изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:19 EET
ЗА ЛЕВ И ОСЕМДЕСЕТ НА КВАДРАТ...ДЪРЖАВАТА ПРОДАЛА ПЛАЖА ТАУКЛИМАН НА ОРТАК НА МАДЖО    
НовиниТам държавната ни граница е приватизирана от босове на престъпни групировки и ченгета от ДС, които я охраняват с калашници, но не от чужди нашественици, а от българските граждани, посочва „Биволъ”

Плажът при Птичия залив или „Тауклиман” е бил продаден от държавата на ортак на Маджо за 1,80 лева за кв. м, установи разследване на сайта „Биволъ”.

Красивият и уникален природен кът се намира на около 6 км североизточно от нос Калиакра. Той е невероятно прелестен с малките си плажове, терасираните склонове, с изобилието от топла минерална вода и множеството разхвърляни край брега скалисти островчета. По време на сезонните миграции езерото в Тауклиман се изпълва с прелетни птици, спиращи тук за почивка и хранене по пътя Виа Понтика, включително и много защитени видове. Езерото в Тауклиман се нарича наневска тузла като дъното му покрито със лечебна сероводородна кал. Освен с природата Тауклиман е известен и с археологическите си находки.
При инспекцията плажове по Северното Черноморие е установено, че плажът при залива „Тауклиман“ е в частен имот и до него няма достъп освен по вода – огласи неотдавна министър Ангелкова.
Истината е по-сурова. Достъпът до този малък плаж не само е ограничен по пътя, но когато граждани се опитват да стигнат до него, можело да се сблъсква с въоръжена охрана, пише „Биволъ”.
Собствено разследване на изданието установи, че собственик на имота е фирмата АСПА ООД, регистрирана във Варна и с предмет на дейност туроператор и туристически услуги. Проучване в Търговския регистър показва, че към момента половината от АСПА ООД е собственост на варненските бизнесмени Георги и Кольо Кечовски и свързаната с тях Катя Димитрова.  Другата половина от фирмата се държи от Лъчезар Костадинов Динчев, който има интересна бизнес биография на хазартен и оръжеен бос, свързан със знакови кадри на ДС, пише „Биволъ”.
В началото на мутренските години Динчев е в борда на директорите на фирмата „Ай Джи Ем“, водеща в хазартния бранш припомня справка Държавен вестник. През 1994 г. той заседава там заедно с Младен Йорданов Михалев – Маджо – босът на групировката СИК.
 „Ай Джи Ем“ е основана година по-рано и е съсобственост на Васил Божков – Черепа, убития бос на Мултигруп Илия Павлов, Младен Михалев – Маджо, неговия тъст Борислав Паунов, служителят на УБО Олег Иванов и оперативният работник от ДС Пламен Манов. През 96-а Лъчезар Динчев напуска тази елитна компания и започва да се занимава с оръжеен бизнес и недвижими имоти по морето. В момента той е мажоритарен акционер в оръжейната фирма „Дефенс Индъстри Груп“, в която акции има и бившият началник на Отдел 03 на ПГУ на Държавна сигурност о.р. полковник Атанас Кременлиев.
Справка в Имотния регистър показва, как държавата продала плажа за жълти стотинки. Най-напред АСПА успява да се сдобие с бившата почивна база в южния край на Наневската тузла, което е защитена територия през 2000 г. срещу 38 000 лв. Базата се състои от четири къщички и столова. Продавач е „Контракт 2001“ АД, която от 2000 г. е в ликвидация. Имотният регистър мълчи за обстоятелствата, при които „Контракт 2001“ е придобила базата, но следите водят през мажоритарния собственик „Меридиан капитал“ към приватизационен фонд на Мултигруп.
Седем години по-късно, през 2007 г. вече самата Държава решава да се погрижи за обособяването на атрактивната база като изцяло частен имот с частен плаж. Областният управител на Добрич продава на АСПА земята, върху която е построена почивната база. От имотния регистър се вижда, че цената за 6 декара горски фонд е твърде приятна: лев и осемдесет стотинки на квадратен метър. Имотите, които включват и плажа всъщност са два на брой и все още се водят със статут на горски фонд, сочат данните от кадастъра. Според последния годишен финансов отчет на АСПА те са оценени на 233 хиляди лева.  По документи обаче там няма и помен от плаж, въпреки очевидните природни дадености.
Ситуацията с тези имоти е изключително странна, тъй като те са застроени отдавна с почивната база. Впоследствие земята става горски фонд и на нея не бива да има постройки, но завареното положение е оставено. Имотите не попадат и на територията на резервата, който е в непосредствено съседство.
Така излиза, че дори де юре достъпът до имота може да бъде ограничен от собственика и по суша и по вода. Според Държавата това, което очите виждат на снимката, не е малък, кокетен плаж, до който всеки гражданин има достъп по Конституция. Това е гора. И тази гора вече е частна.
Положението към момента е, че на Тауклиман държавната ни граница е приватизирана от босове на престъпни групировки и ченгета от ДС, които я охраняват с калашници. Не от чужди нашественици, а от българските граждани, посочва „Биволъ”.  НДТ


 


Сходни връзки

ЗА ЛЕВ И ОСЕМДЕСЕТ НА КВАДРАТ...ДЪРЖАВАТА ПРОДАЛА ПЛАЖА ТАУКЛИМАН НА ОРТАК НА МАДЖО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди