изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:50 EEST
AA: Турция заяви, че световното мълчание по въпроса с насилието в Мианмар е „срамно“    
По света Анкара. Международната общност има отговорността да формулира дългосрочно решение на кризата с рохингите в мианмарския щат Рахине, заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калин, цитиран от Anadolu Agency .


„Турция ще продължи да поддържа конструктивното си и решително отношения за разрешение на кризата“, заяви той.
Турският представител добави, че „световното мълчание“ за преследването на рохингите от силите за сигурност на Мианмар е „картина на срама“.
Турция ще продължи „интензивните си усилия и инициативи на всяко ниво за прекратяването на хуманитарната трагедия в Рахине“, добави той.
Турският Червен полумесец, Агенцията за кризисен мениджмънт и Турската агенция за сътрудничество и координация участват в усилията на Анкара за разрешаване на кризата.

Янгон. Около 60 хиляди мюсюлмани рохингия избягаха от Мианмар в Бангладеш за последните осем дена, заявиха от агенцията за бежанците на ООН, цитирани от AFP . „Предполагаемият им брой е 58,600 към днешна дата, според различни агенции. Той ще продължи да нараства“, заяви говорителят на агенцията Вивиан Тан. Основният бежански поток е насочен към съседната мюсюлманска страна Бангладеш.

Ню Делхи. Индия изрази притеснението си от ситуацията в мианмарския щат Рахине, където много представители на мюсюлманското малцинство рохинги бяха убити, предава малайзийската информационна агенция Bernama.  „Индия ще обсъди с правителството на Мианмар как може да помогне при справянето с този проблем“, заяви секретарят на индийското Министерство на външните работи Сриприя Ранганатан. „Скорошната атака в щата отне живота на много хора, след което Индия се свърза с правителството на Мианмар, за да види какво може да направи в случая“, добави той. Следващата седмица индийският премиер Нарендра Моди ще посети Мианмар.

Дака. Близо 400 души от мюсюлманското малцинство рохинга загинаха в боевете, които разтърсиха северозападната част на Мианмар през последната седмица, предава Reuters. Около 38 хиляди рохинги избягата от Мианмар в Бангладеш, твърдят източници от ООН. Това се случи, след като бунтовници от малцинството нападнаха полицейски позиции, както и база в щата Рахине, което предизвика военна контраофанзива. От Въоръжените сили на Мианмар твърдят, че извършват операции срещу „екстремисти и терористи“, но защитават цивилните. Бягащите в Бангладеш рохинги казват, че срещу тях се водят насилствена кампания, чиято цел е да ги изсели.
http://www.focus-news.net

мианмар

Мианмар, официално название Република Съюз Мианмар (също Мианма (бирманско произношение), преди – Бирмански съюз или Бирма) е държава в Югоизточна Азия с обширна територия. На север граничи с Китай, на изток с Лаос, на югоизток с Тайланд, на запад с Бангладеш и на северозапад с Индия. Страната има над 2000 km брегова ивица на Индийския океан, (Андаманско море и Бенгалски залив). През 1989 г. официално сменя наименованието си от английското Бирма на бирманското Мианмар (заедно с това и английските наименования на много градове и местности, вкл. това на тогавашната си столица – от Рангун на Янгон).

Първоначално на територията на днешен Мианмар са съществували няколко държави, като най-известна е Паган или Баган (съществувала през 11 век), а държавите Ава, Пегу, Таунгу в продължение на 5 века се борят за обединението на територията – всяка под своята власт. Около 17 век Ава успява и обединява териториите и на останалите царства, което прави Бирма една от най-големите държави в Югоизточна Азия.

Доминацията на страната в региона продължава до началото на 19 век. След последвалите 3 колониални войни – първата през периода 1824 – 1826 г., втората през 1852 – 1853 г. и третата война през 1885 г. В резултат на последната война Великобритания завладява Бирма и я включва в състава на Британска Индия. Процесът, довеждащ до независимостта на Бирма през 1948 г., е съпроводен от освободително въстание от 1930 до 1932 г. (когато Великобритания отделя Бирма от Индия) и окупацията ѝ от японските войски в периода 1941 – 1945 г.

Мианмар е член на ООН от 1948 г.

Като република с демократично управление, Бирма просъществува едва 14 години – до 1962 г., когато генерал У Не Вин извършва военен преврат. Не Вин управлява страната в продължение на 26 години, налага реформи, създава Партията на бирманската социалистическа програма, революционен съвет, който обнародва политическата декларация „Бирмански път към социализма“. Този режим представлява смесица от марксизъм-ленинизъм, будизъм и нумерология. В резултат на управлението му през 1974 г. Бирма е провъзгласена за Социалистическа република Бирмански съюз. През целия период от 1948 г. до преврата през 1988 г. страната е разкъсвана от въоръжени борби срещу правителството на Не Вин. Репресивната политика води до политическа криза.

Едно от най-кървавите събития е т.нар. Въстание 8888, станало на 8 август 1988. Тогава неколкодневните протести на студенти, учители и лекари са потушени със стрелба от страна на армията. Загиват над 10 000 души в цялата страна, повечето от които жени и деца. На парламентарните избори през 1990 г. опозиционната Национална лига за демокрация и нейният лидер Аун Сан Су Чи печелят мнозинство с 80%, но военните отказват да предадат властта и налагат в страната военна хунта под ръководството на генерал Тан Шве (от 1992 г.) Авторитарното военно управление се запазва, но в същото време се засилва борбата с корупцията и намалява държавният контрол върху икономиката.

Страната има население 51 милиона жители, около 2/3 от които са етнически бирманци. Гъстотата на населението е 76,2 д/km2. Естественият прираст е положителен. Средна продължителност на живота: мъже – 57 г., жени – 62 г.

81,6% – будисти (от клона тхеравада, още наричан хинаяна), християни – 5,8%, мюсюлмани (сунити) – 5,2%, индуисти – 0,9%, конфуцианци и даоисти – 0,2%, местни традиционни вярвания и култове – 6,3%
https://bg.wikipedia.org



 


Сходни връзки

AA: Турция заяви, че световното мълчание по въпроса с насилието в Мианмар е „срамно“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди