изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 23:53 EEST
ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ДЯДО СИ, ОТВЛЕЧЕН В МОЛДОВА, ПОСТАВИ ИВАН ЖЕЧЕВ    
Общество Възпаменателна плоча в памет на дядо си Костадин Жечев, отвлечен в Молдова, постави пред входа на къщата си музей в село Тянево родолюбецът и краевед Иван Жечев. На тържественото й откриване присъстваха областният управител Красимир Кирилов заместник-кметът от Община Добричка Иван Иванов, председателят на областното ръководство на Съюза на офицерите от запаса и резерва Кольо Димитров, представители на Община Добричка и съюза.

 В семейната къща, превърната в музей, съхранил родовата памет на фамилията и българския дух в Тянево, се събра част от голямата фамилия на Иван Жечев. С няколко думи той запозна присъстващите с нелеката съдба на своя дядо, който е един от стотиците добруджанци, изселени в Молдова. Костадин Жечев не се връща вкъщи. Съпругата му остава сама със седем деца, като последните му думи са били заръка към жена му – добре да се грижи за децата, разказа Иван Жечев.

    Областният управител Красимир Кирилов, заедно с Иван Жечев, зам.-кметът Иван Иванов и Кольо Димитров прерязаха лентата на паметната плоча, след което присъстващите положиха цветя.
    Гостите разгледаха и уникалния музей на домакина. Иван Жечев връчи постер с обръщение, в което казва: „Дами и господа, скъпи съселяни, добруджанци, българи! Не всичко е пари! Дайте частица обич като българи, радетели на българщината! Събирайте се на землячески и родови срещи, опознайте се и така ще се обикнете като род, като българи.     По този извървян път ще пребъде хубавата, китна България!“ НДТ


 


Сходни връзки

ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ДЯДО СИ, ОТВЛЕЧЕН В МОЛДОВА, ПОСТАВИ ИВАН ЖЕЧЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди