изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:50 EEST
УНИЩОЖАВАНЕТО НА ПЛАЖА БОЛАТА ПРОДЪЛЖАВА ЗАРАДИ БЕЗСИЛИЕ НА МОСВ    
ЕкологияПовече от 200 автомобила на ден продължават безпрепятствено да паркират направо върху дюните и пясъчната ивица на плажа Болата край н. Калиакра. Това показа проверка на "Дневник" в началото на тази седмица. Плажът "Болата" е част от защитената зона "Комплекс Калиакра" в мрежата "Натура 2000", съобщава изданието.

Неуспешен опит за спиране на достъпа на автомобили до плажа беше направен в края на май м.г. Тогава от Министерството на околната среда и водите разпоредиха пътят до него да бъде преграден с бетонни конструкции. Те обаче бяха премахнати само дни по-късно след протести от страна на жителите на близкото с. Българево. Според тях спирането на достъпа до плажа пречи на туризма в района.
От екоминистерството тогава обясниха поставянето на заграждения с мотива, че плажът е бил актуван като част от резервата "Калиакра" още през 1980 г., но не отговориха на въпроса дали е извършвана оценка за евентуални вреди, нанесени от човешкото присъствие на мястото. Не стана ясно и защо след като Болата е част от резервата "Калиакра" решение за неговата защита от автомобилите бе взето 26 години по-късно и то точно в началото на миналогодишния туристически сезон.
 Разследване на "Дневник" тогава показа, че една от възможните причини за внезапната намеса на МОСВ към залива е войната на интереси за контрол над плажа и построения там незаконен ресторант. Макар, че през това лято той не работи, бетонните основи и конструкцията му все още не са премахнати.В първите дни на юли т.г. министрите на околната среда и водите и туризма Нено Димов и Николина Ангелкова посетиха залива, а по-късно официално съобщиха, че са решили заедно да търсят решение на проблема с навлизането и паркирането на автомобили в защитената територия. След тази декларация обаче не последва нищо.
Няколко дни по-късно – на 11 юли депутатът от ГЕРБ Пламен Манушев съобщи, че за плажа Болата се търси концесионер, "който да се съобрази с изискването за забранен достъп на автомобили в защитената територия". Въпреки това през целия туристически сезон, който приключва след седмици, остана неохраняван и безстопанствен. НДТ
 


Сходни връзки

УНИЩОЖАВАНЕТО НА ПЛАЖА БОЛАТА ПРОДЪЛЖАВА ЗАРАДИ БЕЗСИЛИЕ НА МОСВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди