изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:59 EET
People Daily(Китай): Китай настоява Индия да приеме "правилното" отношение    
КитайПекин. Китай призова Индия да следва пътя, начертан от историята, като започне да прави и говори повече неща, които помагат за развитието на индийско-китайските отношения, след като ръководителят на индийската армия обяви, че страната му е готова за „война на два фронта“, пише китайският правителствен вестник People’s Daily.


“Не съм сигурен дали тази реч беше оторизирана и дали забележките му са негово лично мнение, или отразяват позицията на индийското правителство“, заяви Говорителят на външното министерство на Китай – Генг Шуанг – по време на пресконференция, като добави, че дори индийските медии са възприели изказването като шокиращо.
„Китай и Индия са най-важните съседи, един на друг и са двете най-големи развиващи се страни и възникващи пазари... двете държави трябва заедно да бдят над регионалния мир“, подчерта Генг.
Той направи коментарите си, в отговор на забележките на Ръководителят на индийската армия, че Индия ще бъде готова за война на два фронта срещу Китай и Пакистан.
Бипин Рават, който е началник на индийските Въоръжени сили, заяви, че Индия трябва да е приготвена за възможни конфликти на северната и западната си граница. Според него, Пакистан провежда „прокси война“ срещу Индия, а Китай е започнал да демонстрира силата си.
Министърът на Външните работи на Китай Ван И заяви, че връзките между Китай и Индия не трябва да бъдат разрушавани, за да не се случват конфликти между двете страни. Според него и двете държави трябва да гледат една на друга, като на партньори и идеята, Пекин и Делхи да се виждат като противници и заплахи, една за друга, е остаряла.
Индия е изтеглила персонала и оборудването си от платото Доклам, след военното противостояние, от средата на юни до края на август, тази година.
„Рават направи коментарите си, след като завърши противопоставянето на Доклам и след политическия консенсус, постигнат от лидерите на Китай и Индия. Те бяха много неподходящи и сериозно повреждат китайско-индийските връзки, които вече бяха обтегнати от размириците", каза Киан Фенг, експерт в китайската асоциация за изследвания на Южна Азия.
Киан добави, че „Ръководителят на индийската армия гледа на Китай, като на враг. Това е стратегическа грешка.“
„Китай е съперникът на индийската армия, не Пакистан. Тя търси отмъщение за поражението си от 1962-а година“, подчерта Жао Ганчен, директор на Центъра за азиатско-тихоокеански изследвания към Шанхайския институт за Международни проучвания.
„Няма смисъл да говорят за „война на два фронта“, заяви Киан Фенг.
Народоосвободителната армия на Китай би победила без проблем индийските въоръжени сили. Китай не би позволил на Пакистан да се намеси, след като може да се оправи и сам, обясни той. Освен това, според него, Пакистан не би провокирал война с Индия.
Според Жао, Рават най-вероятно е искал да подчертае важността на индийската армия, след напрежението на платото Доклам, но това не би променило политиката на Индия, защото армията ѝ има малко влияние върху дипломацията.
От своя страна, Киан предупреди, че Индия действително се подготвя за „война на два фронта“. „Индия продължава да се подготвя, като закупува изтребители от САЩ и разполага войските си.“
Превод и редакция: Иван Христов
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

People Daily(Китай): Китай настоява Индия да приеме "правилното" отношение | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди