изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:27 EEST
В Русе завърши Международният конкурс „Северно сияние“    
Култура Завърши 21-то издание на Международния конкурс за изпълнители на българска и популярна песен „Северно Сияние“ в Русе.Заключителната гала вечер започна с рецитал на Тони Димитрова, която беше и председател на международното жури, в конкурсните дни на 6-ти и 7-ми октомври.

След рецитала последва гала-концерт на лауреатите на „Северно сияние“ 2017 г, в който се включиха с изпълнения и танцьорите от формация „Стар денс“. Празничната вечер завърши с официална церемония по връчване на наградените участници.
По предложение за сътрудничество и инициатива на г-жа Наташа Чакърова от гр. Бургас, която отговаря за българските участници в Международния конкурс „МИА МАРТИНИ“, бяха връчени специални награди – покани за участие на няколко участника в „Северно сияние“, които без да преминават предварителните кръгове, директно да се класират за участие в „МИА МАРТИНИ“ –Италия, който ще се състои през 2018 г. От името на г-жа Чакърова, която беше възпрепятствана да присъства лично на награждаването, поканите за „МИА МАРТИНИ“ се връчиха от директора на „Северно сияние“ – г-н Вили Икономов.
Най-голямата награда на конкурса ГРАН ПРИ – почетна грамота, статуетка и парична награда, осигурени от организаторите на събитието, се връчи от Хайгашод Агасян, член на международното жури на „Северно сияние“ на Ивана Бълдъркова, на 16г. от Свищов. Специалната награда на кмета на Община Русе – грамота и картина, получи 14-годишната Благовеста Димитрова от Русе. От името на г-н Стоилов, наградата се връчи от директора на ОП „Русе арт“ Мариан Савов. Благовеста получи и покана за участие в конкурса „МИА МАРТИНИ“ 2018 г.
Според Регламента на конкурса, за всяка от възрастовите групи се връчиха първа, втора и трета награда, поощрение и специални награди. В първа възрастова група, при най-малките участници от 5 до 7 години, първа награда получи Калина Чокоева от Русе, както и покана за участие в конкурса „МИА МАРТИНИ“ 2018 г. С втора награда бяха отличени Бориса Кунева и Магдалена Тодорова от Русе, а с трета – Емануела Братоева от Русе, Евгения Кринчева от София и Николай Радев от Русе, който получи и специална награда на Сдружение „Грийн Рок Фест“.
Във втора възрастова група, от 8 до 10 год., с поощрение са Калиния Неделчева от Русе, Карла Кръстева от Свищов, Михаил Петров от Русе, Стефания Горнячка от Русе и Стефани Славчева от Плевен. Специалната награда на студио „Икономов“ и поощрение получи Виктор Димитров от Русе. Доника Евтимова от Свищов, Ева Янкова и Кристина Баракова от Русе бяха отличени с призовата трета награда, а с втора награда – Марио Младенов и София Георгиева от Каспичан. С първа награда и покана за участие в конкурса „МИА МАРТИНИ“ 2018 г. бе удостоена Магдалена Георгиева от Русе.
В трета възрастова група, от 11 до 13 години, първата награда и покана за участие в конкурса „МИА МАРТИНИ“ 2018 г. спечели Кристина Тодорова от Русе. Втора награда се връчи на Карина Илиева от Свищов и Неагу Карина Валентина от Румъния, която извоюва и специалната награда на студио „Икономов“. На трето място бяха наградени Грета Георгиева от Свищов и Антоанета Ангелова от Шумен.
В четвърта възрастова група – до 17 годишна възраст, трета награда получиха Боряна Борисова, Дани Стойнов и Явор Геров от Русе. Гергана Стоянова от Велико Търново и Силвана Ангелова от Каспичан бяха отличени с втора награда, а първата награда отиде при Лия Лоида Любенова от Велико Търново, която получи и покана за участие в конкурса „МИА МАРТИНИ“ 2018 г.
В пета възрастова група, журито не присъжда първа награда. В тази възрастова група, Светлозар Христов от Велико Търново печели трета награда, а Александра Неделчева от Русе – втора. Специална награда на Сдружение „Северно сияние“ – почетна грамота „За принос в утвърждаването и популяризирането на Международен конкурс за млади изпълнители на българска и популярна песен „Северно сияние“ – Русе“ и статуетка, получиха вокалният педагог на носителя на ГРАН ПРИ „Северно сияние“ 2017, г-жа Антоанета Георгиева, вокалният педагог Луиза Карагенова от Каспичан и дългогодишният преводач от румънски език, който работи за конкурса – Виолета Фратева.
Международният конкурс е създаден от Вили Икономов и цели да утвърди певческото изкуство, да популяризира изявите на талантливи деца, младежи и техните ръководители, да насърчи сътрудничеството и партньорството, с изпълнителите и съставите от други страни и да се утвърди като Форум за изтъкнати ръководители на студиа и школи и вокални педагози. Тази година журито беше в състав: Тони Димитрова, Хилда Казасян, Хайгашод Агасян, Светослав Лобошки, Виорела Филип, Вили Икономов и Жулиета Иванова. Конкурсът „Северно сияние” се провежда под патронажа на кмета на Община Русе. Тазгодишното издание е част от програмата на Есенните дни на културата и изкуствата, които се организират от Община Русе. Партньори в провеждането на конкурса са Община Русе, Общинско предприятие „Русе Арт“, Общински младежки дом и Възрожденско читалище „Зора”. Организатор е Сдружение „Северно сияние“. http://www.websilistra.net
 


Сходни връзки

В Русе завърши Международният конкурс „Северно сияние“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди