изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:40 EEST
ДНЕС Е ПРЕМИЕРАТА НА „КОСЕ БОСЕ”    
Култура"Косе Босе" е новата постановка на държавния куклен театър „Дора Габе” в Добрич. Неин режисьор и сценограф е Леонард Капон, съобщи директорът на театъра Петър Петков.


„Прочетох приказката такава, каквато си е. Това, което добавяме и доизмисляме е начало и край на приказката. В оригинала няма някакво начало и на финала й не се разказва какво се е случило на Косето, а само как е наказана лисицата. Въвеждаме малко нови герои и други ситуации. Разкриваме защо се е случило всичко това и какво става накрая с Косето. Има ли си пиленца или си няма. Може да се издаде, че при нас Косето има пиленца, но какви са те, ще остане изненада и ще разберат само тези, които гледат постановката.
Иначе приказката си е в класическия вариант. Тя е достатъчно обичана и търсена приказка и няма нужда да бъде драстично видоизменяна, така че да не прилича на себе си”, сподели Капон.
Според него, новата постановка е подходяща както за малчуганите от детските градини, така и за учениците в начален курс. 
„Стремежът е да се разкаже по простичък, интересен за децата начин. Поуката във всички случаи не трябва да е една, а няколко – в различни насоки. Една – от действията и това, което се случва с лисицата, друга – от доверчивостта на Косето. Има и една трета поука за този, който направи белята, създаде интригата. И четвърта поука може да се извади – от това как самите актьори участват в създаването на това представление и взаимоотношенията между тях, знаят ли какво разказват. Винаги предпочитам и за най-малките зрители да има елемент, в който те да си помислят какво им е разказала приказката. Независимо дали ще стигнат до най-правилния извод. Важното е сами да търсят, без да им бъде казвано. Затова продължавам да работя в този стил. Надявам се, че поне някои от нещата ще стигнат и до най-малките. Те са прекалено умни, много често – повече от нас, и прекалено изобретателни – при всички случаи – повече от нас”, сподели именитият режисьор.
Куклите се водят открито от актьорите. Те са близки до комикса, до анимацията, като израз, без да има модернистични изменения. Целта е да бъдат до максимална степен познати и динамични в действията си, обясни Капон.
Актьорите Ренета Николова, Мира Демирева, Росен Радев.
Премиерата е „Косе Босе” е предвидена за днес. НДТ
 


Сходни връзки

ДНЕС Е ПРЕМИЕРАТА НА „КОСЕ БОСЕ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди