изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:10 EEST
Обновиха паметника на героите-летци Венко Савов и Йордан Тенчев    
Новини Генералтошевци за поредна година се поклониха пред героизма на кап. Венко Савов и ст. л-т Йордан Тенчев. Честването се състоя пред паметника на летците в града, който тази година бе обновен с общински средства.

Преди 31 години двамата пилоти извършват подвиг, който и днес продължава да вдъхновява всеки отдаден на небето воин. През 1986 кап. Венко Савов и ст.л-т Йордан Тенчев при изпълнение на воинския си дълг, вместо да катапултират, избират да изведат авариралия самолет МИГ-21У извън пределите на Генерал Тошево, за да спасят от сигурна гибел стотици мирни граждани в индустриалната зона на града.

В церемонията по отбелязване на годишнината Георги Георгиев, заместник кмет на Община Генерал Тошево, припомни историята на двамата почетни граждани на града. От името на Президента Румен Радев той прочете поздравителен адрес, който развълнува близките на летците. Слово по случая изнесе кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, който изтъкна, че кап. Венко Савов и ст. л-т Йордан Тенчев са нашите големи герои и те никога няма да бъдат забравени, тъй като техните имена са ярко записани в паметта на тошевци. В знак на признателност паметта на авиаторите бе почетена с минута мълчание.
Освен кметският екип и наследниците на летците-герои, на честването присъстваха депутатът от МИР – Добрич Даниел Йорданов, съветникът по сигурност и отбрана на президента полк.о.р. Илия Милушев, командирите на полка и ескадрилата, както и техни приятели и признателни граждани.  https://dariknews.bg
 


Сходни връзки

Обновиха паметника на героите-летци Венко Савов и Йордан Тенчев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди