изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:08 EET
КОНСУМАЦИЯТА НА ВОДА В КАВАРНА И ЧАСТ ОТ СЕЛАТА МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ЧРЕВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ    
Здраве Регионалната здравна инспекция препоръчва водата в Каварна и съседни села да не се консумира, тъй като са установени отклонения от нормите за качество на водата и представлява опасност за здравето на хората, съобщи директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова.


При изследване на проби при периодичния и постоянния мониторинг от пунктовете при крана на консуматора в зоните Каварна, Могилище, Крупен и Било е установено, че те не отговарят на Наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.
Направените от здравните инспектори замервания са показали сериозни отклоненията по микробиологичните показатели Колиформи и Ешерихия коли. Това означава, че има опасност консумацията на питейната вода да доведе до стомашно-чревни заболявания. Засега няма данни за ръст на заболяемостта, посочи д-р Ангелова.
Според нея, най-вероятно причината е в технологичната обработка на водата, която не е била добре обеззаразена. Дадени са предписания на дружеството „Водоснабдяване и канализация Добрич“, което трябва да предприеме мерки за отстраняване на несъответствията.
Предстои да се вземат нови проби, които да установят дали това е направено. Докато здравните инспектори преценят, че водата вече е годна за консумация, на гражданите се препоръчва да използват бутилирана вода от търговската мрежа. Ако нямат възможност да закупят, трябва да преваряват водата преди консумация.
През юни отново имаше проблеми с качеството на водата в Каварненско по същите микробиологичните показатели. Според д-р Ангелова, двата случая нямат връзка. НДТ


 


Сходни връзки

КОНСУМАЦИЯТА НА ВОДА В КАВАРНА И ЧАСТ ОТ СЕЛАТА МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ЧРЕВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди