изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:59 EEST
Испания се цепи по шевовете: След Каталония референдум готви и Страната на баските    
По светаМеждународната общност внимателно следи новините от Каталония, където се проведе референдум за независимост. Въпреки забраната на федералните власти, жителите на региона упражниха правото си на глас: 90% от гражданите са се обявили за напускането на Испания. Референдумът протече на фона на масови сблъсъци. Полицията блокира около 300 избирателни секции, а при опит за пробив на кордона отвръщаше с гумени куршуми и сълзотворен газ. В резултат пострадаха над 1000 души, пише НТВ.

Случващото се в Каталония бе внимателно следено от делегация на Страната на баските. Изглежда те са следващите. „Това е исторически ден. Надявам се, че този ден ще настъпи и за нашата страна – Страната на баските. В момента е важно да се помогне за защитата на резултатите на референдума в Каталония, така ние ще се сдобием с опит, който ще ни помогне да защитим и нашия бъдещ референдум. Пристигнахме, за да се учим от каталонците“, каза Чучи Аризнабаретта, активист на движението независимост на Страната на баските. Страната се цепи по шевовете, определени сепаратистки настроения има и в Галиция, дори и на Канарите. Разбираемо е, че Мадрид не признава резултатите от референдума. И за това има всичките юридически основания. Освен това, референдумът противоречи на конституцията на Испания, защото е бил проведен некоректно: самоделни бюлетини, блуждаещ от един IP-адрес на друг сървъри за преброяване на гласовете – има за какво да се хванат властите в Мадрид. В Барселона обаче твърдят: всичко бе организирано на най-високо ниво, ако не бяха „прашките“ на Мадрид и постоянните атаки по интернет ресурсите на референдума.

https://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Испания се цепи по шевовете: След Каталония референдум готви и Страната на баските | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди