изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:23 EEST
ЩЕ БЪДАТ ПОДГОТВЕНИ НОВИ КАРТИ НА ТЕРИТОРИИТЕ ПО КАЗУСА СЪС ЗАЩИТЕНАТА ЗОНА    
НовиниМинистърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи пред журналисти в Каварна, че ще бъдат подготвени нови карти на териториите в защитените зони по казуса "Калиакра". Димов се срещна с представители на местните общности, които ще изпратят своите становища по плана за управление в Министерството на околната среда и водите до средата на следващата седмица.


„Ще обявим поръчка, така че международно признати учени - а аз съм дълбоко убеден, че в България има такива международно признати учени, които да направят описание на териториите по стриктно спазвана методология, да проверят дали всичко, което е картирано, отговаря на изискванията и т. н.”, съобщи след срещата министърът. По думите му, това е средносрочна мярка по решаването на казуса.
Димов коментира, че на първо време експерти на министерството и определените работни групи от местните общности ще работят "по изчистване" на плана за управление на защитените зони, като бъдат определени безспорно добрите и безспорно неприемливите пунктове. Това ще направим с бързане, но не с прибързване, защото трябва да бъдат огледани всички варианти, така че да бъдат защитени интересите на максимално много хора, които са засегнати, каза Нено Димов.
Работните групи в Каварна вече са определени и действат за разглеждането на плана за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра“ на местно ниво. Това стана ясно по време на срещата на министъра на околната среда и водите Нено Димов с местната общност и власти в Каварна. Групите са четири – земеделие, енергетика, лов и риболов и строителство/туризъм и ще търсят балансирано решение по казуса.
До средата на тази седмица те ще дават становища по плана. След това ще направим среща между работните групи и експертите на Министерството на околната среда и водите на място в Каварна, заяви министър Димов. Според него, е необходимо да бъде намерено максимално балансирано решение между различните засегнати страни.
По-късно местната власт показа на министър Димов действащо гробище в село Топола, което влиза в НАТУРА 2000.
Местната общност настоява да се преразгледат всички защитени зони в Крайморска Добруджа и, ако очертанията, картирането не се основават на реални първични научни данни на терен, да се намали тяхната територия, с оглед запазване на основния поминък на хората – земеделие, туризъм и риболов. Тя настоя да получи първичните данни и проучвания, както и конкретната методология, въз основа на която са определени сегашните очертания на защитените зони „Калиакра“, „Комплекс Калиакра“ и „Белите скали“. Призова да се ускори приемането на Общия устройствен план на Община Каварна – документът, който определя стратегическото развитие на региона. „Вече втора поредна година Общия устройствен план не минава през Екологичен съвет към МОСВ, което в момента ни поставя в ситуация да приемем първо Защитените зони, а после плана за устройството на дейността на хората“, заявиха каварненци.
Срещата в неделя бе продължение на започналия процес от предишните  седмици по търсене на решение на казуса за защитените зони. По думите на министър Нено Димов проблемът е назрявал през последните повече от 15 години. В момента е необходимо да бъде намерено решение по най-добрия начин, за да бъде защитено то от него пред ЕС.
До средата на тази седмица в екоминистерството ще бъдат изпратени официалните становища с експертизите на работните групи от секторите земеделие, туризъм, рибарство и енергетика, а по-следващата седмица в Каварна ще се проведе първата среща на работните групи с експертите на министерството. НДТ


 


Сходни връзки

ЩЕ БЪДАТ ПОДГОТВЕНИ НОВИ КАРТИ НА ТЕРИТОРИИТЕ ПО КАЗУСА СЪС ЗАЩИТЕНАТА ЗОНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди