изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:13 EEST
Изложба по повод 9 октомври – Световен ден на пощите    
КултураНа 9 октомври 1874 година е подписан Договор от Берн за създаване на Всеобщ пощенски съюз. Именно този ден целият свят празнува сега като Световен ден на пощите. На този ден е посветена и изложбата, експонирана в централното фоайе на Регионална библиотека „Дора Габе”.

Тя представя информация и библиотечни документи за историята на пощенските услуги в световен план, както и за развитието на този сектор в България. България е една от страните-членки на Световния съюз на пощите. Независимо, че не е взела участие при изработването на Бернската Конвенцията, тъй като тя предшества установяването ѝ като независима държава, още през 1879 г. България бърза да се присъедини към нея.

На вниманието на посетителите са предоставени и материали за пощенското дело в Добруджа – книгата на изтъкнатия краевед Георги Топалов „История на съобщенията в Добричкия край”, както и статии от местния печат, които разкриват отделни аспекти на темата.

Целта на този ден е да се създаде представа за ролята на пощенския сектор в ежедневието и неговия принос за социалното и икономическо развитие на страните. Днес пощата е леко изместена от други форми на комуникация, много по-удобни и усъвършенствани. С времето значението на пощенските връзки не се изчерпва, независимо от изобретяването на телеграфа, телефона и радиото. Те са актуални и до ден днешен, промъквайки се сред мейлите, скайп, мобилните телефони, touch phone, iPhone, BlackBerry.

Изложбата се намира във фоайето на библиотеката и може да бъде разгледана от 9 до 20 октомври 2017 г.
Галя Маринова
 


Сходни връзки

Изложба по повод 9 октомври – Световен ден на пощите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди