изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:54 EEST
В ДОБРИЧ БЕ ОТКРИТА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА НИКОЛА ПЕТКОВ    
КултураДокуметална изложба, посветена на живота и делото на земеделския лидер Никола Петков, бе открита в центъра на Добрич. Фотодокументалната експозиция е съставена от 14 постера, в които са показани уникални снимки, материали и публикации. Изложбата проследява живота и дейността на Никола Петков с акцент върху периода след 9 септември 1944 година, съобщи бившият военен министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев. Той подчерта, че част от снимките и документите се показват за първи път.

Експозицията съдържа уникални документи и снимки, някои от които се показват за първи път, каза пред журналисти председателят на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев. Изложбата ще бъде показана в общо 20 български града, а така също ще бъде представена в Народното събрание и в Европейския парламент. Експозицията е създадена във връзка с навършването на 70 години от гибелта на Никола Петков.



Направени са постъпки една от залите или едно от фоайетата в Европейския парламент да носят името на Никола Петков. „С екзекуцията на Никола Петков  е унищожена една цяла трагична  фамилия. Неговият баща Димитър Петков – участник в боевете при Шипка, където губи едната си ръка, по-късно – председател на Народното събрание и министър-председател, е убит като премиер. През 1924 г. е убит и брат му Петко Д. Петков”  - каза Николай Ненчев. Той нарече Никола Петков истински българин и държавник, който отстоява българските интереси и българската независимост. Така трябва да се държим и днес и ние по отношение на всяка страна, която застрашава нашите национални интереси, посочи ексминистърът на отбраната.
Пристигането на руския прокурор Чайка в България, съвпадна с годишнината от екзекуцията на Никола Петков. Заради отстояването на българската независимост е дадена заповед за ликвидирането му от Кремъл, ако търсим аналогия.Към страните, които застрашават независимостта и националния интерес на България трябва да се държим като Петков, дава пример Николай Ненчев. Той коментира още покупката на военни самолети и действията на служебното правителство и президента. НДТ
 


Сходни връзки

В ДОБРИЧ БЕ ОТКРИТА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА НИКОЛА ПЕТКОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди