изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:56 EEST
В средата на следващата седмица ще бъдат изпратени становищата на всички браншови организации по казуса „Калиакра“ (ОБЗОР)    
СпортКаварна. В средата на следващата седмица ще бъдат изпратени становищата на всички браншови организации по казуса „Калиакра“. Това съобщи кметът на Каварна Нина Ставрева, която участва в среща по казуса, която се проведе в морската община с участието на министъра на околната среда Нено Димов. Ставрева заяви, че са сформирани четири работни групи за намиране на решение по казуса „Калиакра“.

 „Това, за което настоявахме, е да получим първичните данни за теренните проучвания, които са правени и методологията, по която е очертана територията на защитената зона. Получихме уверението на министър Димов, че ще получим тази информация“, каза кметът на Каварна. По думите ѝ друго искане е свързано с ново определяне на границите на защитените зони, както и за работа на място в Каварна на работните групи, които са сформирани по случая. „Ако първичната работа беше свършена по този начин, днес нямаше да се налага да водим този разговор и да провеждаме тази среща“, отбеляза Нина Ставрева.
След края на срещата министър Нено Димов обясни, че следващата седмица в сряда в Министерство на околната среда и водите ще бъде проучено становището на сформираните работни групи по казуса „Калиакра. Министърът съобщи, че срещата ще бъде между експерти на министерството и представители на работните групи, за да бъде „изчистен“ планът за управление. Според него на срещата ще бъдат разграничени безспорно приемливите и неприемливите неща, ще бъдат отчетени сложните неща за разрешение. „Това ще направим с бързане, но не с прибързване, защото трябва да бъдат огледани всички варианти, така че максимален брой от хората, които са засегнати, и интересите на страната да бъдат защитени“, каза министър Димов. Той поясни, че прекартирането е процес, който не може да бъде толкова бърз, колкото привеждането в действие на плана за управление. За прекартирането ще бъдат привлечени международно признати учени, за да бъде прецизиран процесът – да се изясни спазени ли са изискванията, какво е необходимо да бъде направено още, но всичко това в средносрочен план, допълни министър Димов. Краткосрочният е върху плана за управление.
По думите на министър Нено Димов проблемът е назрявал през последните повече от 15 години. Сега е необходимо да бъде намерено решение по най-добрия начин, за да бъде защитено то от него пред ЕС. Трудността на това начинание идва от факта, че решението касае различни интереси. Предстоят разговори на министър Димов с представители на местната общност и различни заинтересовани страни по случая. Според него верният път за постигане на добро решение са изслушването и диалогът. Министър Димов подчерта, че на практика това е трябвало да започне още преди 2005-2006 година, когато е стартирано очертаването на защитените зони. Работната среща е продължение на започналия процес от предходните седмици по търсене на решение. Тя се проведе в сградата на Община Каварна се проведе при закрити за медиите врати, докато пред сградата се състоя малоброен протест в защита на хората, чийто поминък е свързан със защитената зона - „Калиакра“, комплекс „Калиакра“ и „Белите скали“. Протестът е мирен.
Агенция „Фокус“ припомня: До казуса със защитената зона „Комплекс Калиакра“ се стигна след като министърът на околната среда и водите Нено Димов издаде забрана за извършване на земеделска дейност на територията й. Това предизвика протести от страна на жителите на Каварна, Шабла и Балчик, към които се присъединиха и живеещите в Несебър, Обзор, Бургас и Ахтопол. Причината за недоволството на местното население бе опасението, че забраната ще навреди на основния му поминък – земеделие, туризъм и риболов. На противоположната позиция застанаха еколози, според които хората са подведени и поминъкът им няма да бъде отнет, напротив ще бъде запазен, а целта е земеделските земи да не се застрояват. След двудневни протести премиерът Бойко Борисов обяви, че заповедта ще бъде ревизирана.
Върховна административна прокуратура също се зае с това да провери заповедта на министъра на околната среда и водите, като ще му поиска копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона „Комплекс Калиакра“ в т. ч. и относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона. На база на тези данни прокуратурата ще вземе решение за последващите си действия. Решението на МОСВ бе обяснено с риск от загуби за държавата за стотици милиони евро под формата на санкции от ЕС. Според министъра на околната среда казусът датира от 2002 година. Той обясни, че заповедта, която въведе забрани за определени дейности на територията на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона „Комплекс Калиакра“, част от европейската мрежа Натура 2000, е издадена след преговори с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз срещу България по казуса "Калиакра". По думите му целта на преговорите с Европейската комисия е била да се ограничат максимално щетите от недалновидни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров, които са заложили бомба със закъснител, възлагайки на зелени организации да направят картирането на земите, които ще попаднат в „Натура“, а не на реномирани научни организации, както са направили другите страни от ЕС.
В началото на тази седмица след среща в Министерски съвет между всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра стана ясно, че Заповедта, въвеждаща ограниченията в разпространението на приоритетното природно местообитание 62С0 Понто-Сарматски степи, публикувана в „Държавен вестник“ на 28 юли 2017 г. ще продължи да действа до момента, в който бъде подготвена нова заповед, координирана с кметовете и обсъдена с Брюксел. http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

В средата на следващата седмица ще бъдат изпратени становищата на всички браншови организации по казуса „Калиакра“ (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди