изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:01 EEST
МИХАИЛ СТОЕВ И ВЕСЕЛИН БОНЧЕВ СА ПЪРВИТЕ НОСИТЕЛИ НА ПОЧЕТНИЯ ЗНАК НА ДОБРИЧ    
Новини За първи път вчера, когато бе честван Денят на Добрич, бе връчен Почетният знак на Община град Добрич. С престижното отличие, по решение на Общинския съвет, бяха удостоени видните общественици Веселин Бончев и инж. Михаил Стоев.


Дългогодишният управител на строителната фирма "Екострой" и бивш заместник-областен управител на Добрич Михаил Стоев взема наградата за усилията му да изгради духовен мост с бесарабските българи. Той е инициатор за възстановяване на храма в бесарабското село Лощиновка в Украйна. Пак по негова инициатива е вдигнат бюст-паметник и е поставена паметна плоча на родната къща в бесарабското село Бановка на предводителя на българската конница генерал Иван Колев, дала решаващ принос за освобождението на Добруджа през 1916 година.
С почетния знак се удостоява и бившият директор на хуманитарната гимназия "Свети свети Кирил и Методий" и бивш заместник-кмет на Добрич Веселин Бончев, дарител на ценни книги и документи за музея, държавния архив и регионалната библиотека. Като председател на местния комитет "Васил Левски" и активен деятел на общобългарския съюз "Добруджа" той е инициатор за издигане на паметник на Апостола и на светите братя Кирил и Методий в Добрич. Автор е на редица краеведски проучвания.
Отличията бяха връчени на тържественото заседание на Общинския съвет по повод Деня на Добрич и 77 години от възвръщането на Южна Добруджа към България.
Почетният знак е едно от отличията, които Община Добрич присъжда за значителен принос в развитието на града и заслуги към неговите граждани. То се въвежда от приетата по-рано тази година Наредба за символите и отличията на Община град Добрич. Той представлява цветно релефно изображение на герба на града, изработено от метал.
 „Приемам този символ като признание за мен, за моето семейство, заедно с което сме отдали своето време, умения и усилия за благородната кауза, на която сме се посветили”, заяви от трибуната, от името на  Михаил Стоев, неговият син - Даниел Стоев.
 „Пожелавам повече работа, принос и обич към родния град, към родния край, повече заслуги и отличия, като това, което е днес, от и за бъдните поколения”, каза в благодарствените си думи Веселин Бончев.
Тържествената сесия започна с химните на Република България, на Европейския съюз и на град Добрич в изпълнение на Духовия оркестър.

Възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България през 1940-а е второто българско Съединение, заяви на тържествено заседание на Общинския съвет неговият председател Иво Пенчев. „25 септември, когато българските войски предвождани от генерал-лейтенант Георги Попов, навлизат в Добрич, е паметен ден за добруджанци и възгласите "Да живее целокупна България" отново оживяват, добави председателят на общинския съвет.
Кметът на Добрич Йордан Йорданов посочи в словото си на тържественото заседание историческата значимост на подписания на 7 септември 1940 година Крайовски договор, с който след десетилетия на страдания за българското население Добрич се възвръща в пределите на родината. „Да приветстваме свободата на Добрич и да бъдем свободни“, с тези думи завърши своето празнично слово кметът Йордан Йорданов.
Пазете Златна Добруджа, заръчва президентът Румен Радев на гражданите на Добрич в приветствен адрес за празника. С пожелания Добрич да се развива като съвременна община - част от просперираща България, в приветствени адреси се обръщат и премиерът Бойко Борисов и председателят на парламента Димитър Главчев.
На тържествената сесия присъстваха почетните граждани на Добрич: Барбара Геринг, Хари Летау, Галина Дурмушлийска, Ема Георгиева, арх. Венелин Жечев, Атанас Пеев, Петър Крумов, Райко Тонев, Александър Александров.
Гости в празничния за Добрич ден бяха и народните представители  от 8-ми Добрички избирателен район: Даниел Петков, Даниела Димитрова , Йордан Йорданов, Красимир  Янков, Пламен Манушев, д-р Хасан Адемов. Областният управител Красимир Кирилов, Сергей Лукянчук-генерален консул на Руската федерация във Врана, Мустафа Йолдаш - вицеконсул на Генералното консулство на Турция в Бургас.
Празничен поздрав към носителите на Почетния знак и всички съграждани отправиха ученици от СУ „Свети Свети Кирил и Методий”, СУ „ Свети Климент Охридски” и Духовият оркестър на Добрич.
Празникът продължи с ретроспективна изложба на Петър Петров. На площад „Свобода“ ще празничен концерт изнесоха Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и Представителна фолклорна студия „Добруджа“. Денят продължи с концерт на стари градски шлагери и патриотични песни „В прегръдка те събрах“ с участници: състав „Добрич” при Народно читалище  „Йордан Йовков  - 1870” с ръководител В. Георгиев; Хор „Лира” при Дом за стари хора с ръководител А. Генчев; състав „Да останем млади” при Сдружение ХобиСклуб с ръководител С. Стоева; Състав „Армеец“ при ОбС на СОСЗР и Максим Панайотов. Гражданите на Добрич бяха поздравени и от китаристи от ансамбъл „Радуга“, Русия. Кулминацията на събитията бе поп–рок концертът „Здравей, Добрич“ на Площад „Свобода“.   НДТ



 


Сходни връзки

МИХАИЛ СТОЕВ И ВЕСЕЛИН БОНЧЕВ СА ПЪРВИТЕ НОСИТЕЛИ НА ПОЧЕТНИЯ ЗНАК НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди