът и слухът в България работят със страшна сила. Там на място, не офиси, служителите ще закараш там и нива по нива, бостан, по бостан. Мога да успея в Брюксел, само ако демонстрираме единство“, добави премиерът. По думите му трябва да се намери мирното съвместно съществуване. „Комисарят ще дойде, но няма да дойдат в среда, в която биха ги посрещнали с протести. Не проявим ли всички толерантност и разбиране, накрая действително ще стигнем до осъдителни решения и тогава ще възбудим и другата част на България. Планът за управление две години и половина да се прави там на място, да можем да чуем всеки човек, съдба и едва тогава, ако не можем да защитим някой, имаме компенсаторни механизми. Тогава ще му дадем бостан на друго място и този човек да е защитен. 20, 30, 40 млн. лв. има в различните компенсаторни механизми“, добави още премиерът.

София. Планът за управление на защитената зона „Калиакра“ от петък трябва да започне да се разглежда. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Моля кметовете да осигурят необходимото. Колегите от БАН сутринта дори не искаха да идват. Ще ви се осигури всичко необходимо да отидете да убедите хората, че идвате да разговаряте, да приемате, да свършите работата си. Заповедта със своето действие действа, за да не се налагат санкции, а Планът за управление, за който става въпрос, от петък почвате да го разглеждате. За рибарите се разбрахме – ще правим нова среща, на която ще каним и рибари, рапанджии, мидари, и без неправителствените организации не правим нищо. Ще видим къде може на морето“, заяви Борисов. Той възложи на министъра на околната среда с работните групи бързо за изпълнят текстовете на законите и това, което са взели като решение.
„На терен да не се получава това да я получават заповедта от София. Отивате в Несебър, Бургас, Созопол или там, където са тези зони една по една, събирате хората, обсъждате, правите, подписваш заповедта. Разчитам на кметовете, че повече такива неща няма да има. Идват, говорят, приказвате си, спорите си, ходите на нивата, виждате я, връщате се, нанасяте я. Да, тежък процес е, но другият е неприемлив, защото той е силов и не носи никакъв резултат“, каза още Бойко Борисов.

София. Заповедта за защитената зона „Комплекс Калиакра“ ще продължава да действа до прецизирането на нова. Това каза на пресконференция министърът на околната среда и водите Нено Димов след среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Балансът трябва да бъде между интересите на околната среда, местното развитие, собствениците на земи. Този баланс не се намира лесно. Дълбоко убедени сме, че трябва да го намерим. Гарантираме, че българският данъкоплатец няма да бъде натоварен със стоици милиони за дейности, които не са навременни, но за които сме осъдени. Основният проблем е Планът за управление на защитената зона „Калиакра“, в който се сблъскват редица интереси. Ще бъдат направени към междуведомствената работни груби няколко подкрепи, които да се занимаят с казусите. Ще има представители на всички заинтересовани. Когато имаме единно решение, ще отида и ще го защитя в Брюксел. Този план не може да дебалансира в каквато и да е посока“, заяви Димов.
По думите му в момента няма процедура, по която да работят по намаляване или увеличаване на зоната Натура. „Тя е процес, който се е случил преди 10 години. Две години и половина до момента се работи този план, а не оттук нататък. Разумно дълго в никакъв случай не означава този период. Когато говорите за кадастъра, вчера изпратихме информация за имотите. Една от договорките с ЕК е, че ще трябва да бъде направен преглед в този район и да се види дали ще има допуснати грешки“, допълни той. Според него едва тогава може да се говори за компенсации. „Заповедта продължава да действа до прецизирането на нова, която да бъде координирана, за да отговорим точно на решенията на съда. След това тази заповед ще бъде координирана и с Брюксел и тогава ще отменя сега действащата. Заповедта не касае акваторията на Черно море. Тази седмица ще бъда в Каварна, за да говорим на тази тема. Основният проблем е Планът за управление, който трябва да бъде изработен с местните граждани, браншовите организации и респективно да бъде защитен и законът“, подчерта Димов. Той добави, че в рамките на тази седмица ще бъдат определени 4 работни групи, занимаващи се със земеделие, строителство, енергетика и акватория. Министър Димов не пожела да коментира наложеното от президента Румен Радев вето върху Закона за опазване на околната среда.

София. Споразумяхме се ощетените собственици да бъдат компенсирани. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов след среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Радвам се, че по този начин се подхожда мащабно към решаването на този въпрос. Това е нов модел за решаване на въпросите, защото досега нямаше такива срещи с такъв мащаб. Това, за което се споразумяхме, беше че ощетените собственици ще бъдат компенсирани. Възложено е на МРРБ в спешен порядък да подготви следващите кризисни райони и общини, а не да се получава така прибързано и с невярна информация и реакция от слухове“, подчерта Симеонов. Според него протестиращите е нямало за какво да протестират.

София. За мен не е безразлично, когато трима кметове се правят, че проблемът с Калиакра го няма. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Надявам се конструктивно и бързо да намерим решение. В разговора ще моля за краткост във всяко едно изказване, за да може да имаме решение след днешната среща. Предлагам да не се връщаме назад в тази една седмица. Разговарял съм с тримата кметове, общински съвети, представители на различни гилдии. За мен не е безразлично, когато трима кметове, заедно със своите съветници, се направят, че този проблем го няма. Помолих всички страни да се върнем стъпка назад и да проведем днешния разговор. Затова казах, че спираме за един или два дни заповедта, да се съберем и да кажем дали този текст става или не става“, заяви Борисов. Той подчерта, че Брюксел очаква да консултират текстовете по заповедта, така че да мине възможно най-бързо. „Ние сме осъдени и минимумът, който трябва да се приеме са тези осъдителни точки. Къде бъркам? От едната страна има едни интереси, от другата други. Всички тези хора там са със своя бизнес и поминък. Нещата тръгват още от 2001 г. сигурно. Ще загубим много време и няма да стигнем до никъде, ако се връщаме в миналото“, добави премиерът. Той обясни, че трябва да се реши какъв да е текстът на заповедта, в противен случай решението е по 20 000 евро на ден. „Стига с тези обиди. Какво ли не чух. Благодаря ви, че сте тук. Планът е дълъг и може много да се говори и да се мисли. От БАН имат и желанието за този диалог“, каза още Бойко Борисов.

София. Основната причина за протестите в нашия район беше липсата на информация, очаквам прецизиране на текстовете в Плана за управление на защитените зони. Това каза кметът на община Каварна Нина Ставрева на среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разбирам, че ще коментираме заповедта от 28 юли и ще търсим разумното решение дали да бъде отменена или да издадете нова с по-ясни детайли, но една от основните ни теми трябва да бъде съдържанието на интегрирания план за управление. В него има непрецизирани текстове. За селата Топола и Божурец е посочена надморска височина 0 м. Има още редица сгрешени текстове“, заяви Ставрева. По думите й проблемът им не е толкова в заповедта, колкото в съдържанието на плана за управление на защитените зони. „Очаквам прецизиране на текстовете. Основната причина за протестите беше липсата на информация. Хората в Каварна, Шабла и Балчик и до днес не знаят кои са ясните очертания на земите“, каза още тя.

София. Проблемът на Калиакра не е в Брюксел, не и в Натура, а в начина, по който са определяни границите на земите. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов на среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да е ясно, че всички страни в този разговор защитават легитимни обществени интереси. Тяхното мнение е важно, за да намерим устойчиво решение. Благодаря на всички, които дойдоха днес. Давам си сметка, че ще има работещо решение, когато се съхранява природата по европейски и български начин. Проблемът на Калиакра не е в Брюксел, не и в Натура, а в начина, по който са определяни границите на земите и в липсата на работещи механизми през годините“, заяви Димов. По думите му трябва да е ясно, че планът за управление не е нещо, което измисля министър. „То е резултат от сериозни усилия, които трябва да бъдат общи. Искам да направим нещо трайно и работещо, а не нещо, за което хората ще спорят с години. Отмяната на тази заповед носи след себе си риск“, подчерта той.
Агенция „Фокус“ припомня: До казуса със защитената зона „Комплекс Калиакра“ се стигна след като министърът на околната среда и водите Нено Димов издаде забрана за извършване на земеделска дейност на територията й. Това предизвика протести от страна на жителите на Каварна, Шабла и Балчик, към които се присъединиха и живеещите в Несебър, Обзор, Бургас и Ахтопол. Причината за недоволството на местното население бе опасението, че забраната ще навреди на основния му поминък – земеделие, туризъм и риболов. На противоположната позиция застанаха еколози, според които хората са подведени и поминъкът им няма да бъде отнет, напротив ще бъде запазен, а целта е земеделските земи да не се застрояват. След двудневни протести премиерът Бойко Борисов обяви, че заповедта ще бъде ревизирана.
Върховна административна прокуратура също се зае с това да провери заповедта на министъра на околната среда и водите, като ще му поиска копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона „Комплекс Калиакра“ в т. ч. и относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона. На база на тези данни прокуратурата ще вземе решение за последващите си действия. Решението на МОСВ бе обяснено с риск от загуби за държавата за стотици милиони евро под формата на санкции от ЕС. Според министъра на околната среда казусът датира от 2002 година. Той обясни, че заповедта, която въведе забрани за определени дейности на територията на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона „Комплекс Калиакра“, част от европейската мрежа Натура 2000, е издадена след преговори с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз срещу България по казуса "Калиакра". По думите му целта на преговорите с Европейската комисия е била да се ограничат максимално щетите от недалновидни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров, които са заложили бомба със закъснител, възлагайки на зелени организации да направят картирането на земите, които ще попаднат в „Натура“, а не на реномирани научни организации, както са направили другите страни от ЕС.
В понеделник министър-председателят обсъди в телефонен разговор с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела ситуацията в България след издаването на заповедта. Двамата се обединиха около позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни. По време на разговора бе посочено, че българските власти трябва да идентифицират подходящите мерки и начини, с които това да стане. Подчертано бе, че европейското законодателство в областта на „Натура 2000” не забранява икономически дейности, включително земеделие, и ще се търсят варианти как решението да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на крайморска Добруджа.

Добрич. Природозащитници искат оставката на министър Нено Димов. Това съобщиха от организацията „За да остане природа в България“. „Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ изразява солидарността си с жителите на общините Каварна, Шабла и Балчик, които се разтревожиха за поминъка си вследствие на криза, генерирана от Министерството на околната среда и водите. Министър Нено Димов е лично отговорен за объркващите и откровено манипулативни сигнали, изпратени от ведомството му и следва незабавно да бъде освободен от поста. Неадекватната комуникация на МОСВ успя да накара хората да повярват в нещо толкова абсурдно, като това, че дейности като земеделие и риболов ще бъдат забранени в Добруджа. Освен тежка некадърност на екипа на министерството тук прозира и явна злонамереност – да се всее паника у местното население, която да се използва за разправа с природозащитните организации и учените, в защита на интересите на шепа големи инвеститори закононарушители. Освен че цели пълното застрояване на Черноморието, тази политика е и антиевропейска и чрез фалшиви информации създава настроения срещу Европейския съюз“, се посочва в становище, изпратено до медиите. Уточнено е, че тази позиция на коалицията не се подкрепя от Българското дружество за защита на птиците.

София. Без съмнение трябва да се спази решението на ЕС за защитените зони в „Комплекс Калиакра“, но собствениците на имоти трябва да бъдат компенсирани. Хората в Крайморска Добруджа са съгласни да получат аналогични земи и да бъдат компенсирани. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Виктор Лучиянов от гражданската инициатива „Да спасим Крайморска Добруджа“. Според него, трябва да се намери най-доброто и справедливо решение за собствениците на земи, рибари и земеделци.
„Не виждам никакъв проблем държавата да извършва екологични действия на собствените си терени, защото в момента тя е поела ангажимент от 10-12 години назад, че ще извърши определени екологични дейности, но не върху собствените си терени, а върху тези на реалните собственици, което само по себе си е антиконституционно. Все пак в България частната собственост е неприкосновена и никой няма право, дори държавата, да се разпорежда с чужда частна собственост. Има механизми, които са много елементарни – просто се заменят тези имоти, които попадат в зоните, с други равностойни. Mисля, че всички ще бъдат удовлетворени, а там, където не може да бъде извършена такава замяна, министър-председателят каза, че има достатъчно много пари в еко министерството – тези собственици да бъдат компенсирани. Става въпрос за най-обикновени хора, които притежават наследствени земи“, каза още Виктор Лучиянов.

София. Нова, независима експертиза с участие на международни експерти трябва да се направи по казуса „Крайбрежна Добружда“. Това каза пред Радио „Фокус“ Красимир Янков народен представител от БСП за Бъгария. По думите му усещането у хората е за отнето право на собственост. „За толкова години се оказва, че министърът на околната среда издава заповед, за която не се знаят реалните граници кои територии обхваща. След като през 2007 година има направено изследване за 10 години има и нови строежи, има и съоръжения, които произвеждат електрическа енергия. Хората искат да бъде установено къде са реалните граници на „Натура 2000“. Ако хората не могат да ползват тази земя по лично усмотрение, те приемат това за натиск да се освободят от нея“, подчерта депутатът.
Той припомни, че в заповедта за забраната за дейности в защитената зона попада и обработваема земеделска земя. „Как след като толкова време тази земя е обработваема и е обработвана може да бъде защитена територия?“, попита Янков.
Депутатът от „БСП за България“ каза още, че въпреки че компенсации за собствениците са заложени, това зависи от изпълнителната власт и призова държавата да бъде много експедитивна, да се ангажира и да има реално очертаване на защитените територии. Красимир Янков допълни, че колкото по-коректно се извърши това, толкова по-малко напрежение ще има. "Хората от региона разбират, че трябва да намерят баланс между природата и обработването на своята земя", коментира още депутатът.

Добрич. Трябва да се намери баланс между екологията и интереса на хората в Калиакра, за да могат те да живеят по-добре. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ адмирал Пламен Манушев, народен представител от ГЕРБ и председател на ГЕРБ – Добрич. Според него обаче се смесват две неща: планът за управление на „Комплекс Калиакра“ и забранителната заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Хората в голяма степен бяха подведени, че тази заповед налага автоматично тези забрани и ограничения, коментира Манушев. Заповедта на министъра касае последствие на осъдително решение на Европейския съд за нарушение на европейското законодателство, като той е реагирал така, за да може да минимализира щетите, обясни депутатът.
„Конкретният район за Североизточна България „Калиакра“ има три основни неща: земеделие, туризъм и рибарство. Налагането на ограничения, особено по отношение на туризма, е от изключително значение за хората, тъй като поминъкът, който те имат, не е толкова голям. Причината за това е че и земеделието стана изключително механизирано – с малко работна ръка се гледат огромни площи. Случаят е отдавна – още от 2002, 2004, 2007 година е разписана „Натура 2000“ и всичко това се е трупало през годините. Смятам, че е трябвало хората да бъдат информирани точно за какво става въпрос“, каза Пламен Манушев. Според него е прекалено 34% от територията на страната да бъде включена в „Натура 2000“, която налага често ограничения.

София. Върховна административна прокуратура проверява заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов за забрана за земеделска дейност на територията на защитена зона „Комплекс Калиакра”. ВАП ще иска от министъра копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона „Комплекс Калиакра“ в т. ч. и относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона. На база на тези данни прокуратурата ще вземе решение за последващите си действия. Решението на МОСВ бе обяснено с риск от загуби за държавата за стотици милиони евро под формата на санкции от ЕС. Според министъра на околната среда казусът датира от 2002 година. Той обясни, че заповедта, която въведе забрани за определени дейности на територията на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона „Комплекс Калиакра“, част от европейската мрежа Натура 2000, е издадена след преговори с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз срещу България по казуса "Калиакра". По думите му целта на преговорите с Европейската комисия е била да се ограничат максимално щетите от недалновидни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров, които са заложили бомба със закъснител, възлагайки на зелени организации да направят картирането на земите, които ще попаднат в „Натура“, а не на реномирани научни организации, както са направили другите страни от ЕС. Нено Димов поясни, че районът е очертан от екоорганизациите и приет с решение на Министерски съвет през 2007 г. и е даден на ЕК, а още на следващата година по сигнал на зелените, ЕК завежда две дела - през юни 2008 г. и през късната есен на 2008 г. по неспазване на района като „Натура“. По думите му последната част на тази бомба със закъснител е от март месец тази година, когато служебното правителство, оглавявано от проф. Огнян Герджиков поема ангажимента да издаде тази заповед за забрана като спешна мярка, за да не преминем към ефективни санкции, но не изпълнява това обещание.
Заповедта на министъра на околната среда и водите предизвика протести от страна на жителите на Каварна, Шабла и Балчик, към които се присъединиха и живеещите в Несебър, Обзор, Бургас и Ахтопол. Причината за недоволството на местното население бе опасението, че забраната ще навреди на основния му поминък – земеделие, туризъм и риболов. На противоположната позиция застанаха еколози, според които хората са подведени и поминъкът им няма да бъде отнет, напротив ще бъде запазен, а целта е земеделските земи да не се застрояват. След двудневни протести премиерът Бойко Борисов обяви, че заповедта ще бъде ревизирана.
Във връзка с образуваната от държавното обвинение проверка от Гражданска инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа" благодариха на главния прокурор Сотир Цацаров за това, че е чул „справедливите искания на добруджанци“. В изпратено до медиите становище Движението отбелязва, че е крайно време този казус, в който са заложници много местни земеделци, производители, хотелиери, овощари и рибари, да бъде разплетен и ще бъдат благодарни ако и държавните институции, в лицето на министър Нено Димов и с подкрепата на премиера Бойко Борисов, се намери справедливост за добруджанци и за всички български граждани, пострадали от "еко" манипулациите.
В понеделник министър-председателят обсъди в телефонен разговор с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела ситуацията в България след издаването на заповедта на министър Нено Димов. Двамата се обединиха около позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни. По време на разговора бе посочено, че българските власти трябва да идентифицират подходящите мерки и начини, с които това да стане. Подчертано бе, че европейското законодателство в областта на „Натура 2000” не забранява икономически дейности, включително земеделие, и ще се търсят варианти как решението да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на крайморска Добруджа.
Европейската комисия и българското правителство са в добър диалог по темата и полагат усилия за намиране на оптималния компромис за защита и на природата, и на интересите на хората в този край на България, е отбелязано в разговора.
Комисар Вела приветства усилията на министър-председателя да събере всички заинтересовани страни по случая в търсене на решение. Той също така отбеляза доброто сътрудничество и усилията на министър Димов.
Премиерът Борисов покани комисар Кармену Вела заедно с еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу да посетят България и на място да се запознаят с мерките, които са взети за опазване на защитените територии.
За вторник е насрочена среща на министър-председателя за решаване на проблемите около защитена зона "Комплекс Калиакра". На нея ще бъде обсъдена ситуацията, възникнала след осъдителното решение срещу България на Съда на Европейския съюз и да се постигне възможно най-правилно решение за всички страни и за държавата.
„Ако дадем тон за единност и за няколко стъпки за решаване на проблема, затова апелирам към всички, аз мисля, че ще успеем да намерим работещ механизъм“, заяви в понеделник премиерът Бойко Борисов, след като протестиращите, заявиха че не искат да седнат на една маса със създателите на Натура 2000. „Ще ги разделим в Министерски съвет на две зали, но в крайна сметка всички сме българи и всички имаме желание да решим този проблем. Така че, колкото и да не ни е приятно на един или на друг в края на краищата е хубаво да седнем и да решим заедно въпроса“, посочи още Борисов.
http://www.focus-news.net/

 


Сходни връзки

Премиерът за „Комплекс Калиакра”: Мога да успея в Брюксел, само ако демонстрираме единство /ОБЗОР/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди