изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:42 EET
Откриват изложба на добричкия творец Петър Петров    
Култура Изложба на Петър Петров ще бъде открита в две зали на Художествената галерия днес в 11.30 ч. В нея са включени творби от ателието на художника, както и от Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, галериите във Варна, Силистра, Търговище, Добрич и др.

Представени са живописни картини от различни творчески периоди, графика, рисунки и керамика. Интерес представлява макетът на кинетичната пластика „Посоки“, реализирана през 1977 година за новата автогара в Добрич. Част от декоративно-монументалните творби на Петър Петров могат да се видят и в мултимедийна презентация.

Художникът е роден на 8 януари 1946 г. в Добрич. Завършва Техникума по механотехника в града. През 1970 г. е приет в Художествената академия – София, специалност „живопис“ в класа на проф. Ненко Балкански. След дипломирането през 1975 г., работи в Добрич като художник на свободна практика. Бил е главен дизайнер на модна къща „Рила" и дизайнер на курортен комплекс „Албена".
 
Петър Петров участва с графика, живопис, дизайн, керамика в ежегодните изложби на Дружеството на художниците в Добрич, в регионалните изложби Добрич – Силистра. В периода 1976 -1990 г. има участия в националните  изложби в София, Смолян, Варна, Шумен, Бургас, Сливен и др., както и в издания на Биенале на графиката – Варна и в биенале на графиката – Любляна. Представен е с живопис в изложбата „10 български живописци“ във Франция и Москва/1985 г./, а през 1990 г. показва акварели в Улан Батор, Монголия в съвместна изложба с Деян Евтимов.
 
За участията му с живопис и графика в ОХИ „Земята и хората”1982, критиката пише: „Петър Петров е безспорно автор със собствен стил. Големите му платна „Мотиви от Добруджа” и „Стените” са своеобразни алегории, преплитане на минало и настояще чрез детайли, фотоси и колажи, вградени в живописната плът“; характеризиран е като „неспокоен творец и в графиката”,  където създава композиции „с чисти форми и образи, дошли сякаш от подсъзнанието”.
 
През 1984 г. открива самостоятелна изложба в Добрич.
 
Творби на П. Петров са притежание на Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Борис Георгиев“ Варна, Художествена галерия „Никола Маринов“ Търговище, галериите в Русе, Балчик и Каварна; в Шабла, Ген. Тошево и др.

Творческата му биография включва проектиране и изпълнение на музейни сбирки; фотоизложби на модулен принцип; приложна графика – проекти за тиражиран плакат, корици, грамоти, илюстрации; плакети, папки с графика и др.
 
Изложбата в добричката градска галерия ще продължи до 30 октомври 2017 г.
https://dariknews.bg
 


Сходни връзки

Откриват изложба на добричкия творец Петър Петров | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди