изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:04 EEST
Засякоха яйца с фипронил в складове на български търговски вериги    
Новини Засякоха случаи на заразени с фипронил яйца в България. Количества от веществото са под животозастрашаващите нива, но са над допустимите, съобщава БТВ. 3 ферми на Консорциум "Агробизнес" са затворени, а стотици хиляди яйца са спрени и в складове и в магазинната мрежа.


Съветът на БАБХ е да не консумирате яйца с партидни номера 3BG04001, 1BG04001, 3BG04003. В тези партиди е засечен фипронил от 0,027 милиграма на килограм при допустими 0,005. Опасна за живота е концентрация от над 0,072 милиграма на килограм.

Смятат, че производителят е пръскал със забранени препарати, съдържащи фипронил. Във фермите са блокирани 152 000 яйца, в складовете на търговски вериги 109 000, а в дистрибуционната мрежа 99 700.

Продавани са най-вече в две големи вериги в София и околностите, но и в по-малки обекти.

През лятото стана ясно, че на пазара в почти всички европейски страни са се появили яйца и яйчни продукти с твърде високи нива на пестицида фипронил, а предупреждението за тях е закъсняло.

Опасни яйца са засечени в Германия, Холандия и Белгия. В тях откриха токсичния препарат "Фипронил". Супермаркетите в Белгия, Холандия и Германия са изтеглили милиони яйца от продажба.

Опасните партиди са изтеглени първо от пазара в Холандия и Белгия, а след това и от Германия. Властите съветват потребителите, ако имат яйца от държавите производителки, да ги изхвърлят.

При консумация на опасните яйца могат да бъдат засегнати черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза.
Всяка постъпваща в България пратка яйца и яйчни продукти с произход ЕС, за която няма предоставени доказателства от лабораторно изпитване за отсъствие на замърсяване с фипронил, ще бъде подложена на лабораторен анализ. Аналогични мерки се прилагат и към производителите на яйца и яйчни продукти с български произход.  https://news.bg

 


Сходни връзки

Засякоха яйца с фипронил в складове на български търговски вериги | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди