изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-24 @ 23:00 EEST
Заповедта за защитената зона „Комплекс Калиакра“ остава до прецизирането на нова, собствениците на терени ще бъдат обезщетени (О    
Екология София. Заповедта, въвеждаща ограниченията в разпространението на приоритетното природно местообитание 62С0 Понто-Сарматски степи, публикувана в „Държавен вестник“ на 28 юли 2017 г. ще продължи да действа до момента, в който бъде подготвена нова заповед, координирана с кметовете и обсъдена с Брюксел. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов след среща в Министерски съвет между всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра.

Министър Димов уточни, че това е необходимо, за да сме сигурни, че ще отговорим на решението на Съда на ЕС и няма да се пристъпи към налагане на финансови санкции спрямо България. Той добави, че в рамките на тази седмица ще бъдат определени 4 работни групи, които ще търсят решения по конкретно възникналите въпроси в областта на земеделието, енергетиката, строителството и акваторията в трите защитени зони в района на Калиакра – „Калиакра“, „Комплекс Калиакра“ и „Белите скали“. На срещата стана ясно, че основният проблем за различните заинтересовани страни е проектът на Интегриран план за управление на защитените зони в района на Калиакра, изготвен от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, а не заповедта, въвеждаща ограниченията в границите на разпространението на приоритетното природно местообитание 62С0 Понто-Сарматски степи. Димов уточни, че в работните подгрупи ще има представители на всички заинтересовани и когато се постигне единно решение, ще го защити в Брюксел. „Докато нямаме максимален консенсус, ще считам, че Планът за управление не е приет“, категоричен бе той. Според него проблемът на Калиакра не е в Брюксел или в "Натура 2000", а в начина, по който са определяни границите на земите и в липсата на работещи механизми през годините. По думите му трябва да е ясно, че планът за управление не е нещо, което измисля министър, а е резултат от сериозни усилия, които трябва да бъдат общи. Той подчерта, че иска да направят нещо трайно и работещо, а не нещо, за което хората ще спорят с години. Според него отмяната на тази заповед носи след себе си риск. Димов добави, че балансът трябва да бъде между интересите на околната среда, местното развитие, собствениците на земи. Той бе категоричен, че българският данъкоплатец няма да бъде натоварен със стоици милиони за дейности, които не са навременни, но за които страна е осъдена.
Премиерът Борисов уточни, че планът за управлението на Калиакра трябва да започне да се разглежда в петък, а сегашната заповед ще продължи да действа до издаването на нова, за да не търпи страната ни санкции. Междувременно вицепремиерът Валери Симеонов увери, че ощетените собственици ще бъдат компенсирани. Той уточни, че е възложено на МРРБ в спешен порядък да подготви следващите кризисни райони и общини. Министър-председателят призова работата по плана за управление на Калиакра да започне от днес или утре „залив по залив“. По думите му страхът и слухът в България работят със страшна сила. Борисов заяви, че засегнатите хора ще бъдат обезщетявани чрез компенсаторни механизми. „Тогава ще му дадем бостан на друго място и този човек да е защитен. 20-30-40 млн. лв. има в различните компенсаторни механизми“, добави още премиерът и възложи на министъра на околната среда с работните групи бързо да изпълнят текстовете на законите и това, което са взели като решение.
От коалиция от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ настояват виновните за създалата се ситуация в Калиакра да понесат отговорността. Те категорично се противопоставят на опита нарушителите, заради които България бе осъдена от Съда на Европейския съюз, да бъдат прикрити. Природозащитниците са се обединили около 18 съвсем конкретни искания, които представиха на срещата при премиера Бойко Борисов. Сред тези искания са придържане към европейските политики за опазване на околната среда и към седемте досегашни решения на Министерски съвет относно мрежата Натура 2000. Според тях е необходимо Министерството на околната среда и водите да се извини на учените от Българската академия на науките, които са били оклеветени и нападани заради грешки в комуникацията, излязла от самото министерство. Освен това трябва да бъдат премахнати инвестиционните проекти, довели да осъждане на България, а фирмите получили държавна помощ под формата на субсидирани цени да я възстановят. От организацията посочиха още, че държавата трябва да потърси правата си и да поиска обезщетения от експерти и служители, които не са изпълнили задълженията си и са изготвили и одобрили доклади за оценка на въздействието върху околната среда, заради които България е осъдена от Съда на Европейския съюз.
Агенция „Фокус“ припомня: До казуса със защитената зона „Комплекс Калиакра“ се стигна след като министърът на околната среда и водите Нено Димов издаде забрана за извършване на земеделска дейност на територията й. Това предизвика протести от страна на жителите на Каварна, Шабла и Балчик, към които се присъединиха и живеещите в Несебър, Обзор, Бургас и Ахтопол. Причината за недоволството на местното население бе опасението, че забраната ще навреди на основния му поминък – земеделие, туризъм и риболов. На противоположната позиция застанаха еколози, според които хората са подведени и поминъкът им няма да бъде отнет, напротив ще бъде запазен, а целта е земеделските земи да не се застрояват. След двудневни протести премиерът Бойко Борисов обяви, че заповедта ще бъде ревизирана.
Върховна административна прокуратура също се зае с това да провери заповедта на министъра на околната среда и водите, като ще му поиска копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона „Комплекс Калиакра“ в т. ч. и относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона. На база на тези данни прокуратурата ще вземе решение за последващите си действия. Решението на МОСВ бе обяснено с риск от загуби за държавата за стотици милиони евро под формата на санкции от ЕС. Според министъра на околната среда казусът датира от 2002 година. Той обясни, че заповедта, която въведе забрани за определени дейности на територията на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона „Комплекс Калиакра“, част от европейската мрежа Натура 2000, е издадена след преговори с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз срещу България по казуса "Калиакра". По думите му целта на преговорите с Европейската комисия е била да се ограничат максимално щетите от недалновидни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров, които са заложили бомба със закъснител, възлагайки на зелени организации да направят картирането на земите, които ще попаднат в „Натура“, а не на реномирани научни организации, както са направили другите страни от ЕС.
В понеделник министър-председателят обсъди в телефонен разговор с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела ситуацията в България след издаването на заповедта. Двамата се обединиха около позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни. По време на разговора бе посочено, че българските власти трябва да идентифицират подходящите мерки и начини, с които това да стане. Подчертано бе, че европейското законодателство в областта на „Натура 2000” не забранява икономически дейности, включително земеделие, и ще се търсят варианти как решението да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на крайморска Добруджа.  http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Заповедта за защитената зона „Комплекс Калиакра“ остава до прецизирането на нова, собствениците на терени ще бъдат обезщетени (О | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди