изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:56 EEST
485 МАЛЧУГАНИ ЩЕ ПОСЕЩАВАТ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В ОБЩИНА ТЕРВЕЛ    
ОбразованиеДетските градини в община Тервел ще посещават през тази учебна година 485 деца – с 37 по-малко от предходната, съобщиха от кметството. Те ще се възпитават в общо 26 групи. Самостоятелни подготвителни групи за 5 и 6 годишните малчугани, общо 5 групи, има в трите детски градини в Тервел. Също в общинския център ще работят три първи и три втори възрастови групи.

 В детските градини в селата групите са разновъзрастови – в селата Зърнево, Безмер и Орляк те са по две, а във всички останали детските градини са с по една група. В селата ще работят 11 детски градини с 15 детски групи, а в Тервел – 3 детски градини с 11 групи. Деца от три детски градини (в Сърнец, Балик и Градница) ще пътуват към детски градини в съседни села. В Тервел децата в детските градини ще са 256, а в селата – 229.
Петдесет и четири учители и директори ще се грижат за обучението и възпитанието на децата. В Община Тервел няма безработни учители със специалност „Предучилищна педагогика“. В помощ ще са и 65 души помощен персонал. Новост през тази година е подновяването на работата на логопедичния кабинет. Той ще бъде устроен в ДГ „Първи юни“ в Тервел, а логопедът ще обследва всички деца от общината.
Трудовите възнаграждения съответстват на нормативно определените. Допълнително възнаграждение в размер на 3 % от фонд „Работна заплата“ се изплаща на всички заети в общинските детски градини. Държавната субсидия за работни заплати в детските градини не е достатъчна и Общината дофинансира заплатите със собствени бюджетни средства.
Малчуганите получават сутрешна закуска, обяд и следобедна закуска, както и междинна закуска от плод. Менютата са разработени в съответствие с нормите за здравословно хранене. Утвърдени са няколко менюта -различни за всеки сезон от годината. Преобладаващата част от хранителните продукти са произведени в съответствие с утвърдените стандарти. Местни производители доставят подправки, плодови сокове и костилкови плодове. Храната се приготвя в 5 кухни-майки и в самостоятелни кухни в някои детски градини в селата.
През това лято бяха извършени ремонти в ДГ №1 Детелина в Тервел и в детската градина в село Зърнево. В останалите бяха направени основни почиствания и освежавания на помещенията. НДТ


 


Сходни връзки

485 МАЛЧУГАНИ ЩЕ ПОСЕЩАВАТ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В ОБЩИНА ТЕРВЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди