изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 22:32 EEST
ПЪРВА КОПКА НА РЕХАБИЛИТАЦИЯТА НА ПЪТЯ ДОБРИЧ – КАРДАМ    
НовиниВчера бе даден стартът на рехабилитацията и реконструкцията на 14 км от път II-29 Добрич – Кардам, който е една от основните пътни артерии между Добрич и Варна. Основният ремонт на второкласния път II-29 се финансира от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие. На символичната първа копка присъстваха народният представител Даниела Димитрова, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, зам.-областният управител Красимир Николов,  кметовете на Добрич Йордан Йорданов, на община Добричка инж. Тошко Петков и на Шабла Мариян Жечев.


Архиерейският наместник на Добричка духовна околия отец Иван Стоянов и отец Стоян от църквата „Свети Георги” отслужиха водосвет.
„Пътят Добрич - Кардам е изключително важен за града. Рехабилитацията на пътната отсечка трябваше да започне много отдавна. Тя покрива голяма част от Околовръстния път на град Добрич. Общината ще наблюдава зорко работата на фирмите изпълнители. Около 5 - 6 км от отсечката, която ще бъде рехабилитирана, са в очертанията на Добрич. За нас е важно този път да е качествен”, заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той пожела успех на фирмите изпълнители и помоли добричлии за повече търпение, тъй като предстоят мащабни дейности, свързани с този проект и другия за обновяване на водния сектор, а след завършването им Добрич ще придобие нов и съвременен облик.
Отсечката, която ще се ремонтира, започва след разклона за с. Стефаново и е до кръговото кръстовище на Околовръстния път на Добрич и пътя за село Паскалево. Предвиден е ремонт на обходния път на гр. Добрич, както и на 6 големи съоръжения - мост при 49-ти километър, на пътен възел „Сердика“, където се пресичат пътя Варна - Добрич и третокласният път III-9701 за село Победа. Срокът за изпълнение на строителните дейности е 15 месеца. Второкласният път е най-кратката връзка между Румъния и курортите по българското Черноморие и свързва Добрич и Варна.
С рехабилитацията на участъка, който е обновяван преди повече от 10 години, ще се повиши безопасността на движение, ще се подобри връзката между населените места в региона, ще се увеличат възможностите за предоставяне на гражданите на качествени и конкурентни здравни, социални и образователни услуги. По-добрата инфраструктура е и предпоставка за увеличаване на инвестициите в региона и откриването на нови работни места. С основния ремонт на път II-29 Варна - Добрич ще бъде осигурен бърз транспортен достъп на жителите от с. Стожер, с. Стефан Караджа, гр. Генерал Тошево, с. Кардам и с. Йовково до ж. п. гара Варна, летище Варна, гр. Добрич и ГКПП „Кардам“ на границата с Румъния.
Изпълнител на проекта лот 5 е „Инжстройинженеринг“ ЕООД. Стойността на договора е 13 813 919,64 лв. с ДДС. Строителният надзор ще се осъществява от фирма „Трафик холдинг“ ЕООД. Техният договор е за 382 200 лв. с ДДС. Авторският надзор ще е на „Трансконсулт-22“ ООД. Договорът им е за 5 621,94 лв. с ДДС. Общата стойност на проекта BG16RFOP001-7.001-0005, Лот 5 „Път ІІ-29 Добрич – Кардам от км 38+100.31 до км 52+168.81 с обща дължина 14,069 км, област Добрич“ е 14 553 532.58 лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 85% - 12 370 502,69  лв. с ДДС. Националното съфинансиране е 15% - 2 183 029,89 лв. с ДДС. НДТ



 


Сходни връзки

ПЪРВА КОПКА НА РЕХАБИЛИТАЦИЯТА НА ПЪТЯ ДОБРИЧ – КАРДАМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди