изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:35 EET
КОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ НА РЗИ-ДОБРИЧ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЧЕРНОМОРСКИТЕ ОБЩИНИ НА ОБЛАСТ ДОБРИЧ ЗА ПЕРИОДА 31.06.2017 ГОДИНА - 22.08.201    
ЗдравеКОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ НА РЗИ-ДОБРИЧ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЧЕРНОМОРСКИТЕ ОБЩИНИ НА ОБЛАСТ ДОБРИЧ ЗА ПЕРИОДА 31.06.2017 ГОДИНА - 22.08.2017 ГОДИНА


Съгласно Закона за здравето и Устройствения правилник на регионалните здравни инспекции, РЗИ-Добрич осъществява държавната здравна политика на територията на област Добрич като извършва дейности по: държавен здравен контрол; контрол върху регистрацията и здравната дейност, осъществявана от лечебните и здравните заведения; планиране, организиране, ръководство и контрол на медицинската експертиза; промоция на здравето и интегрирана профилактика на болестите; събиране, регистриране, обработване, съхраняване, анализ и предоставяне на здравна информация за нуждите на националната система за здравеопазване; мониторинг на факторите на жизнената среда и на дейностите със значение за здравето на населението; анализи, оценки и прогнози за здравно-демографските процеси на регионално ниво; лабораторни анализи и изпитвания; разработване и изпълнение на регионални здравни програми и проекти; координация и изпълнение на национални и международни здравни програми и проекти.

Съгласно Закона за храните РЗИ-Добрич провежда официалния контрол върху бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води.

Съгласно изискванията на Закона за храните, РЗИ-Добрич НЕ ОСЪЩЕСТВЯВА КОНТРОЛ на:

етапите на производство, преработка и дистрибуция на храни; състоянието и начина за използване на площадките, сградите, инсталациите и прилежащото им пространство, техническото и материалното оборудване, транспортните средства, свързани с производството и търговията с храни; суровините, съставките, добавките и другите продукти, които се използват за производство на храни; технологичните процеси за производство на храни; миещите, почистващите, дезинфекционните, дезинсекционните и дератизационните препарати и процеси; материалите и предметите, предназначени да влязат в контакт с храните; полуготовите и готовите храни; методите и средствата за съхраняване и консервиране на храните; хигиената на лицата, които влизат в контакт пряко или косвено с храните и материалите и предметите, предназначени да влязат в контакт с храните; добрите практики за производство и търговия с храни, системата за управление на безопасността на храните, системата за анализ на опасностите и критични контролни точки или съответните процедури, основани на нейните принципи, а също технологичната документация.

 

І. ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА ЗА ТРИТЕ ЧЕРНОМОРСКИ ОБЩИНИ

Отчитаме спокойна епидемиологична обстановка. За периода 31.06 -10.08.2017 година са регистрирани следните остри заразни болести (ОЗБ): 14 чревни, 3 въздушно-капкови инфекции и 1 остра вирусна инфекция:

·                чревни инфекции: 11 случая на ентероколит (1 случай на лице - обслужващ персонал в КК «Албена» и 1 случай на 4 годишно дете от Русия, лекувано в МБАЛ - Добрич, останалите случаи не касаят обслужващ персонал в места за настаняване и обекти за производство и търговия с храни и почиващи) и 3 случая на ротавирусен гастроентерит (1 случай при дете на 1 г. от гр. Тетевен, което е лекувано в МБАЛ – Добрич, останалите 2 случая не касаят обслужващ персонал в места за настаняване и обекти за производство и търговия с храни и почиващи)

·                въздушно-капкови инфекции: 3 случая на варицела при деца (чужди граждани, които са отпътували);

·                1 случай на остра вирусна инфекция при дете на 1 година от Русия, лекувано в отделение по педиатрия на МБАЛ - Добрич, с положителен резултат за Аденовирус.

Всички случаи са епидемиологично проучени и са разпоредени съответните противоепидемични мерки.

 

ІІ. КОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ

 

1.             ДИРЕКЦИЯ „НАДЗОР НА ЗАРАЗНИТЕ БОЛЕСТИ”

На територията на черноморските общини са извършени общо 35 текущи проверки в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска/дентална помощ и ДДД фирми, 8 от които с лабораторен контрол. В хода на текущия контрол в лечебните заведения са извършени 23 проверки по спазване разпоредбите на чл. 117 и чл. 119 от Закона за управление на отпадъците и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, 29 проверки по спазване разпоредбите на чл. 56 от Закона за здравето; извършени са и 1 проверка на предписание, 1 проверка за спазване на здравните изисквания във връзка с регистрация на лечебно заведение, 6 тематични проверки по надзора на Остри вяли парализи; 1 проверка за извършени ДД обработки. Няма констатирани нарушения.

Лабораторен контрол на противоепидемичния режим  в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ/дентална помощ - взети са 53 проби от околна среда за контрол на дезинфекция (1 проба е нестандартна) и 18 проби за контрол на стерилизационния процес (1 проба е нестандартна).

Оказана е методична помощ на 25 общопрактикуващи лекари за клинико-епидемиологична насоченост към заболяването Морбили, предвид епидемичната обстановка в Румъния и пребиваването на румънски туристи в места за настаняване в областта.

Изследвани и консултирани са общо 38 лица в изнесен Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН в с. Кранево, община Балчик

 

2. ДИРЕКЦИЯ „МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ”.

Създадена е организация за поддържане на постоянна връзка и координация на общопрактикуващите лекари от черноморските селища с филиалите на ЦСМП и МЦ Медика Албена, вкл. и със здравния инспектор на КК Албена.

Извършени са общо 69 броя проверки, от които  3 проверки в лечебни заведения за болнична помощ, 25 проверки в лечебни заведения за извънболнична помощ и 41 проверки на аптеки и дрогерии. Извършени са 19 проверки за спазване на медицински стандарти, 9 проверки по медико–статистическата дейност и 7 проверки по трудово-лекарската експертиза. Има 1 установено нарушение във връзка с регистрация по чл.40 от ЗЛЗ.

Извършени са 14 бр. проверки по Закона за контрол на наркотичните вещества и техните прекурсори, 17 бр. проверки по Наредба № 28 от 9 декември 2008 г. за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти, 7 бр. проверки по Наредба № 29 от 9 декември 2008 г. за условията и реда за организация на работата в дрогерията.  В 2 аптеки са предписани санитарно-хигиенни мерки. В 19 обекта са извършени проверки по чл. 56 от Закона за здравето.

3. ДИРЕКЦИЯ „ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ”

3.1         Предварителен държавен здравен контрол - проверки във връзка с издаване становища за Държавно-приемателна комисия (ДПК) в  курортна зона – 10 бр.; издадени становища за ДПК в  курортна зона – 9 бр.; участия в ДПК  в  курортна зона - 4 бр.

3.2         Регистрация/пререгистрация на обекти с обществено предназначение (ООП) в  курортна зона:

Проверки във връзка с регистрация на ООП в  курортна зона - 37 бр.

Регистрирани обекти с  обществено предназначение в  курортна зона - 24 бр.  Пререгистрирани обекти с обществено предназначение – 38 бр.

3.3         Контрол и мониторинг на фактори на средата:

3.3.1. води, предназначени за питейно-битови нужди: Физико-химичен и микробиологичен контрол на питейни води: 25 бр. проби – от тях 2 проби не съответстват на здравните изисквания (1 по физико-химичен показател „остатъчен активен хлор” и 1 по микробиологични показатели „Колиформи” и „Ешерихия коли”). Извършено е повторно пробонабиране и анализ, като установените стойности са в границите на здравните норми.

3.3.2. минерални води, предназначени за пиене или за използване за профилактични, лечебни или за хигиенни нужди:

Микробиологичен контрол на води от минерални водоизточници – 5 бр. проби; от обществен местен минерален водоизточник - 1 бр. проба. Една проба от минерален водоизточник не съответства на Наредба № 14 на МЗ за курортните ресурси, курортните местности и курортите. Подаваната от него вода се ползва за питейно-битови цели основно след обеззаразяване. При анализиране на проба обеззаразена вода, пробонабрана същия ден е установено, че тя отговаря на здравните изисквания по микробиологични показатели;

3.3.3. шум и вибрации в жилищни, обществени сгради и урбанизирани територии:

Извършено е измерване за проследяване шума от локален източник на шум в курортната зона на гр. Балчик – получените резултати отговарят на изискванията на Наредба №6/2006 г. за показателите за шум в околната среда, отчитащи степента на дискомфорт през различните части на денонощието, граничните стойности на показателите за шум в околната среда, методите за оценка на стойностите на показателите за шум и на вредните ефекти от шума върху здравето на населението.

Във връзка с насочен здравен контрол по повод постъпил сигнал  е извършено измерване на шум от дейността на земеделски производител, при което са констатирани еквивалентни  шумови нива в жилищни помещения и в прилежащата жилищна зона и територия, съответстващи на здравните норми.

3.3.4. нейонизиращи лъчения - мониторинг на електромагнитни полета (ЕМП): Проведени измервания в околната среда на 7 базови станции, съвместно със служители на РЗИ-Варна. Предстои обработка на резултатите и изготвяне на протоколите.

3.3.5. води, предназначени за къпане

  • Морска вода в зоните за къпане на територията на област Добрич изследвани са 80 бр. проби. Всички проби съответстват на здравните изисквания.
  • Води в плувни басейни – 162 бр. проби, от тях  23  проби не съответстват на здравните изисквания (16 проби по микробиологични показатели, 4 по физикохимични показатели и 3 проби едновременно нестандартни по микробиологични и физикохимични показатели). Предприети са необходимите принудителни и административно-наказателни мерки спрямо отговорните лица.

3.3.6.курортни ресурси

·         Лечебна кал – 2 бр. проби, които отговарят на здравните изисквания.

3.4         Контрол на обекти с обществено предназначение - 658 бр. обхванати обекти,  751 бр. проверки, от тях:

3.4.1. Плувни басейни - 170 бр. обекти, 262 бр.  проверки;

В четири от обектите при текущ контрол е констатирано, че няма спасител и е предписана мярка за осигуряване на спасител, с работно време съобразено с работното време на басейните. Във връзка с постъпил сигнал за неосигурени спасители  към плувните басейни на хотел в курортна зона е извършена проверка, която е удостоверила, че сигналът е основателен. Издадено е предписание, което е изпълнено.

Във връзка с отчетена стойност 0,1 mg/l на остатъчен активен хлор (при норма 0,2 - 0,6 mg/l) е предписана мярка в протокола за спазване  технологичната схема за обработка на водата в него, с оглед  поддържане нива на остатъчен активен хлор в границите на здравните норми.

3.4.2. Водоизточници  и водоснабдителни обекти -24 бр. обекти, обхванати с 24 бр.  проверки. Няма установени нарушения.

3.4.3. Морски плажове30 бр. обекти (8 от които неохраняеми), обхванати с 31 бр.  проверки. В протоколите от проверките за два морски плажа (Иканталъка I и Иканталъка II) е предписано да се оборудват медицинските пунктове, съгласно изискванията на Приложение 5 от Наредбата за водноспасителната дейност  и обезопасяването на водните площи.

3.4.4. Обекти за временно  настаняване - 284 бр. обекти, 284 бр.  проверки; от тях бази за ученически отдих и туризъм – 10 бр. обекти/ 10 бр.  проверки. В 1  база за ученически отдих   и туризъм е установено, че външните тавани на терасите са с олющена боя, а на места и с изкъртена мазилка, във връзка с което е издадено предписание за провеждане на хигиенни мерки. При проверка в хотел е установено неправилно съхранение на нечисто бельо (директно на пода), предварително попълнени  чек листи за контрол -  ежедневно отчитане температурата на водата от чешмите и душовете в хотелските стаи във връзка с профилактика на легионелозата, не е осигурен мерителен прибор за приготвяне на дезинфекционен разтвор, във връзка с което са предписани мерки  в протокола от проверката за отстраняване на несъответствията и са предприети административно-наказателни мерки спрямо отговорното лице. За друг хотел е предписана мярка за почистване на склада за съхранение н чисто бельо.

3.4.5. Козметични и масажни студия - 41 бр. обекти, 41 бр.  проверки; Няма установени нарушения.

3.4.6. Други обекти с обществено предназначение 109 бр., 109 бр.  проверки (3 Спа центъра, 5 сауни, 12 обществени перални, 3 игрални зали, 2 интернет зали, 2 компютърни зали; 5 фитнес зали; 8 фризьорски салона. 11 спортни обекти, 46 обекта за търговия с козметични продукти; 2 къмпинга, 2 студия за татуировки, 5 транспортни средства, 1 обществена тоалетна, 1 парна баня, 1 обект в който се прилагат неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве). Няма установени нарушения.

3.5. Контрол на дейности със значение за здравето – спазване изискванията на чл.54 от Закона за здравето –  22 бр. проверки; по чл.56 от Закона за здравето –  358 бр. проверки, (от тях в ЗОХ - 46 бр. проверки); по чл.56а от Закона за здравето –  13 проверки. В 2 закрити обществени места – хотел и заведение за обществено хранене (ЗОХ) е установено, че не се спазва забраната за тютюнопушене, във връзка с което са предприети необходимите административна-наказателни мерки.

3.6. Контрол на стоки със значение за здравето – бр. проверки на: бутилирани води - 35 бр. стоки;  химични вещества и смеси - 61 бр. стоки; козметични продукти – 320 бр. стоки Няма установени нарушения.

3.7. Контрол на здравното състояние на персонала в ООП/ЗОХ – проверени лични здравни книжки (ЛЗК) общо 582  бр., от тях 529 бр. в ЗОХ, вкл. и ЛЗК на чуждестранни граждани. Няма установени нарушения.

3.8. Брой извършени тематични проверки: водноспасителна дейност - 12 бр.  проверки; плувни басейни с минерална вода - 9 бр.  проверки; биоциди – 9 бр. проверени стоки, слънцезащитни козметични продукти – 18 бр. проверени стоки.

3.9. Съвместни проверки – извършени са 30 бр. проверки с представители на Министерството на туризма, при които са проконтролирани отдадените на концесия  и под наем морски плажове на територията на област Добрич.

3.10. Жалби - постъпили общо 7 бр. Жалбите касаят здравни и хигиенни неблагополучия в обекти с обществено предназначение, нерегламентирана дейност и др. Инспекцията е предприела съответните действия по компетентност.

3.11.Предприети мерки

3.11.1    Брой предписания за предприемане на хигиенни мерки – общо 43 бр.

3.11.1.1. Във връзка със стартирала процедура по регистрация на  обекти с обществено предназначение са издадени 14 бр. предписания.

3.11.1.2 В хода на текущия здравен контрол са издадени 29 бр. предписания за провеждане на задължителни хигиенни мероприятия: извършване на ремонтни дейности на терасите на стаите в почивна база; предприемане на всички необходими мерки за спазване на забраната за тютюнопушене; предприемане на мерки от ВиК Добрич АД и привеждане качеството на водата в съответствие със здравните изисквания; осигуряване на спасители през цялото работно време на плувни басейни  към хотел в курортна зона; привеждане качеството на водата в открити  и закрити плувни басейни в съответствие със здравните изисквания; представяне на сертификати/протоколи от лица, стопанисващи  плувни басейни относно изследване на водата в тях през м. август по показателите на Инструкция №34 за хигиената на спортните обекти и екипировка, във връзка с  осигуряване качества на водата, отговарящи на здравните изисквания.

3.11.2. Брой проверени предписания – 123, изпълнени 122 предписания.

3.11.3. Брой  издадени предписания за спиране експлоатация  на обекти с обществено предназначение – 15 бр. (за открити плувни басейни).

3.11.4. Брой издадени заповеди за спиране експлоатация на обекти с обществено предназначение – 15 бр. (за открити плувни басейни).

3.11.5. Брой проверени заповеди за спиране експлоатация на обекти с обществено предназначение – 15 бр. /за открити плувни басейни/.

3.11.6. Брой издадени заповеди за възстановяване експлоатацията на обекти с обществено предназначение – 15 бр. (за открити плувни басейни).

3.11.7. Брой съставени актове –  20 бр. АУАН на физически лица относно: нарушение на чл. 56 от Закона за здравето; неосигурен дезинфекционен препарат в обект за временно настаняване; неправилно съхранение на

 


Сходни връзки

КОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ НА РЗИ-ДОБРИЧ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЧЕРНОМОРСКИТЕ ОБЩИНИ НА ОБЛАСТ ДОБРИЧ ЗА ПЕРИОДА 31.06.2017 ГОДИНА - 22.08.201 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.36 секунди