изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 21:21 EEST
ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА САМОДЕЙЦИТЕ ОТ СМОЛНИЦА НА „БОГОРОДИЧНА СТЪПКА”    
КултураНародно читалище „Стефан Караджа-1942 г.“ в село Смолница представи успешно Община Добричка на 12-ото издание на националния тракийски фолклорен фестивал „Богородична стъпка”, който се проведе в Старозагорски минерални бани. Самодейците участваха с програма от 30 минути, която включваше изпълнения на певческата и инструменталната група и танцовия състав. Изпълненията приключваха с бурни аплодисменти и овации.

От сцената на събора за пореден път самодейците от Смолница накараха хиляди сърца да тръпнат пред красотата на добруджанските песни и танци. Освен грамота за участие читалището получи плакет за първо място и специален диплом за принос в съхранението и развитието на фолклора. На празничния концерт на лауреатите след края на конкурсната програма танцовият състав на читалището беше поканен от журито и организаторите на събора да представят своите танцови изпълнения.  
Читалището в село Смолница изказва благодарности на своите спонсори: Община Добричка, ЗКПУ-Смолница, Кравеферма–Смолница, Адмирал Груп Смолница.
В събора „Богородична стъпка” на три сцени се представиха над 4 000 изпълнители, таланта си изявиха фолклорни певчески и танцови формации, както и на индивидуални изпълнители от цялата страна. Целта на фолклорната проява е да съхрани и обогати музикално-песенното и танцово народно творчество, както и да даде  възможност за общуване на изпълнители от всички фолклорни области на България. Съборът се организира от Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора, Кметство Старозагорски минерални бани, Общество за фолклор, НЧ „Христо Ботев - 1952“ Старозагорски минерални бани.
Журито, което оцени изпълнителите, беше в състав: доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Мария Градешлиева, директор на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ Котел, акад. Крум Георгиев, член на Международната академия за традиционно изкуство, носител на световен Оскар за фолклор, акад. Кирил Тодоров – главен художествен ръководител на ансамбъл „Зорница“ и Христо Иванов – главен художествен ръководител на общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. НДТ


 


Сходни връзки

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА САМОДЕЙЦИТЕ ОТ СМОЛНИЦА НА „БОГОРОДИЧНА СТЪПКА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди