изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:07 EET
ОТМЕНЯТ ТЕКСТА ЗА „ПАЯКА” В ОБЩИНСКАТА НАРЕДБА    
НовиниОбщина Добрич предложи за обществено обсъждане Предложение за изменение и допълнение на Наредба за организацията, безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците.


Кметът Йордан Йорданов посочва, че това се налага заради внесения от прокуратурата протест срещу текстове от наредбата. Припомняме, че тя бе атакувана от държавното обвинение с мотив, че текстове от нея противоречат на Закона за движение по пътищата.
Прокурор Веселин Вичев коментира преди време, че това, което местният нормотворец е решил, противоречи на чл. 171, т.5, „б“ от Закона за движение по пътищата, който предвижда три хипотези, при които може принудително да се премести моторното превозно средство. Едната е когато превозното средство е паркирано в нарушение на правилника за движение на места, обозначени с пътен знак, който предупреждава за принудително преместване на МПС. Втората е когато МПС се явява опасно за участниците в движението, а третата - когато колата е паркирана по начин, който прави невъзможно преминаването на другите участници в движението. И нито една от тези хипотези не съвпада с посочената в местната наредба, посочи прокурор Вичев.
По думите му, наредбата е в противоречие и с чл. 167, ал. 2, т. 2 от ЗДП, който казва, че се използва техническо средство за принудително задържане на пътното превозно средство, за което не е заплатена дължимата цена за паркиране до заплащане на цената и на разходите по прилагане на техническото средство т.е. автомобилите могат само да бъдат блокирани със скоба, но не и премествани с „паяк“.
Прокурорът обясни, че протестът му се публикува в Държавен вестник и в едномесечен срок заинтересованите страни, включително и гражданите, могат да се конституират като такива по делото. След това съдът ще насрочи делото, на които ще ги призове.
Според Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ службите за контрол могат да използват техническо средство за принудително задържане на пътното превозно средство /т. нар. „скоби“/ и да прилагат принудителна административна мярка „преместване на пътното превозно средство без знанието на собственика“ /извършвана основно чрез т. нар. „паяци“/ при наличие на стриктно формулираните предпоставки.
Затова кметът предлага да се отмени текстът, който предвиждаше, че при престояване на задържано с техническо средство (скоба) МПС, паркирано в "синя зона" за време по-дълго от три часа от поставяне на скобата, но не по-късно от 18:00 ч., същото може да бъде преместено принудително, като водачът или собственикът на МПС, освен разноските по принудителното задържане, заплаща и разноските по принудителното преместване, транспортирането и паркирането.  Предвижда се при паркиране на автомобил, за който не е заплатена дължимата цена за платено паркиране в “синя зона” или касовият бон не е поставен на видно място, както и когато престоят е по-голям от заплатеното служителите, обслужващи „синя зона“, съставят констативен протокол в три екземпляра по образец, в който се вписват данни за часа на поставяне и премахване на скобата и дължимата сума по извършеното нарушение.“ НДТ


 


Сходни връзки

ОТМЕНЯТ ТЕКСТА ЗА „ПАЯКА” В ОБЩИНСКАТА НАРЕДБА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди