изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:07 EET
Община Каварна за междуведомствените обсъждания по казуса „Калиакра“: Докато не се изпълнят исканията на местните общности, план    
НовиниКаварна. Днес, 31 август 2017 г., трябваше да започнат обсъжданията на междуведомствена работна група на МОСВ с подгрупи „Земеделие“ и „Акватория“, които координират прилагането на мерки по изпълнение на решението на Съда на ЕС по казуса „Калиакра“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Каварна.

В сградата на община Каварна пристигнаха освен представители на МОСВ, водени от Мирослав Калоферов, представители на МЗХ, ИБЕИ-БАН и БЗДП. "С общо заключение, че разговорите в този формат са неконструктивни, докато не се изпълнят исканията на местните общности, плануваните срещи се прекратяват", посочват още от Общината.
На срещата подгрупите предложиха дневен ред, който е предложен на МОСВ преди дни, както следва:
- Предоставяне от МОСВ на екологична и научна информация, която е съобразена с културни, икономически, рекреационни и социални особености, както и регионалните и местните особености, въз основа на която държавата е направила предложение за създаване на защитените зони ,,Белите скали“, ,,Калиакра“ и ,,Комплекс Калиакра“, пред ЕК.
- Преразглеждане обхвата на Заповед № РД- 526 от 21 юли 2017 г. в Държавен вестник брой 61, от 28.07.2017 г. на Министъра на околната среда и водите, г-н Нено Димов. Този обхват да бъде коригиран чрез работа на терен и ползване на актуални данни от агенцията по геодезия, картография и кадастър.
Подгрупите бяха категорични, че на днешната среща няма:
- Да се разглежда формулировката за действия по работния проект на ,,Интегриран план за управление на защитени зони "Калиакра", "Комплекс Калиакра" и "Белите скали";
- Да се разглежда процедурата по Наредбата за планове за управление на защитени зони;
- Да се разглежда предложения ,,Интегриран план за управление на защитени зони "Калиакра", "Комплекс Калиакра" и "Белите скали“, тъй като все още не са извършени предхождащи процедури по реда на Наредбата за планове за управление на защитени зони, предвидени в действащото законодателство.
От друга страна на подгрупите беше предложен за подпис присъствен списък, който е за срещата на междуведомствените групи, но с изричното заглавие за разглеждане на ИПУ – Калиакра и изпълнение на решение С 141/14 на Съда на ЕС. Този документ представителите на подгрупи „Земеделие“ и „Аквакултури“ категорично отказаха да подпишат с аргументите, че:
- Това е документ с невярно съдържание, защото в него е посочено, че срещите се провеждат в МОСВ.
- Не може да се обсъждат ИПУ – Калиакра, докато не бъдат изпълнени техните искания за представяне на екологична и научна информация, която е съобразена с културни, икономически, рекреационни и социални особености, както и регионалните и местните особености.
С общо заключение, че разговорите в този формат са неконструктивни докато не се изпълнят исканията на местните общности, плануваните срещи се прекратяват.
Кметът на Каварна обобщи, че докато не се намери начин за изпълнение на исканията на протестиращите от 4 август, не може да се премине в следващ етап на разглеждане на ИПУ - Каварна изпълнение на решение С 141/14 на Съда на ЕС. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Община Каварна за междуведомствените обсъждания по казуса „Калиакра“: Докато не се изпълнят исканията на местните общности, план | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди