изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:31 EEST
КРИСТИНА ГЕОРГИЕВА Е НОСИТЕЛ НА ГРАН ПРИ ОТ МММК „НАДЕЖДИ, ТАЛАНТИ, МАЙСТОРИ”    
Култура Кристина Станиславова Георгиева е носителят на Гран при от ХХІ Международен младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“, който се проведе в Добрич. Това съобщи на пресконференция след  заключителното заседание на журито председателят му проф. Виктор Чучков.


Кристина е 16-годишна цигуларка, учи в НМУ „Любомир Пипков“ в София. Ннеин преподавател е Леонид Кербел. Като носител на Гран при тя получава диплом и парична награда. Тя е очаровала оценяващите не само със солистичните си изпълнения, но е защитила отличието с камерна музика и други категории. Кристина Георгиева е получила единодушна оценка на журито за брилянтните си изпълнения на цигулка. Тя бе поканена за обучение в Италия от проф. Фаусто Еннио Ди Чезаре, пианист и диригент от академията „Санта Чечилия“ в Рим, който бе международното присъствие в тазгодишното жури на конкурса.
Имаме открития, освен между цигуларите, а и сред пианистите, посочи проф. Чучков.  Близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови са лауреати на първа награда във втора възрастова група при пианистите. Те се представиха на много високо ниво и по най-сериозния начин защитиха участието си, сподели председателят на журито.
Проф. Чучков благодари на Община Добрич за перфектната организация, за прегръщане на идеята и определи представянето на участниците на европейско и световно  ниво. Той изтъкна, че да определиш най – добрите изпълнения, да владееш тънкостта, да бъдеш обективен и благороден е голямо изкуство. В някои от категориите са присъдени по две втори или трети награди, защото журито е преценило, че не може да бъде наранен един млад талант, който заслужава признание и поощрение. Изтъкнатият български композитор и пианист заяви, че „това не е конкурс по математика, където се броят грешките, а тук се гледат талантът, вдъхновението и перфектността“.
Нивото на конкурса е много високо, посочи проф. Фаусто Ди Чезаре от Италия, който бе член на журито. Преподавателят от Националната консерватория „Санта Чечилия“ в Рим сподели, че го е поразило нивото на цигуларите. „Никога не съм виждал в един и същ конкурс толкова талантливи цигулари, което е показателно за високото ниво на школата тук, в България”, посочи той. Проф. Чезаре ще предложи на някои от победителите в конкурса да изнесат концерти в Рим. Със сигурност сред тях ще бъде и носителката на Гран при Кристина Георгиева.
Зам.–кметът д-р Баева определи значението на конкурса като изява на младите и талантливи хора, които със своето участие получават добра възможност за своята реализация в бъдеще.  Д-р Баева изтъкна, че Община Добрич се гордее с нивото на конкурса „Надежди, таланти и майстори“, защото се превръща в добро начало на много творчески изяви, които се представят на световната сцена. Тя отправи думи на благодарност към участниците  за проявения интерес към него, към журито и към всички, които с труда си са допринесли за неговото осъществяване. Церемонията по закриване на тазгодишното издание и награждаване на спечелилите бе снощи в Огледална зала „Нели Божкова“. Представиха се лауреатите, а  авторитетното жури изненада аудиторията с уникални изпълнения на пиано на шест ръце с участието на проф. Чучков, проф. Ди Чезаре и Ана-Мария Дафова, дъщеря на диригента и композитора Йордан Дафов. Бяха  изпълнени и  музикални миниатюри като изборът на композиторите символизира името на самия конкурс.         НДТ


 


Сходни връзки

КРИСТИНА ГЕОРГИЕВА Е НОСИТЕЛ НА ГРАН ПРИ ОТ МММК „НАДЕЖДИ, ТАЛАНТИ, МАЙСТОРИ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди