изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:49 EEST
Искат отнемане на над 150 000 лева от бивша съдийка, осъдена за подкуп    
Ред и сигурност Окръжен съд - Добрич гледа дело, образувано по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/ срещу бившия председател на Варненския административен съд Анелия Цветкова.


    Комисията претендира за отнемане от ответницата на сумата от 153 548 лева. Ищецът прави искането, като се позовава на влязла в сила на 7 октомври 2015г. осъдителна присъда за подкуп срещу бившата съдийка и предположението, че има косвена връзка между това престъпление и претендираната за отнемане сума. Заключението за връзката ищецът основава на вида на престъплението и получената от него облага, както и на вероятността за извършвана от ответницата престъпна дейност в предходен период, докато е заемала длъжността „съдия”, считано от 2003 година. В исковата молба се уточнява, че с осъдителната присъда ответницата е била призната за виновна в искане и получаване на 17 юли 2008г. на подкуп от 10 000 лева като съдия, за да разреши административно дело в полза на трето лице. Посочва се още, че съгласно съдебната практика може да бъде отнето и имущество, придобито преди престъпната дейност стига да може логически да се предположи връзка между имуществото и престъпната дейност. Твърди се, че липсват установени законни източници за придобиването на сумата, на която се иска отнемане, тъй като има несъответствие между доходите, получени от ответницата и бившия й съпруг и техните разходи в проверявания от Комисията период - от края на 1984 г. до края на 2008 година.
Ответницата оспорва иска. Тя поддържа възражения, основани на обстоятелството, че е била оправдана по повдигнато й обвинение за извършване на престъпление преди датата 17 юли 2008 година. В отговора на исковата молба се посочва още, че сумата, на която се иска отнемане, е придобита от законен източник на доходи, между които приходи от трудови правоотношения, получено дарение и наследство, продажба на два леки автомобила.
Разглеждането на делото в открито съдебно заседание започна с изясняване на фактите, изложени в исковата молба и в отговора на ответницата.Страните имаха различни становища за началото и продължителността на периода на дължимата проверка за имущественото състояние на ответницата, като съдът определи той да бъде от 20 май 1991г. до 31 декември 2008 година. Назначена беше съдебно-техническа експертиза за определяне на пазарната стойност на определени обекти от имуществото на ответницата. Следващото заседание е насрочено за 31 октомври, от 14.00 часа.
Делото е образувано по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. То е изпратено за разглеждане в Добрич с определение на Варненския апелативен съд, след като всички съдии от Окръжен съд - Варна са се отвели от разглеждането му, поради факта, че ответникът по иска е бивш съдия от Административен съд-Варна, а преди това от Окръжен съд - Варна.
Емилия Укова
Връзки с обществеността

 


Сходни връзки

Искат отнемане на над 150 000 лева от бивша съдийка, осъдена за подкуп | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди