изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:19 EET
Световните агенции предават: Издъхна най-богатата жена в света!    
Новини Лилиан Бетанкур, дъщеря на Южен Шюеле - основателят на козметичната империя L'Oréal, е починала на 94 години, съобщи "Ройтерс", цитирайки изявление на дъщеря ѝ. Според класация на списание "Форбс" за 2017г., тя бе най-богатата жена в света - с нетно състояние от 44.3 млрд. долара тя бе смятана и за най-богатата жена в историята. Бетанкур е починала в сряда в дома си.

"В този болезнен за всички ни момент искам да потвърдя от името на цялото ни семейство, че сме неразделно свързани с L'Oréal и имаме пълно доверие на президента на компанията Жан-Пол Ажон и неговия екип", заяви още Франсоаз Бетанкур Мейерс.



Франсоаз Бетанкур Мейерс с майка си.

През последните години от живота ѝ над фамилията надвисна скандал с подозрения, че Никола Саркози се е възползвал от преклонната възраст на Бетанкур, за да измъкен от нея милиони евро за финансиране на президентската си кампания. През 2012г. той бе оневинен, но пресата месеци наред пишеше, че раздаването на пари в брой било често срещана практика във фамилията с цел изграждане на връзки в елита на Франция. Родена в Париж, Лилиан е единственото дете на Луиз Мадлен Берте и Южен Шуеле, но майка ѝ умира, когато тя е едва на 5 години. Това сплотява връзката с баща ѝ и на 15 години тя вече стажува в семейната компания. През 1950г. тя се омъжва за Андре Бетенкур - френски политик с крайно десни възгледи преди Втората световна война и министър в няколко правителства през 60-те и 70-те години. Двамата имат едно дете - Франсоаз, който е родена през 1953г. През 1957г., когато е на 35 години, Лилиан наследява богатството на баща си и продължава да контролира като акционер L'Oréal и след като компанията излиза на борсата през 1963г. През 1974г. тя разменя почти половината от дела си срещу 3% от акциите на Nestlé и допреди няколко години контролираше над 12%, докато хранителният гигант имаше почти 30%, като фамилията Бетанкур и корпорацията действат в синхрон. От 2012г. Лилиан не е член на борда на директорите и мястото ѝ зае нейният внук Жан-Виктор, редом с майка му и баща му. Инвеститори и медии очакват огласяването на завещанието ѝ, тъй като от 2011г. тя бе под попечителството на семейството си. В началото на века избухна скандал между нея и дъщеря ѝ заради близостта на Лилиан с писателя и известен фотограф Франсоа-Мари Бание, защото тя започна да му прави щедри подаръци, включително застраховки живот за стотици милиони евро и шедьоври на изкуството, които медиите оценяваха на над 1 млрд. евро.

https://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Световните агенции предават: Издъхна най-богатата жена в света! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди