изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:03 EEST
Баста на "борците" за свободното слово    
Коментари В регионалните медии много столове стоят празни, но не заради "политически заплахи", а защото основната част от публичните средства се изсипват в няколко национални телевизии. 

От Асоциацията на европейските журналисти - България, призоваха медийната гилдия на протест в сряда - 11 октомври, пред Министерски съвет. Протестът се организира с призива "По-добре празни столове, отколкото празни въпроси" и е по повод участията на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов в петък по Нова телевизия. 

"Не ни е страх, че столовете ни ще останат празни и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, удобни въпроси", посочват на фейсбук страницата си от Асоциацията.

Подчертава се, "че скандалите се случват в навечерието на българското председателство на ЕС, а вчера от пресслужбата на МС бе изпратен и ултиматум".

Призивът на АEЖ случайно или не съвпадна с един друг призив, който беше разпространен до старозагорските медии с молба за подкрепа на водещия сутрешния блок по Нова телевизия Виктор Николаев. Той дойде от един политически офис, който от доста месеци воюва срещу ГЕРБ и в него под прикритието за накърнената свобода на словото в прав текст се настоява за оставката на депутата Антон Тодоров.

За медията ни, която е на вестникарския пазар от 1995 г., позицията на АЕЖ в България е доста странна, тъй като досега не ни е известно от структурата да са реагирали на нито едно реално посегателство срещу български журналисти - като се започне от поръчкова саморазправа чрез съдебни дела, като се мине през подпалени автомобили и се стигне до физическа разправа.

На партийния офис, който призова старозагорските медии да се обявят в защита на Виктор Николаев и за оставката на Антон Тодоров, казваме "сори":

Първо, защото въпросната позиция не е дело на действащи журналисти от Стара Загора, а на партия, която не успя да се класира в последните парламентарни избори и в момента единствената й алтернатива да влезе в новинарските емисии е отявлената й антиГЕРБ позиция.

Второ, защото въпросната формация, скрита зад лозунга за "свободата на словото", се опитва през последните няколко дни да ни вкара в политически капан, т.е. медиите да обслужат техни партийни цели.

Трето - защото никой с нищо не е застрашил Виктор Николаев, чиято едномесечна заплата се равнява на едногодишната заплата на журналист, работещ в регионалните медии или на кореспондент от провинцията.

Четвърто - защото смятаме, че е крайно време ръководството на частната медия (Нова ТВ) да обяви без заобикалки, защо е махнало Ани Цолова от сутрешния блок, а не в момента вторият оцелял водещ да се вживява като жертвен агнец.

Разбира се, по никакъв начин "Старозагорски новини" не одобрява поучителните реплики на двамата изявили се по Нова телевизия политици от управляващото мнозинство.

Но пък сме категорични, че то, както и опозиционните партии, е крайно време да видят на кои медии се разпределя публичният ресурс. Защото България е член на ЕС, чийто основен лозунг е "Европа на регионите", и в този контекст публичният ресурс (под формата на проекти на отделните министерства и политическа предизборна реклама) не трябва да бъде изсипван в няколко национални телевизии, както се случва през последните над 10 години. И точно поради тази причина в регионалните медии има много празни столове, тоест освободени от работа журналисти заради невъзможността да им бъде платена и минималната работна заплата, докато въпросните телевизии тънат в разкош, а отделни софийски журналисти живеят в охолство.

В сряда "Старозагорски новини" вместо пред МС ще нареди празните столове пред редакцията си, но не в знак на протест срещу посегателство на свободата на словото, а в знак на протест срещу недецентрализирана България, жертва на която са и регионалните медии.

Йовка Николова

в. "Старозагорски новини"

 

 


Сходни връзки

Баста на "борците" за свободното слово | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди