изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:01 EEST
РБ "ДОРА ГАБЕ" - ДОМАКИН НА НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ    
КултураРегионална библиотека "Дора Габе" в Добрич бе домакин на тридневен ХІХ национален семинар на потребителите на фирма СофтЛиб ООД, с чийто софтуер работи културната институция. В първия ден гостите на форума бяха приветствани от директора Невяна Христова. Тя представи дейността на библиотеката през последните години - библиотечни програми, иновативни услуги, проекти, инициативи и кампании, колекции и издания.



Част от програмата бе интерактивна демонстрация на възможностите на нововъведената библиотечна система – електронна библиотека и интернет каталог, представени от инж. Данчо Йорданов, системен администратор и Златка Петрова, библиотекар в направление „Библиотечни фондове и каталози”. В последвалата разходка в РБ "Дора Габе" домакините акцентираха върху библиотечни колекции „В света на Дора Габе” и „Петър Увалиев”. На гостите от страната бе организирано посещение в Регионален исторически музей, експозиция „Археология на Добруджа” в АЕМО „Старият Добрич” и дом-паметник „Йордан Йовков“.
Във втория ден на форума в парк хотел "Изида" участниците бяха приветствани от зам.-кмета „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева, която благодари на библиотечните служители за волята и желанието да бъдат креативни пазители и разпространители на знанието във вид, който съвременното ни общество налага. Д-р Емилия Баева от името на кмета на Добрич Йордан Йорданов връчи на директора на РБ „Дора Габе“ поздравителен адрес, който изказва своята убеденост, че форумът ще допринесе за усъвършенстване на библиотечните услуги и ще открие нови възможности за иновационни дейности и форми на сътрудничество.
На деветнадесетото издание на националния семинар бяха представени Нови услуги, които осигуряват пълната автоматизация на всяка библиотека, Акцентите за 2017 г. на СофтЛиб, както и Нови възможности за търсене в e–Lib Prima, Справочно–информационния инструментариум в e–Lib Prima, Периодични издания, Аналитични описания на статии, части от книги, рецензии, Статистика по дейности и служители, Развитие на интернет приложението l-Lib и услугите MyLibrary, Нови каталози в Интернет, Анализ на он-лайн достъпа в библиотеката, Инвентаризация, Нов модел за читалищна и училищна библиотека, Музейната система в галерия УниАрт на НБУ. Библиотекари от народна библиотека „Иван Вазов” в Пловдив и РБ „Петър Стъпов” в Търговище споделиха своя опит в работата с библиотечен софтуер e–Lib Prima.
Третият ден на семинара включваше презентации. В заключителната дискусия участниците изразиха удовлетворението си от разнообразието на разглежданите теми по време на форума. НДТ


 


Сходни връзки

РБ "ДОРА ГАБЕ" - ДОМАКИН НА НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди