изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:04 EEST
ПРОФ. ФАУСТО ЕННИО ДИ ЧЕЗАРЕ ЩЕ ЖУРИРА „НАДЕЖДИ, ТАЛАНТИ, МАЙСТОРИ“    
КултураЧлен на журито в тазгодишното издание на конкурса „Надежди, таланти, майстори“, организиран от Община град Добрич, е проф. Фаусто Еннио Ди Чезаре. Това съобщи Светлана Попова, експерт във функция „Култура“ на Дирекция „ Хуманитарни дейности“ в Община град Добрич, съобщи агенция „Фокус“. Тази година ще се проведе XXI издание на Международния младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“.

Той ще се състои в дните от 4 до 8 септември и е „едно много красиво събитие в Добрич“, по думите на Светлана Попова. Най-малките участници са на 6 години, най-големите – на 35 години. Разнообразни са не само по възраст участниците, разнообразни са и категориите за участие. Освен солистите инструменталисти за пиано, цигулка, виолончело и флейта ще се изявяват участници в категория „Клавирно дуо за едно пиано“, което прави конкурсът уникален, посочи Светлана Попова. В категорията „Камерна музика“ за камерни ансамбли са включени от сонатно дуо до секстет.
Експертът посочи, че много интересна е и категорията „Акомпанимент“, която е без възрастови ограничения. Оценяват се качествата, старанието, трудът и умението на акомпанятора. Съвсем наскоро е получена и заявка за участие в категорията „Учител и ученик“.
И тази година председател на журито е проф. Виктор Чучков. „Той е наш духовен приятел и двигател на целия този конкурс с много идеи, с много опит и с много любов се отнася към всичко, което касае участниците и организацията на този фестивал“, отбеляза още Светлана Попова. По препоръка на проф. Чучков тази година член на журито ще бъде и маестро Йордан Дафов, който от години не е гостувал в Добрич, но е добре познат в музикалните среди и сред почитателите на класическата музика. В момента е главен художествен ръководител на Държавна опера – Бургас. Кремена Ачева е също член на журито, преподавател в Музикалното училище в София, свири на флейта. Чуждестранното участие в журито в това издание е проф. Фаусто Еннио Ди Чезаре. Той е известен италиански пианист и диригент, който преподава в Националната консерватория „Санта Чечилия“ в Рим. Има богат опит като член на жури и е на достолепна възраст.
Доц. Огнян Константинов е другият член на журито. Той е виолист, преподава в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, доктор по музикознание, свири в Камерния ансамбъл „Софийски солисти“. Журито по думите на Светлана Попова е разнородно, а надеждите са, че ще има и достатъчно участници в конкурса, добре подготвени, за да се превърне той отново в едно вълнуващо културно събитие за града. Тази година участие в конкурса е заявила доц. Ана-Мария Дафова, дъщеря на маестро Йордан Дафов. Тя работи в Университета по изкуства в град Есен, Германия. На този конкурс тя ще бъде като наблюдател поради големия интерес на катедра „Музика“ в този университет. НДТ


 


Сходни връзки

ПРОФ. ФАУСТО ЕННИО ДИ ЧЕЗАРЕ ЩЕ ЖУРИРА „НАДЕЖДИ, ТАЛАНТИ, МАЙСТОРИ“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди