изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:32 EEST
ВОДАТА В КАВАРНЕНСКО СЕЛО БИЛО ПРОДЪЛЖАВА ДА Е НЕГОДНА ЗА ПИЕНЕ    
ЗдравеРегионалната здравна инспекция в Добрич позволи да се възобнови консумацията на питейна вода в град Каварна и селата Могилище и Крупен. Решението на здравните инспектори идва след извършен лабораторен контрол – пробонабиране и изследване на проби вода по микробиологични показатели „Колиформи” и „Ешерихия коли”, които са взети на 18 и 27 септември.


Установено е, че получените резултати отговарят на здравните норми и водата може да се използва за питейно-битови цели.
Водата, предназначена за питейно-битови цели във водопроводната мрежа на село Било обаче все още не отговаря по микробиологични показатели и е негодна за консумация.
Припомняме, че преди около месец Регионалната здравна инспекция в Добрич препоръча водата в Каварна и съседните села да не се консумира, тъй като бяха установени отклонения от нормите за качество.
Тогава директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова съобщи, че при неколкократно изследване на проби от пунктовете при "крана на консуматора" в зоните Каварна, Могилище, Крупен и Било е установено, че те не отговарят на Наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Направените от здравните инспектори измервания са показали сериозни отклонения по микробиологичните показатели "колиформи" и "ешерихия коли". Това крие опасност от стомашно-чревни заболявания, посочи д-р Ангелова.
Според нея най-вероятната причина за отклоненията е в технологичната обработка на водата, която не е била добре обеззаразена. Дадени бяха предписания на дружеството "ВиК-Добрич", което трябваше да предприеме мерки за отстраняване на несъответствията.
Докато здравните инспектори преценят, че водата вече е годна за консумация, на местните жители бе препоръчано да използват бутилирана вода от търговската мрежа. Ако нямат възможност да закупят, трябва да преваряват водата преди консумация.
През юни отново имаше проблеми с качеството на водата в Каварненско по същите микробиологични показатели. Според д-р Ангелова двата случая нямат връзка. НДТ


 


Сходни връзки

ВОДАТА В КАВАРНЕНСКО СЕЛО БИЛО ПРОДЪЛЖАВА ДА Е НЕГОДНА ЗА ПИЕНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди