изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:54 EEST
ШАБЛА СЕ ПОБРАТИМЯВА С ОБЩИНА САН ЧЕЗАРО    
НовиниРешение за побратимяване с италианската община Сан Чезаро взе на последното си заседание Общинският съвет в Шабла. В него взеха участие осем от единадесетте общински съветници. Кметът, Мариян Жечев, обясни, че инициативата е на италианската община, а това съвпада и с провежданата напоследък политика от отделни общини в България, и от Националното сдружение за създаване на партньорства със страни от Европейски съюз.

Според него сътрудничеството ще е полезно – и при кандидатстване по различни проекти, и при обмен на добри практики в различни сфери. Общинските съветници с решението си дадоха съгласие община Шабла да подпише споразумение за побратимяване и клетва за братство със Сан Чезарео, Италия.
Следващите докладни записки бяха свързани с въпроси от дейност „Образование“. Във връзка с новия Закон за предучилищното и училищното образование местните депутати разгледаха докладна записка относно определяне статут на защитено училище в община Шабла. И в момента ОУ „Св. Климент Охридски“ с. Дуранкулак има такъв, подчерта кметът, но ПМС № 121/ 23.06.2017 год. изисква мотивирано предложение за включване в Списъка на защитените училища след решение на Общински съвет. Общинските съветници единодушно подкрепиха решението  училището в с. Дуранкулак да получи статут на „защитено“.
Чрез внесената докладна записка относно утвърждаване на  маломерни паралелки в СУ „Асен Златаров“ гр. Шабла за учебната 2017/ 2018 година се предложи решение въз основа на Наредба № 7/ 29.12.2000 год.(за определяне броя на паралелките и групите и броя на учениците и децата в паралелките и групите на училищата, детските градини и обслужващите звена). Съществуването им е за ІІ клас – ІІ“а“ клас – 15 ученици и ІІ „б“ клас – 15 ученици и за ХІІ клас – 13 ученици. Общината ще дофинансира средства извън определените по единни разходни стандарти в размер, определен в цитирания нормативен акт. С приетото от общинските съветници предложените маломерните паралелки бяха узаконени.
По последната докладна записка, свързана с определянето на статут на средищни училища в община Шабла, местните депутати дадоха съгласие за внасяне на мотивирано предложение на кмета във връзка с включване на двете училища СУ „Ас. Златаров“ и ОУ „Св. Климент Охридски“ в Списъка на средищните училища съгласно ПМС № 128/ 29.06.2017 год. (и в двете училища се обучават ученици от други населени места в общината). НДТ

ЧЕЗАРО

Чезаро̀ е град и община в Италия. Разположен е в област Сицилия на провинция Месина. На около 44 km югоизточно от Чезаро се намира вулкана Етна. Население 2 609 жители по данни от преброяването през 2009 г.

 


Сходни връзки

ШАБЛА СЕ ПОБРАТИМЯВА С ОБЩИНА САН ЧЕЗАРО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди